Novi naslovi - ožujak 2011.

Novi naslovi - ožujak 2011.

Popis sadrži književna djela, popularno znanstvenu literaturu za djecu i mlade te stručnu literaturu za odgojitelje, nastavnike i roditelje. Književna djela podijeljena su na nekoliko grupa, prema vrsti i prema uzrastu
djece kojemu su najprimjerenija 


 
 
SLIKOVNICE ZA NAJMLAĐE
Kuman, Bruno
     
    Djed Božićnjak / Bruno Kuman ; ilustrirala Ivana Guljašević. - Zadar : DiviCo, 2010. - [24] str. : ilustr. ; 18 cm
Zgodna i lijepo ilustrirana priča za najmlađe, pisana velikim tiskanim slovima. Dječak Filip bio je vrlo nestrpljiv u božićnoj noći i razočaran jer nije nikako mogao dočekati Djeda Božićnjaka i darove, a djedica je pak bio iznimno nervozan, jer vrijeme je odmicalo, a on nikako da neopaženo ostavi darove za Filipa.
   
Vuković, Aljoša, 1970-
        
Sveti Nikola / Aljoša Vuković ; ilustrirala Ivana Guljašević. - Zadar : DiviCo, 2010. - [24] str. : ilustr. ; 18 cm
Lijepo ilustrirana slikovnica za najmlađe, pisana velikim tiskanim slovima. Priča je to u stihovima o "jednoj divnoj prosinačkoj noći, kada će sveti Nikola i do vas doći, ali morate uvijek biti dobri, da vam sveti Nikola darove odobri". 
                       
KNJIGE ZA DJECU MLAĐE DOBI 
Auti na zadatku
        
Auti na zadatku. - Zagreb : Egmont, 2010. - 16 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Disney)(Pixar)(Auti)
Satnik otvara poligon za trening auta koji imaju pogon na sva četiri kotača. Dolazi i novi terenac T.J. Stigao je u pravi čas. Obuka može početi. Satnik ih povede izvan grada na prašnjav zemljani put prepun stijena. Hoće li uspjeti izvršiti zadatak?
  
Butterfield, Moira, 1960-
       
  Najvrednije blago Dede mede / napisala Moira Butterfield ; ilustrovala Estelle Corke. - Sarajevo : Šahinpašić, 2010. - [28] str. : ilustr. ; 25 cm
Medvjedići rado posjećuju svog djeda i baku. U njihovu domu nalazi se i jedan stari ormar u kojemu Dedo medo čuva raznorazne stvarčice. Naziva ih svojim blagom! Međutim, tek kada im ispriča priču o tome kako je pronašao svoje najvrednije blago, unuci će saznati što je Dedi medi u životu najvažnije. Ova topla priča namijenjena je maloj i malo većoj djeci te ih upućuje na spoznaju  o obitelji kao najvećoj vrijednosti u životu.
      
Horvat, Nada, književnica
        
Mica Lađarica / Nada Horvat ; oslikao Vjekoslav Vojo Radoičić. - Zagreb : Sipar, 2010. - [14] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Čudovišta)
    Priča je ovo o pustolovnoj Mici koja voli ploviti morem. Doživjela bi ona već nebrojene brodolome da nije njenog izuzetnog repa; u slučaju potrebe poslužit će kao jarbol, kormilo, lopatica za izbacivanje vode, uže za vezanje za obalu, udica za pecanje, veslo i još mnogo štošta. Micu avanturisticu, u svoj njenoj živosti, dočarao je Vojo Radoičić, dobitnik Pohvale Nagrade Grigor Vitez za 2010. godinu upravo za ilustriranje ove slikovnice.
 
Kako biti princeza
        
Kako biti princeza / prepričala Caitlin Matthews ; ilustrirala Bee Willey ; [s engleskoga prevela Mirta Jambrović]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2010. - [26] str. : ilustr. ; 26x30 cm
Sve djevojčice koje se osjećaju kao princeze, ili to tek žele postati, moći će uživati u ovom detaljnom priručniku koji je napisala prava princeza Latica. Popriličan je popis stvari na koje treba pripaziti, pa se u knjizi obrađuju: prepoznavanje pravih princeza (zrno graška i ostale djelotvorne metode), ponašanje (držanje i poželjne karakterne osobine), kraljevske dužnosti, prinčevi i prosci (kako odabrati pravog)... Dopadljivosti knjige pridonose preklopni dijelovi i džepići sa skrivenim porukama.
 
