Arhiva 2016.
Knjižnice grada Zagreba proglasile Najčitatelja godine!
 
  • Već petnaesti put za redom Knjižnice grada Zagreba organiziraju izbor Najčitatelja godine za djecu starije osnovnoškolske dobi
  • Najčitatelji za 2015. godinu su Josip Prpić, četrnaestogodišnjak iz Knjižnice Gajnice koji  je lani pročitao 248 knjiga i trinaestogodišnja Martha Vrbanjac Posilović  iz Knjižnice Kustošija s 241 pročitanom knjigom   
  • Knjižnice grada Zagreba, Algoritam, Mozaik knjiga, Profil Knjiga,  Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski, OKI, Lenovo i Microline d.o.o. uručili pobjednicima nagrade  
Zagreb, 14. ožujka  2016. –  Po prvi puta u 15 godina, otkako Knjižnice grada Zagreba biraju svog najčitatelja godine u kategoriji djece starije osnovnoškolske dobi,  prvo mjesto dijele jedan dječak i djevojčica. To su četrnaestogodišnji Josip Prpić,  član Knjižnice Gajnice koji je prošle godine pročitao 248 knjiga  i Martha Vrbanjac Posilović, članica Knjižnice Kustošija s 241 pročitanom knjigom.
Josip, odličan učenik OŠ Dragutina Domjanića bavi se odbojkom i tenisom, a omiljeni predmeti su mu povijest, zemljopis i fizika. Obožava fantastiku i stripove. Najdraže knjige su mu Hobit, Ratovi zvijezda i Kronike iz Narnije. Marta je također odlična učenica i ide u sedmi razred OŠ Otona Ivekovića. Najdraži predmeti u školi su joj engleski i likovni, a najdraže knjige Deklaracija, Greška u našim zvijezdama i Kradljivica knjiga.
Najčitateljima su uručene vrijedne nagrade: članske iskaznice za besplatno korištenje usluga u svim Knjižnicama grada Zagreba do 18. godine života, tečaj brzog čitanja Pučkog otvorenog učilišta Petar Zrinski, veliki komplet knjiga uglednih izdavačkih kuća Algoritam, Mozaik knjiga i Profil Knjiga te tablet računalo od strane Microline d.o.o ,Lenovo i OKI  uz čiju se potporu ovaj projekt provodi.
Atraktivne nagrade osigurane su i za 37 finalista ovog izbora. Oni su na  završnoj svečanosti na poklon  dobili po jednu  knjigu  već prije spomenutih izdavačkih kuća, a Knjižnice grada Zagreba omogućit će im besplatnu obnovu članstva na godinu dana. Drugom i treće plasiranom Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski poklanja tečaj brzog čitanja.
 „Drago nam je što su naši partneri Algoritam, Mozaik knjiga, Profil Knjiga, Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski i Microline d.o.o. podržali ovaj projekt kojim kod populacije tinejdžerske dobi  već godinama  nastojimo poticati zanimanje za knjigu i  čitanje“, istaknula je Davorka Bastić, ravnateljica Knjižnica grada Zagreba.. Osim toga, naglasila je kako su Knjižnice grada Zagreba najveća mreža narodnih knjižnica u Hrvatskoj, koja od 2007. godine svakom stanovniku našega grada putem jedne članske iskaznice omogućuje posudbu i korištenje građe i usluga u svakoj od 42 knjižnice mreže. Prošle je godine u KGZ bilo učlanjeno 137.249 osoba ( 5.272 prvašića upisano je besplatno), a to je 17% ukupnog stanovništva grada Zagreba ( ili svaki 6. Zagrepčanin), čime je nadmašena preporuka Standarda da se članstvom u knjižnici obuhvati 15 % stanovništva. Taj je obuhvat nadmašen i jedan je od najvećih u Hrvatskoj!
Svakog je dana u KGZ-u prošle godine bilo najmanje 11.000 posjetitelja, a tijekom 365 dana  posuđeno je  više od 2 milijuna i devetsto tisuća knjiga. Ovim lijepim brojkama dodajmo još i onu o više od 30.000 raznovrsnih događanja što su ih Knjižnice grada Zagreba tokom godine organizirale za korisnike svih uzrasta, od djece predškolske dobi  pa sve do seniora. Neke od najčešćih aktivnosti  svakako su kutići priča i slikovnica za najmlađe, zatim  kreativne radionice i  književni susreti za školarce te  izložbe, tribine i predavanja za odrasle. Knjižnice grada Zagreba osobito su ponosne na svoja tri projekta  „Knjižnica širom otvorenih vrata“, „65 plus“ i  „Knjigom do krova“.  Prvome je cilj društvena integracija djece sa smetnjama u razvoju  i mladih s invaliditetom, drugim je obuhvaćena populacija naših sugrađana treće dobi, a treći je okrenut beskućnicima i njihovim potrebama.
Projekt «Najčitatelj godine» polučio je u proteklih  petnaest godina veliki uspjeh u smislu jačanja interesa za knjigu i čitanje među korisnicima tinejdžerske dobi, obogatio knjižne fondove, te pobudio interes medija i društva za poticanjem pismenosti i čitanja kao pretpostavki cijeloživotnog učenja i stjecanja znanja.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NAJčitatelj godine u Knjižnicama grada Zagreba
Već petnaestu godinu za redom Knjižnice grada Zagreba organiziraju izbor Najčitatelja godine. Cilj projekta je poticanje zanimanja za knjigu i čitanje kod djece starije osnovnoškolske dobi.
Projekt kojim se kod djece i mladih potiče navika dolaska u knjižnicu i čitanja s voljom i užitkom, pobudio je, u proteklom razdoblju, interes medija i društva, obogatio knjižne fondove, te ojačao zanimanje za knjigu među korisnicima tinejdžerske dobi. 

