Advent u Španskom

Izložba 05.12.2016. - 03.01.2017. Knjižnica Špansko-sjever
Udruga umjetnika „August Šenoa“ Zagreb, I. B. Mažuranić 52 utemeljena je 23. siječnja 1989. god. na Skupštini u Zagrebu pod nazivom Društvo pisaca „August Šenoa“. Idejni začetnik bio je prof. Juraj Lončarević.
 
Udruga djeluje na tri područja: književnom, likovnom, glazbenom, a ima 209 članova. Članovi udruge su i mnogi javni djelatnici hrvatskog kulturnog života. Od 2000. god. predsjednik Udruge je mr. sc. Ivan Dujmović. Dopredsjednica-koordinatorica je gospođa Danica Vukelić, slikarica uz čiju smo svesrdnu i stručnu pomoć realizirali izložbu Advent u Španskom. Tajnica Udruge je gospođa Ingeborg Crnogaj, slikarica.
 
Udruga je radom pojedinaca, a posebno uspješnim radom u sekcijama, nazočna u kulturnim manifestacijama, ne samo grada Zagreba već i diljem Hrvatske. Likovni stvaratelji u Udruzi umjetnika „August Šenoa“ djeluju u cilju zaštite i afirmacije kulturnih i likovnih interesa. Sudjeluju na mnogim skupnim humanitarnim i samostalnim izložbama.
 
Otvorenje izložbe: ponedjeljak, 5.12.2016. u 18 sati
 
U programu sudjeluju :
Članovi Udruge umjetnika „August Šenoa“ i vokalni duo Biserka Stegnjaja i Božidar Kugler
  
„I ova izložba slika „Advent u Španskom“ predstavlja svojevrsni stvaralački doseg, likovnu inventuru koja problematizira tematski, formalno likovno, trendovski, slikarsku tendenciju afirmativne verfikacije individualnosti koja teži ka sintezi izričajne različitosti u cjelovitosti.
 
U ovom kolektivnom likovnom mozaiku možemo očitati različite slikarske silnice svjesne ili nesvjesne, likovne naboje i dileme, raskoš iluminacije, eksploziju kolorita, ali i docirane smirene partikule poetike i sfumatovske mistike i imaginacije. 
 
Za svakog umjetnika prostor i vrijeme je izazov, gdje suprotnost početka i kraja traži sklad u traženju istine, u preklapanju ljudskog i stvarnog s umjetničkim univerzumom. A ova izložba to i pokazuje, jer između neba i zemlje luta čovjek sam u stalnoj potrazi za mijenama, za svojom intimom, vodi dijalog s Bogom, sve dok ne shvati da je krug zatvoren. I tako krug do kruga, a što je život nego krug iz kojeg curi gola umjetnost.“
Prof. Josip A. M. Slavić