Vrlo zapetljana priča : Zlatokosa
        
Vrlo zapetljana priča : Zlatokosa / prilagodila Lisa Marsoli ; prijevod Anđela Milinović. - Zagreb : Egmont, 2010. - 64 str. : ilustr. ; 29 cm. - (Disney)
Nova Disneyjeva verzija poznate bajke donosi uzbudljivu i nepredvidivu pustolovinu djevojke neobično duge kose magičnih moći. Šarmantni lopov s tjeralice Flin Fakin nalazi sklonište u tajanstvenom tornju u kojem živi Zlatokosa, zapravo davno nestala princeza koju je zatočila zla vještica zbog njene čarobne kose. Zajedno će odlučiti napustiti toranj i krenuti na neizvjesno putovanje koje će ih kroz mnogo duhovitih, ali i opasnih situacija zbližiti. 
 
KNJIGE ZA DJECU 
Andersen, Hans Christian, 1805-1875
        
Najljepše Andersenove bajke / [ilustracije Jean-Noël Rochut]. - Zagreb : Profil multimedija, 2010. - 220 str. : ilustr. ; 28 cm
Još jedno raskošno izdanje prekrasnih Andersenovih bajki. U ovoj ilustriranoj knjizi velikog formata, naći ćete ih dvadeset pet. Neke su nešto manje poznate, pa se isplati upoznati ih, jer bajke su vječne, razvijaju dječju maštu, odgojno su nezamjenjive i djeluju na našu prosudbu dobra i zla. Također pridonose učenju i bogaćenju dječjeg rječnika.
    
Guljašević, Ivana, 1970-
        
Zoo novosti / [tekst i ilustracije] Ivana Guljašević. - Zagreb : Igubuka, 2010. - 127 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Dugina vrata)
Knjiga se sastoji četrnaest duhovitih priča čija je poveznica tvor Neus, novinar Zoo novosti. Najpametniji i najsnalažljiviji novinar među životinjama, tvor Neus, jedini je novinar Zoo novosti i uvijek ima ekskluzivne intervjue s vrlo posebnim gostima. Kako nitko ne može dostići brzinu njegova reagiranja na zanimljive događaje, on je uvijek na pravom mjestu u pravo vrijeme! Saznat ćemo što radi krava u tetrapaku, zašto je prasac kupio perilicu rublja, kako se mačak proveo na Mjesecu te još nekoliko nimalo običnijih životinjskih slučajeva. Autorica, inače naša poznata ilustratorica, priče je popratila svojim jednostavnim i originalnim ilustracijama.
   
Pongrašić, Zoran, 1961-
        
Zašto (ne) volim bajke / Zoran Pongrašić ; ilustrirala Ivana Guljašević. - Zagreb : Knjiga u centru, 2010. - 57 str. : ilustr. ; 20 cm
Duhovito pisani osvrti u kojima autor želi naglasiti što mu se kao čitatelju ne sviđa u pojedinim bajkama. Posebice ističe elemente nasilja, nelogičnosti ili pretužnih dijelova tih dječjih priča. Tekst je strukturiran u osam cjelina od kojih se svaka odnosi na pojedinu bajku ("Ivica i Marica", "Snjeguljica i sedam patuljaka", "Djevojčica sa šibicama" i druge) koju autor zatim iznosi u vlastitom viđenju.
  
 KNJIGE ZA MLADEŽ 
Bennett, Sophia
        
Niti / Sophia Bennett ; [prijevod s engleskoga Mihaela Velina]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2010. - 212 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Zlatna lađa plus)
Dvanaestogodišnja Nonie i njezine prijateljice neplanirano ulaze u svijet visoke mode kako bi pomogle talentiranoj djevojci neobična imena da ostvari svoje snove. Ona se zove Vrana, vršnjaci ju odbacuju jer je drugačija – podrijetlom je iz Afrike, živi s tetom, hoda u začuđujućim modnim kombinacijama, ali izdvaja se sposobnošću stvaranja originalnih kreacija na kojima bi joj mogli pozavidjeti i najpoznatiji modni kreatori. Susret s toplom i suosjećajnom Nonie promijenit će Vranin život i odvesti ga u dotada nezamislivom smjeru. Ovo je autoričin prvi roman, a dva su nastavka već napisana.
   
