Arhiva 2019

      


OBJAVA ZA MEDIJE
- za trenutačnu objavu
 
Knjižnice grada Zagreba proglasile Najčitatelja godine! 
Video sa svečanosti proglašenja Najčitatelja godine i dodjele nagrada možete pogledati ovdje.
  • Već osamnaesti put za redom Knjižnice grada Zagreba organiziraju izbor Najčitatelja godine za djecu starije osnovnoškolske dobi
  • Najčitatelj za 2018. godinu je Viktor Mijatović, trinaestogodišnjak iz Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića koji  je lani pročitao 165 knjiga   
  • Knjižnice grada Zagreba, izdavačke kuće Alfa, Katarina Zrinski Varaždin, Mozaik knjiga i Profil Knjiga, Muzejski dokumentacijski centar i Microline d.o.o. uručili su pobjedniku nagrade
Zagreb, 21. ožujka  2019. – Trinaestogodišnji Viktor Mijatović , član Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića proglašen je  Najčitateljem Knjižnica grada Zagreba 2018. godine u kategoriji djece  starije osnovnoškolske dobi. Vrlo dobar je učenik OŠ  ivana Cankara. Lani  je pročitao ukupno 165  knjiga, što iznosi tri knjige tjedno. Viktor trenira košarku, crta, voli gledati filmove, zanima ga robotika, a najdraži predmeti su mu likovni, engleski, informatika i biologija. Obožava  fantastiku, stripove i enciklopedije. Najdraže knjige su mu  "Harry Potter" J.K. Rowling,  „Igra prijestolja“ George R. R. Martin,  "Prijestolje od stakla" Sarah J. Maas, "Gospodar prstenova" J.R.R. Tolkien, "IT" Stephen King, "Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu" Ransom Riggs. Viktor ima velike planove. Nakon osnovne škole namjerava upisati Školu za primjenjenu umjetnost i dizajn.   
Izbor  Najčitatelja godine već osamnaesti  put organiziraju  Knjižnice grada Zagreba, a Viktorova titula potvrđena je pregledom podataka u statistici posudbe informatičkog sustava KGZ-a.
Viktoru su, kao pobjedniku izbora, uručene vrijedne nagrade: članska iskaznica za besplatno korištenje usluga u svim Knjižnicama grada Zagreba do 18. godine života,   komplet knjiga uglednih izdavačkih kuća Alfa, Katarina Zrinski Varaždin, Mozaik knjiga, Profil Knjiga i Muzejsko dokumentacijskog centra te tablet od strane Microline d.o.o , uz čiju se potporu ovaj projekt provodi.



Atraktivne nagrade osigurane su i za 39 finalista ovog izbora. Oni će na  završnoj svečanosti na poklon  dobiti  knjige  već prije spomenutih izdavačkih kuća.
  •  „Drago nam je što su naši partneri Alfa, Katarina Zrinski Varaždin, Mozaik knjiga, Profil Knjiga, Muzejski dokumentacijski centar i Microline d.o.o. podržali ovaj projekt kojim kod populacije tinejdžerske dobi  već godinama  nastojimo poticati zanimanje za knjigu i  čitanje“, istaknula je Višnja Cej, ravnateljica Knjižnica grada Zagreba. Osim toga, naglasila je kako su Knjižnice grada Zagreba najveća mreža narodnih knjižnica u Hrvatskoj, koja od 2007. godine svakom stanovniku našega grada putem jedne članske iskaznice omogućuje posudbu i korištenje građe i usluga na  svakoj od 42. lokacije knjižnica u mreži i 80 bibliobusnih stajališta. Prošle je godine bilo učlanjeno 156.139 osoba, što znači da je svaki peti Zagrepčanin član Knjižnica grada Zagreba. U suradnji s Gradom Zagrebom, u okviru  projekta „Ja čitam“, lani je besplatno članstvo iskoristilo 44.429 djece u dobi od rođenja do 15 godine života. Dnevno je prošle godine kroz knjižnice KGZ-a prošlo gotovo 9.500 posjetitelja, a tijekom godine odgovoreno je na čak 1.602.110 informacijskih upita.
  • Ovim lijepim brojkama dodajmo još i onu od preko 18.000 raznovrsnih događanja za djecu i mlade od kutića priča i slikovnica za najmlađe, preko čitateljskih  klubova, kreativnih radionica, književnih susreta pa sve do Nacionalnog kviza za poticanje čitanja. Projekt «Najčitatelj godine» polučio je u proteklih  osamnaest  godina veliki uspjeh u smislu jačanja interesa za knjigu i čitanje među korisnicima tinejdžerske dobi, obogatio knjižne fondove, te pobudio interes medija i društva za poticanjem pismenosti i čitanja kao pretpostavki cijeloživotnog učenja i stjecanja znanja.
NAJčitatelj godine u Knjižnicama grada Zagreba
Već osamnaestu godinu za redom Knjižnice grada Zagreba organiziraju izbor Najčitatelja godine. Cilj projekta je poticanje zanimanja za knjigu i čitanje kod djece starije osnovnoškolske dobi.
Projekt kojim se kod djece i mladih potiče navika dolaska u knjižnicu i čitanja s voljom i užitkom, pobudio je, u proteklom razdoblju, interes medija i društva, obogatio knjižne fondove, te ojačao zanimanje za knjigu među korisnicima tinejdžerske dobi. 
 
