Moj život - moja poruka

Izložba 10.11.2018. - 25.11.2018. Knjižnica Voltino
U izlozima Čitaonice, uz Međunarodni dan tolerancije, postavljena je izložba karikatura Mahatme Gandhija s njegovim porukama.

Autor izložbe je poznati indijski karikaturist N. K. Ranganathan, poznat kao Ranga. Izložba je realizirana u suradnji s Indijskim kulturnim centrom.
 
Izložba predstavlja karikature proslavljenog indijskog karikaturiste Range, punim imenom N. K. Ranganathana, čiji su prikazi Mahatme Gandhija u samo nekoliko poteza postali slavni u cijelome svijetu. Ranga je autor i vlasnik najveće zbirke od oko 2000 karikatura indijskih i međunarodnih državnika i slavnih osoba s njihovim autogramima. Svoju je karijeru započeo u tjedniku “Shankar’s Weekly”, a kasnije je svoje crteže objavljivao u mnogim drugim tiskovinama kao što su “The Statesman”, “The Indian Express”, “The Tribune”, itd. Izdao je također i nekoliko knjiga sa svojim crtežima, a poznat je bio po tome što je karikature često izrađivao za vrijeme intervjua za All India Radio (AIR) te bi na kraju osobu zamolio za autogram uz crtež nastao u nekoliko vještih poteza. Štoviše, nakon što ga je Nikita Hruščev zamolio za kopiju karikature, krenuo je s crtanjem dviju istih karikatura dok bi razgovarao s osobom, kako bi jednu mogao zadržati za sebe a drugu pokloniti svome sugovorniku. Koliko je poznato drži nacionalni indijski rekord po broju karikatura s potpisom nacrtane osobe.
Ranga je između ostaloga poznat i po svojim crtežima Gandhija, koji ga je inspirirao svojom životonom pričom punom hrabrosti, odlučnosti i snage volje. Da bismo naglasili važnost Gandhija danas, uz Rangine crteže dodali smo izložbi i Gandhijeve poruke, aktualne i danas, u rješavanju mnogih društvenih, političkih i ekoloških problema. Jedan od važnih pojmova koje je Gandhi uveo svakako je satjagraha budući da je ona u središtu Gandhijeve filozofije nenasilja.

Riječima Gandhija: “Pojam satjagraha smislio sam u Južnoj Africi da bih dao ime snazi kojom su se Indijci tamo borili punih 8 godina (1906. - 1914.). O satjagrahi sam govorio kako bih napravio razliku između te snage i pokreta koji su tada bili prisutni u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi pod imenom pasivnog otpora.” Gandhi je bio prvi čovjek u povijesti koji je načelo nenasilja proširio s pojedinačne na društvenu i političku razinu. Njegovo je ime sinonim za životni stav koji je nepovratno promijenio tijek povijesti te koji još i danas utječe na milijune ljudi.

„Gandhi je bio neizbježan. Ako čovječanstvo želi napredovati, Gandhi je neminovan. On je živio, razmišljao i postupao nadahnut vizijom čovječanstva koje se razvija prema svjetskomu miru i skladu. Gandhija smijemo ignorirati samo na vlastiti rizik."
(Martin Luther King)

Nepošteno je vjerovati u nešto a isto ne živjeti. Pobjeda ostvarena nasiljem ravna je porazu, jer je kratka vijeka. Tri četvrtine svih nesvetosti i nesporazuma nestat će s ovoga svijeta kad se postavimo u položaj naših protivnika i shvatimo ga. Onda ćemo se ili odmah složiti s njima ili o njima misliti s više razumijevanja. (Gandhi)
(Marijana Janjić)