Došen-Dobud, Anka, 1920-
        
U potrazi za vješticom Makrom / Anka Došen Dobud ; [ilustracije Andrej Uzelac]. - Zagreb : Alinea, 2010. - 152 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Alinea ; kolo 4. Romani i priče, knj. 2)
Ako vas ugrize vampir i napije vam se krvi, a vi imate sreće pa to preživite, svakako ćete ga poželjeti uništiti. Upravo se to dogodilo dječaku Nini zvanom Nikan. Saznao je da mu strašna vještica Makra može pomoći da se riješi krvopije (koji je, uzgred, prilično tup i beznadno nedokazljiv, živa dosada!). U tome će mu pomoći prijatelj Petar zvan Perilica. Kad su stigli na Klek (od davnina okupljalište svih vještica i čarobnjaka iz ovih krajeva) pridružila im se i Lija-Liza, bijela lisica sa ljudskim licem. Sada su još samo trebali pronaći Makru i privoliti ju da im, zajedno sa prijateljicom Kosturastom Smrti, pomogne srediti prijatelja (iako ne baš predragog) Vampira. A i Liji-Lizi bi trebalo skinuti zle čarolije i vratiti joj ljudski lik...
                                                
Hermes, Patricia, 1936-
       
  Ne trebaš reći zbogom / Patricia Hermes ; s engleskog preveo Filip Njegovan. - Rijeka : List, 2010. - 220 str. ; 18 cm
Suvremena američka autorica pedesetak romana za mladež i odrasle, za ovaj je naslov primila četiri velike književne nagrade.Roman problematizira potresna zbivanja u obitelji, bolest i smrt najmilijih. Sarah je trinaestogodišnja djevojčica koja s prijateljicom Robin traži razbibrigu nakon škole, često potaknuta majčinim maštovitim idejama. Međutim, majka naglo oboljeva od raka i za čitavu obitelj počinje mukotrpno razdoblje patnje, boli i straha od suočavanja sa smrću. Roman je pisan iz tinejdžerske perspektive, tim više odraslima otkriva kako mladi u obitelji proživljavaju bolest i smrt svojih najbližih i koliko je hrabrosti i ljubavi potrebno da bi se taj gubitak preživio.
 
Pike, Aprilynne
        
Čarolije : nova vrsta bajke / Aprilynne Pike ; [prijevod s engleskoga Mihaela Velina]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2010. - 306 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Zlatna lađa plus)
Laurel, jesenska vila koju su odgojili ljudski roditelji, pozvana je na Akademiju u Avalonu, s obzirom na njenu "žalosno neodgovarajuću trenutačnu naobrazbu". Tamo će ostati 8 tjedana, a već od prvog dana mora čitati knjige naslova "Osnove travarstva", "Anatomija trolova" i "Potpuna enciklopedija obrambenih biljaka". Laurel je u vilinskom svijetu sigurna, no njena obitelj i prijatelji u ljudskom svijetu nisu te su im vilinski neprijatelji za petama. Opasne situacije za Laurel su neizbježne, no hoće li se kada bude potrebno pouzdati u svog ljudskog dečka Davida ili će za pomoć zamoliti Tamanija, vilenjaka s kojim je povezana na poseban način, Laurel će mučiti i u ovom nastavku... Čarolije su drugi nastavak serijala o neobičnoj djevojci Laurel, a nakon "Krila" i "Čarolija" autorica je napisala i treću knjigu – "Iluzije".
 
Shorty, 1980-
        
Iz blata / Dalibor Bartulović-Shorty i Vladimir Bakarić ; korice i vinjete Dubravko Mataković. - Vinkovci : Matica hrvatska, Ogranak Vinkovci, 2010. - 153 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteke za djecu i mlade Grafiti ; knj. 12)
Poznati reper Shorty te već profilirani pisac romana za mlade Vladimir Bakarić zajedničkim su snagama napisali ovaj roman koji će naići na zanimanje ne samo poklonika Shortyjeve glazbe nego i ostalih starijih tinejdžera te odraslih čitatelja. Radnja je smještena u Vinkovce gdje u ne baš sjajnim prilikama odrasta glavni lik Dinko, zaljubljenik u hip-hop glazbu. Piše stihove, živi za glazbu te mašta kako će jednoga dana postati poznati hip-hop glazbenik. Okolnosti mu baš i ne idu u prilog jer nema posla na vidiku pa time nema ni novaca, otac mu boluje od ptsp-a i pred psihičkim je slomom zbog financija, a uza sve to i policija mu je za vratom zbog kraćeg očajničkog izleta u preporodaju droge. Ipak, Dinko od svog sna ne odustaje...
  
 IGROKAZI 
Čečuk, Milan, 1925-1978
        
Kapetan Nina : izvorni igrokazi za kazalište lutaka / Milan Čečuk. - Zagreb : Međunarodni centar za usluge u kulturi, 2010. - 165 str. : ilustr. ; 2 cm. - (Biblioteka Lutkanija)
Zbirka od devet igrokaza, uglavnom namijenjenih  profesionalnom kazalištu lutaka; igrica "Juhasta zgoda" prigodna je za kućno kazalište a dva igrokaza pisana su za potrebe školskog kazališta lutaka. Milan Čečuk bio je glumac, novinar, lutkar i dugogodišnji prijatelj PIF-a. Glavna nagrada PIF-a za najbolju predstavu u cjelini, nazvana je po njemu. U igrokazima koje je napisao osjeća se dah prošlog vremena, u stilu pisanja i događajima koje opisuje. No njegovo poznavanje psihe djeteta i vjera u dobrotu i danas mogu naći put do srca svakog djeteta.
 
Torić, Ana
        
Slavujeva pjesma / Ana Torić ; ilustrirala Andrea Petrlik Huseinović. - Zagreb : Kašmir promet, 2010. - 72 str. : ilustr. ; 20 cm
Ovaj igrokaz u stihovima i rimi namijenjen je djeci u dobi od tri do deset godina, a vodi nas kroz priču o malom tvrdoglavom djetliću koji je toliko volio svoj dom da nije htio poslušati savjete drugih ptica koje su ga pozivale da najesen s njima odleti u toplije krajeve. Kroz četiri cjeline, u kojima se prati po jedno godišnje doba, pratimo razgovore djetlića s ostalim šumskim životinjama. Djetlić najviše voli slavuja, čija pjesma mu najviše nedostaje tijekom dugih i hladnih zimskih dana...Kroz cijelu se priču provlači ideja o domoljublju, pa je ovaj igrokaz na neki način srodan sa svima dobro znanom "Ježevom kućicom".
 
POPIS POPULARNO ZNANSTVENIH DJELA ZA DJECU I MLADEŽ 
Carey, Joely
        
Budi cool / Joely Carey ; [prijevod Mirna Vilišić]. - Zagreb : Profil International, 2010. - 80 str. ; 15 cm. - (Teen spika za cure)
Savjetnik za tinejdžerke sadrži polazišta za snalaženje u raznim društvenim situacijama. Daju se informacije i savjeti za uključivanje u društvo vršnjaka a da se ipak ostane svoj; za izlaženje na kraj sa skupinama vršnjaka, vršnjačkim nasiljem i negativnim emocijama; za izbjegavanje opasnih situacija u vezi s ovisnostima i kriminalom a da se pri tome i dalje očuva popularnost u društvu; za nerizično ponašanje u području seksa. Uz to se preporučuju vježbe za jačanje osobnosti - kako bi se što bolje osjećali i postupali najbolje što možemo.
Daju se također adrese stručnjaka i savjetovališta kojima se u slučaju potrebe moguće obratiti. 
                                                
Carey, Joely
        
Dečki i seks / Joely Carey ; [prijevod Mirna Vilišić]. - Zagreb : Profil International, 2010. - 80 str. ; 15 cm. - (Teen spika za cure)
Vodič za razumijevanje seksa i svega vezanog uz njega namijenjen je djevojkama a sadrži informacije i savjete o dečkima i seksu: objašnjavaju se fizičke činjenice vezane uz seks,  upućuje kako se nositi s buđenjem spolne želje i kako odbiti neželjeni seks, kako koristiti  kontracepciju i što učiniti ako se dogodi trudnoća... Daju se također adrese stručnjaka i savjetovališta kojima se u slučaju potrebe moguće obratiti. 
   
Carey, Joely
        
Tvoje tijelo / Joely Carey ; [prijevod Mirna Vilišić]. - Zagreb : Profil International, 2010. - 80 str. ; 15 cm. - (Teen spika za cure)
Knjiga namijenjena djevojkama sadrži informacije i savjete o psihofizičkim promjenama u pubetetu i tjelesnoj njezi u skladu s tim promjenama.
Daju se također adrese stručnjaka i savjetovališta kojima se u slučaju potrebe moguće obratiti. 
   
Između križa i polumjeseca : 430. - 907.
        
Između križa i polumjeseca : 430. - 907. / [autori tekstova Karin Feuerstein- Praßer ... et al. ; prijevod s engleskog Tamara Levak Potrebica]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2010. - 192 str., [1] presavijeni list s tablama : ilustr. ; 30 cm. -  (Ilustrirana povijest svijeta ; [3])
Treći svezak serije "Ilustrirana povijest svijeta", namijenjene ljubiteljima povijesti, daje pregled ključnih događanja i civilizacijskih dostignuća diljem svijeta, u razdoblju od 400. do  907. godine. Naslovi poglavlja su: "Europa", "Azija", "Širenje helenizma - utjecaj grčke kulture", "Afrika" i "Amerika".
 
Lalić, Morena
        
Kako učiti i mozak jačati : upute za učenje / Morena Lalić. - Osijek : Obrazovanjem do znanja, 2010. - 95 str. : ilustr. ; 21 cm
Priručnik namijenjen učenicima sadrži uputstva za razvijanje vještina učenja. Daju se osnovne činjenice i savjeti koji se odnose na učenje, pamćenje i zaboravljanje, navike koje pomažu učenju, organizaciju i planiranje učenja, ciljeve i samovrednovanje rezultata svoga rada, čitanje i izradu bilježaka te traženje i uporabu informacija.
   
Ocean : velika ilustrirana enciklopedija
        
Ocean : velika ilustrirana enciklopedija / [prijevod s engleskog Josip Jukić, Ivana Buj, Ivan Čanjevac]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2010. - 512 str. : ilustr. ; 31 cm
Kroz nekoliko poglavlja i niz tematskih cjelina daje se sveobuhvatan prikaz mora i oceana: fizička i kemijska svojstva mora (svojstva morske vode, geologija oceana, cirkulacija i klima, valovi i mijene); najvažnije zone mora i oceana (obalna i priobalna područja, plitka mora, otvoreno more i morsko dno, polarna mora); morski život (ekologija, povijest života u moru, domene i carstva morskog života); atlas oceana (kartografski prikazi glavnih oceana i mora).
Postoje pojmovnik i kazalo.
  
Rani srednji vijek : 907. - 1154.
        
Rani srednji vijek : 907. - 1154. / [autori tekstova Karin Feuerstein-Praßer ... et al. ; prijevod s engleskog Duška Gerić Koren]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2010. - 192 str., [6] str. s tablama na presavijenu listu : ilustr. ; 30 cm. - (Ilustrirana povijest svijeta ; [4])
Četvrti svezak serije "Ilustrirana povijest svijeta", namijenjene ljubiteljima povijesti, daje pregled ključnih događanja i civilizacijskih dostignuća diljem svijeta, u razdoblju od 907. do 1154. godine. Naslovi poglavlja su:  "Europa", "Azija", "Svijet ratnika", "Afrika",  "Amerika" i "Australija".  
 
 KNJIGE ZA RODITELJE, ODGOJITELJE I NASTAVNIKE 
Čičko, Hela, 1953-
        
Odrastanje uz knjigu : 60 godina prve dječje knjižnice u Hrvatskoj / Hela Čičko. - Zagreb : Knjižnice grada Zagreba, 2010. - 145 str. : ilustr. ; 23 cm
Knjiga je posvećena šezdesetoj obljetnici najstarije dječje knjižnice u Hrvatskoj, Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice Knjižnica grada Zagreba.
Autorica prikazuje razvitak knjižnice od osnutka 1950. do 2010.godine. Kronološki prati prostorno i stručno uređenje knjižnice, nabavnu politiku i fondove, programe za djecu kao i djelatnosti u okviru matičnosti za grad Zagreb i Zagrebačku županiju. Pritom se kao izvorom a također i kao ilustracijom, koristi kako recentnim dokumentima tako i građom iz arhive Dječjeg odjela.
Knjiga je dragocjen izvor informacija iz područja dječjeg knjižničarstva u Hrvatskoj, a namijenjena je ne samo knjižničarima i studentima knjižničarstva već i onima koji vole i poštuju djecu i dječju knjigu.   
        
Ivanovskaja, Ol'ga Gennad'evna
        
Vesela škola s logopedom : program poticanja govorno-jezičnog razvoja u djece starije predškolske i mlađe školske dobi / autorice programa Olga Ivanovsky i Lilija Gadasin ; obradila i prilagodila [i prevela] Ilona Posokhova ; [ilustracije Aleksej Bannih]. - Zagreb : Planet Zoe, 2010. - 238 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Praktična logopedija)
Autorice ovog priručnika, logopedi, analizirale su rezultate logopedskog i psihološkog ispitivanja djece pri upisu u školu. Prilikom ispitivanja izdvojila su se djeca koja spadaju u tzv. skupinu "rizika". Toj djeci potrebno je razvijati fonematski sluh, ispravljati govor te razvijati jezik i govor u cjelini. Program koji je predstavljen u ovoj knjizi probiran je na tečajevima pripreme djece za školu u privatnim logopedskim kabinetima i dobio je pozitivnu ocjenu roditelja, a sastoji se od vježbi za razvoj vizualno-prostorne percepcije, motorike prstiju, artikulacijske motorike, fonematskog sluha, jezične analize i sinteze te leksičko-gramatičkog aspekta jezika.
  
Kamarovsky, Elena
        
Tajne uspješnog učenja : razvijamo pamćenje, ustrajnost i koncentraciju : [praktičan vodič za pomoć učeniku] / Elena Kamarovsky ; [prijevod Ilona Posokhova]. - Zagreb : Planet Zoe, 2010. - 184 str. : ilustr. ; 23 cm + 1 CD. - (Razvojna biblioteka Kišobran)
Praktični priručnik namijenjen roditeljima koji žele pomoći svojoj djeci da što lakše i uspješnije usvoje školsko gradivo i ovladaju tehnikama uspješnog učenja. Prvi dio knjige obrađuje motivaciju, drugi pamćenje i koncentraciju, a treći donosi konkretne  upute i savjete roditeljima kako pomoći djeci da uspješnije uče. Knjiga je opremljena CD-om koji sadrži testove pamćenja, koncentracije i motivacije za sve razrede osnovne i srednje škole.
     
Pedeset godina Gradskog kazališta lutaka Rijeka
        
50 godina Gradskog kazališta lutaka Rijeka : 1960. - 2010. : monografija / [autorica teksta Maja Verdonik ; fotografije Damir Babić ... et al.]. - Rijeka : Gradsko kazalište lutaka, 2010. - 205 str. : ilustr. ; 24x28 cm
U monografiji objavljenoj u povodu pedesete obljetnice Gradskog kazališta lutaka u Rijeci, istražuju se počeci lutkarstva u Rijeci i u okviru periodizacije od šest faza opisuje rad kazališta od 1960. do 2010. godine. Uz ostale važne i zanimljive podatke o djelatnosti kazališta, autorica daje  teatrografiju za svako razdoblje, leksikografske bilješke o umjetnicima, te sažeta objašnjenja glavnih pojmova lutkarske umjetnosti. Tekst je potkrijepljen preslikama najvažnijih dokumenata i fotografijama. 
Tekst monografije skraćeni je i prilagođeni dio doktorskog rada "Gradsko kazalište lutaka u Rijeci i hrvatska lutkarska  scena  (1960. -2004.)" Maje Verdonik.                                  
   
Suncov, Anastasija
        
Pažnja! : razvijamo pažnju u igri : igre i vježbe, savjeti stručnjaka : [za djecu od 5 do 10 godina] / Anastasija Suncov ; ilustrirala Julija Aržanov ; [prijevod Ilona Posokhova]. - Zagreb : Planet Zoe, 2010. - 95, 29 str. : ilustr. ; 23 cm1 CD. - (Razvojna biblioteka Kišobran)
Priručnik namijenjen širokom krugu stručnjaka (neuropsiholozima, logopedima, pedagozima i dr.) ali i roditeljima, donosi neuropsihološki pristup razvoju pažnje djece starije predškolske i mlađe školske dobi. Knjiga je podijeljena u dva dijela. U prvom dijelu pod nazivom "Slagalica pažnje" definirana je pažnja, njene vrste, karakteristike i poremećaji. U drugom su dijelu predstavljene igre i vježbe namijenjene razvoju i vježbanju pažnje, uklanjanju     simptoma impulzivnosti te razvoju samokontrole u djece.
Knjiga je opremljena CD-om na kojem se nalaze radni listovi s 29 zadataka za razvoj pažnje.