Tko je naš najčitatelj za 2015. godinu?
Saznali smo u ponedjeljak, 14. ožujka 2016. u 12,00 sati na završnoj svečanosti koja se održala u Zagrebačkom kazalištu lutaka , Baruna Trenka 3, Zagreb.
U programu su sudjelovali NAJčitatelji prošlih generacija, KGZ bend i Maja Brajko Livaković i Sanja Polak, autorice knjiga za djecu i mladež.   



Pogledajte kako su neki od medija popratili proglašenje Najčitatelja za 2015. godinu:
HRT
Tportal   
Zagreb info  
Srednja.hr          
Zagrebancija.com
Prigorski.hr
Večernji list




 






Način provođenja
Prema statistici posudbe, svaka knjižnica u mreži KGZ-a utvrđuje identitet člana koji je u protekloj godini posudio najveći broj knjiga.
To je ujedno i dijete koje su knjižničari zapazili kao marljivog i vrijednog člana koji puno čita, razgovara o knjigama, traži savjet pri izboru naslova, rado dolazi u knjižnicu i na vrijeme vraća posuđene knjige.
Svaka knjižnica imenuje svoga pobjednika, a potom o njemu izrađuje i u svome prostoru izlaže info plakat. Pobjednici iz svih knjižnica čine top listu a na vrhu je "Najčitatelj godine" u mreži Knjižnica grada Zagreba.                                                         

Trajanje
Prvi "najčitatelj" izabran je 2001. godine. 

Tko su naši partneri  u 2016. ?
Algoritam
Atlantic grupa
Lenovo
Microline d.o.o.
Mozaik knjiga
OKI
Profil Knjiga
Pučko otvoreno učilište "Petar Zrinski"

Nagrade za sudionike

"Najčitatelj godine" u mreži Knjižnica grada Zagreba dobiva:
veliki komplet knjiga, uplatu članarine u Knjižnicama grada Zagreba do punoljetnosti, seminar brzog čitanja i poklon iznenađenja. 

Drugi i treće plasirani pobjednik u mreži dobivaju:
mali komplet knjiga, seminar brzog čitanja i jednogodišnju uplatu članarine u Knjižnicama grada Zagreba
 
Pobjednik iz svake pojedinačne knjižnice dobiva:
mali komplet knjiga i jednogodišnju uplatu članarine u Knjižnicama grada Zagreba

Dosadašnji pobjednici u projektu „Najčitatelj godine”:
2001. godine - Dario Kovačić, 11 god., Knjižnica Sesvete, 106 pročitanih knjiga
2002. godine - Dino Živković, 12 god., Knjižnica M.J. Zagorke, 86 pročitanih knjiga
2003. godine - Hedviga Tandara, 13 god., Knjižnica A. Cesarec, Ravnice, 204 pročitane knjige
2004. godine - Martina Crnolatec, Knjižnica bibliobus, 171 pročitana knjiga
2005. godine - Milan Ferenčević, Knjižnica Ante Kovačića, 136 pročitanih knjiga
2006. godine - Dafina Qenaj, 13 god., KnjižnicaTina Ujevića, 162 pročitane knjige.
2007. godine - Petra Šimunović, 12 god., Knjižnica V. Nazora, Vrapče, 225 pročitanih knjiga
2008. godine - Katarina Horvat, 14 godina, Bibliobus, stajalište Kravarsko, 169 pročitanih knjiga!
2009. godine - Dora Tutić, 12 godina, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, 195 pročitanih knjiga 
2010. godine - Zrinka Stanković, 13 godina, Knjižnica V. Nazora, Odjel za djecu i mladež, 128 pročitanih knjiga 
2011. godine - Nina Stropnik, 13 godina, Knjižnica Medveščak, 219 pročitanih knjiga
2012. godine - Mia Vukmirović, Knjižnica Sesvete, 145 pročitanih knjiga
2013. godine - Laura Lesjak, 12 godina, Knjižnica Medveščak, 239 knjiga
2014. godine - Maja Mazarekić, 14 godina, Knjižnica Dubrava, 248 knjiga 
2015. godine - Josip Prpić, 14 godina, Knjižnica Gajnice, 248 knjiga
                      - Martha Vrbanjac Posilović, 13 godina, Knjižnica Kustošija, 241 knjiga

Najčitatelj godine-predstavljanje projekta u Bologni 2011. godine
Predstavljanje projekta "Najčitatelj godine" na Međunarodnom sajmu dječje knjige u Bolonji 2011. (Bologna Children's Book Fair 2011.)






Najčitatelj godine-videokonferencijaPredstavljanje projekta "Najčitatelj godine" na videokonferenciji Zagreb-Moskva 2012.









Arhiva 2012.
Arhiva 2013.
Arhiva 2014.
Arhiva 2015.