Tko je naš NAJčitatelj za 2018. godinu?
Saznat ćemo u četvrtak, 21. ožujka 2019. u 11,00 sati na konferenciji za medije koja će se održati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4.  Završna svečanost i podjela nagrada za sve finaliste izbora održat će se 22. ožujka u 17,00 sati.  
U programu će sudjelovati KGZ  bend.                                                
                      
Način provođenja
Prema statistici posudbe, svaka knjižnica u mreži KGZ-a utvrđuje identitet člana koji je u protekloj godini posudio najveći broj knjiga.
To je ujedno i dijete koje su knjižničari zapazili kao marljivog i vrijednog člana koji puno čita, razgovara o knjigama, traži savjet pri izboru naslova, rado dolazi u knjižnicu i na vrijeme vraća posuđene knjige.
Svaka knjižnica imenuje svoga pobjednika, a potom o njemu izrađuje i u svome prostoru izlaže info plakat. Pobjednici iz svih knjižnica čine top listu a na vrhu je "Najčitatelj godine" u mreži Knjižnica grada Zagreba. 
 
 
Trajanje
Prvi "najčitatelj" izabran je 2001. godine. 
 
Tko su naši partneri  u 2019. ?
Alfa
Katarina Zrinski Varaždin
Mozaik knjiga
Muzejski dokumentacijski centar
Profil Knjiga
Microline d.o.o.
 
 
ŠTO ĆE NA POKLON DOBITI NAJČITATELJI?
 
Pobjednik na razini Knjižnica grada Zagreba dobiva:
Veliki komplet knjiga ( izdavačke kuće ) divovsku iskaznicu,  besplatnu obnovu članstva do navršene 18. godine života (KGZ)  i poklon iznenađenja (Microline.d.o.o.)
 
Ostali najčitatelji  dobivaju  na poklon komplet knjiga ( izdavačke kuće ).
 
Dosadašnji pobjednici u projektu „Najčitatelj godine”:
 
2001. godine - Dario Kovačić, 11 god., Knjižnica Sesvete, 106 pročitanih knjiga
2002. godine - Dino Živković, 12 god., Knjižnica M.J. Zagorke, 86 pročitanih knjiga
2003. godine - Hedviga Tandara, 13 god., Knjižnica A. Cesarec, Ravnice, 204 pročitane knjige
2004. godine - Martina Crnolatec, Knjižnica bibliobus, 171 pročitana knjiga
2005. godine - Milan Ferenčević, Knjižnica Ante Kovačića, 136 pročitanih knjiga
2006. godine - Dafina Qenaj, 13 god., KnjižnicaTina Ujevića, 162 pročitane knjige.
2007. godine - Petra Šimunović, 12 god., Knjižnica V. Nazora, Vrapče, 225 pročitanih knjiga
2008. godine - Katarina Horvat, 14 godina, Bibliobus, stajalište Kravarsko, 169 pročitanih knjiga!
2009. godine - Dora Tutić, 12 godina, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, 195 pročitanih knjiga 
2010. godine - Zrinka Stanković, 13 godina, Knjižnica V. Nazora, Odjel za djecu i mladež, 128 pročitanih knjiga 
2011. godine - Nina Stropnik, 13 godina, Knjižnica Medveščak, 219 pročitanih knjiga
2012. godine - Mia Vukmirović, Knjižnica Sesvete, 145 pročitanih knjiga
2013. godine - Lana Lesjak, 12 godina, Knjižnica Medveščak, 239 pročitanih knjiga
2014. godine - Maja Mazarekić, 14 godina, