Id Sarup - kada se stvari dodiruju zatvorenih očiju, one se čine većima nego što jesu

Izložba 22.04.2008. - 10.05.2008. Čitaonica i Galerija VN Id Sarup
U Ilici 3 se nalazi Državni zavod za statistiku u čijem se izlogu kontinuirano prikazuju statistički podaci na LCD monitoru. Činjenice koje koristim u ovoj instalaciji parafraze su tih podataka. To je preuzeta i tematski preformulirana statistika koja je tehnički izrađena kao vjerna preslika izvornika: iste su boje, isti je font, itd. Podaci iz izloga govore o općenitim karakteristikama Hrvatske: površina obalnog pojasa, broj stanovnika, broj sklopljenih brakova, i tako dalje. Uzeo sam tu stvarnu situaciju i stvarni materijal kao polazište za interpretaciju. Od izvornih podataka Državnog zavoda za statistiku koji, iznoseći brojne podatke o Hrvatskoj, tvore i daju jednu sliku o njoj, kreira se potpuno drukčija slika. Ona se u jednom trenutku otima zdravom razumu, a u drugom približava stvarnosti možda više nego službeni podaci Zavoda za statistiku. Osnovni postupak preobražavanja, da li reći falsificiranja podataka, sastoji se u pretjeranom uvećavanju ili umanjivanju iznesenih statističkih činjenica. Osim toga, kreirani su i novi podaci koji graniče s apsurdom. Preinačivanjem i falsificiranjem službenih statističkih podataka Republike Hrvatske, stvara se 'klasična' tragikomična slika hrvatskog društva koja promatrača, nasmijavajući ga, uvodi u jedan realno moguć (pesimističan) svijet.

Video ove instalacije sastoji se od fragmenata nekoliko epizoda emisije Lica nacije emitirane na HRT1 2007. godine. Uzeti su samo oni dijelovi u kojima autor i voditelj postavlja pitanja. Prikazujući ih s dva ekrana naizmjence, smjenjuju se pitanja koja ostaju bez odgovora.

Okosnica instalacije i jedno od glavnih obilježja koje povezuje video i 'statističke podatke' jest ambivalentnost. Falsificirajući službene podatke Državnog zavoda za statistiku stavlja se naglasak na brojne negativnosti hrvatskog društva, a čineći to kroz pretjerivanje, ostaje nejasan moj stav o društvenoj angažiranosti. Iz te ambivalentnosti ostaje nemoguće razaznati da li upozoravam na svu trulež društva u kojem živim sa željom i ciljem poticanja na promjenu ili pak s odmakom i zaigranošću gledam kako to isto društvo neprestano tone u još gore i lošije stanje. Ista ili slična ambivalentnost proizlazi iz video rada. Uzimajući emisiju koja se emitira na nacionalnoj televiziji i čiji autor i voditelj izražava hipertrofiranu zabrinutost nad hrvatskim društvom, također ostaje nejasno je li ta zabrinutost jednaka onoj što je nalazimo u 'statističkim podacima' ili ja pokazujem svoj otklon od takve vrste društvenog ophođenja. Podržavam li ljude koji gotovo fanatično i pretjerano brinu i bdiju nad sudbinom hrvatskog društva ili s osmjehom priželjkujem da se sve to nastavi zato jer me istovremeno rastužuje i raduje nemoć čovjeka pred kapitalom koji proždire i preobražava svako društvo? Iz cjelokupne ambivalentnosti moguće je iščitati više stavova i aspekata koji promatraču služe kao poticaj na zauzimanje vlastitoga stava. (Id Sarup)



CV
Id Sarup je rođen 1980. u Dubrovniku. Bavi se performansom i vizualnom umjetnošću od 2000. godine. Trenutno živi u Zagrebu. Od performansa unutar skupine Antiteatar Laboratorija, čiji je suosnivač i član, izdvajaju se: Transmisija prezentiranih S., Još-ne-komuniciranje, Os civilizacije i/ili ejakulacija mito-Objekta. Samostalnim performansima, instalacijama i video radovima pripadaju: Figura apstrakcije za klavir i violinu, Kratjenja, Biti tu, Dijagnoza: Vrijeme, Usne, Tijelo oka_0, Majka čisti glave, Tijelo kao slika, Budnost…
Instalacija kada se stvari dodiruju zatvorenih očiju, one se čine većima nego što jesu je djelo u kojem se umjetnik po prvi put bavi tematikom društva na neposredan način.


kontakt:
mail: id_sarup@yahoo.co.uk
098 93 79 050