Korpus - izložba riječi

Izložba 14.03.2013. - 29.03.2013. Čitaonica i Galerija VN Vlatka Kolarović, uz stručnu suradnju Marka Tadića
Korpus – izložba riječi
 
Koncepcija projekta: Vlatka Kolarović
Stručni suradnik: dr. sc. Marko Tadić




Sve što možete zamisliti nalazi se na ovoj izložbi. Sve što možete pročitati, napisati i izgovoriti u

jednoj minuti
jednom satu
jednom danu
jednom mjesecu
jednoj godini
i čitavom životu
 
nalazi se na ovoj izložbi.
 
Jeste li znali da je Dobriša Cesarić čitav svoj opus izradio uz pomoć nešto malo više od 10.000 riječi, koliko su mnogi od nas već ostavili samo na Facebooku? Znate li koja je najčešće korištena imenica u hrvatskom jeziku? Zašto u jeziku vrijedi samo Zipfov zakon – prema kojemu, od stotina milijuna oblika riječi koje koristimo, tek njih oko 4.000 čine 80 posto svih tekstova i svih naših komunikacija? Što je s riječima koje koristimo, a nisu nikada zapisane ni u jednom rječniku?
Izložba Korpus jest izložba riječi. Vrlo netipična izložba koja u galeriju stavlja hrvatski jezik i oblikuje arhitekturu jezika kroz posve neočekivane obrise. U njoj izlažemo i arheologiju istraživanja jezičnoga korpusa (koja datira s kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća!) i suvremene spoznaje o jeziku koje su analizirane iz naše komunikacije u digitalnom prostoru. Kojih „10 NAJ“ – imenica, glagola, psovki, prezimena itd. – koristimo svaki dan? Na koji način Korpus služi forenzičnoj lingvistici? Koje zemlje imaju najbolje obrađene jezične korpuse? Koji sve tekstovi ulaze u korpus i zašto u nekim korpusima danas ima i preko milijardu riječi?
Naš je svijet doista, i to nije metafora, sazdan od riječi!
 
Prema ideji Vlatke Kolarović, uz stručnu suradnju Marka Tadića izložbom Korpus obilježit će se 15 godina znanstvenoga rada na Hrvatskom nacionalnom korpusu, predstaviti njegova nova inačica HNK v3.0 i – učiniti korak prema EU.
Ovom se izložbom postavlja i pitanje: Kakva je zemlja ako je oblikuje njezin – jezik? I što taj jezik o nama govori, čak i kada sami nismo sigurni što želimo reći?
 
-----
Životopisi
 
Vlatka Kolarović
Rođena je 3.4.1973. u Puli gdje je završila osnovnu i srednju školu. 1997. diplomirala je komparativnu književnost i opću lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1999. g. zaposlena je u Programu za kulturu HTV-a, gdje je radila u emisiji Pola ure kulture, a posljednjih osam godina uređuje i vodi emisiju Drugi format u kojoj se bavi širokim rasponom kulturnih i društvenih fenomena ugošćujući brojne domaće i svjetske filozofe, umjetnike, dizajnere i književnike. Od 2012. urednica je Programa za kulturu HTV-a. U Galeriji VN 2007. godine realizirala je izložbu Bolja polovica.
 
Marko Tadić
Jezikoslovac, profesor na Odsjeku za lingvistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predstojnik je Katedre za algebarsku i računalnu lingvistiku na istome Odsjeku od 2001., a član-suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2008. Također je bio članom Stalnoga odbora za humanističke znanosti Europske znanstvene zaklade (2009.-2012.) i članom Područnoga vijeća za humanističke znanosti Nacionalnoga vijeća za znanost Republike Hrvatske (2004.-2013.). Objavio je više od 70 članaka i 5 knjiga, a jednim je od autora najvećega hrvatskoga čestotnoga rječnika Hrvatski čestotni rječnik (1999.). Bavi se korpusnom lingvistikom (Hrvatski nacionalni korpus, hnk.ffzg.hr), računalnom lingvistikom (Hrvatski morfološki leksikon, hml.ffzg.hr), jezičnim tehnologijama (Računalnolingvistički modeli i jezične tehnologije za hrvatski jezik, rmjt.ffzg.hr, jthj.ffzg.hr) i istraživačkim infrastrukturama za (e-)humanističke i društvene znanosti. Bio je voditeljem hrvatskih istraživačkih timova u FP7 RI projektu CLARIN (www.clarin.eu), FP7 projektu ACCURAT (www.accurat-project.eu), ICT-PSP projektima LetsMT! (www.letsmt.org) i CESAR (www.cesar-project.net), a sad je voditeljem hrvatskoga tima u FP7 projektu XLike (www.xlike.org).
 
-----
 
Koncepcija projekta: Vlatka Kolarović
Stručni suradnik: dr. sc. Marko Tadić
Tekstovi u katalogu: Vlatka Kolarović, dr. sc. Marko Tadić
Postav izložbe: Dejan Dragosavac Ruta, Marko Matošić
Koordinatorica Galerije VN: Sunčica Ostoić
 
-------
 
Kontakt:
Vlatka Kolarović: 091 51 44 962


Korpus - izložba riječi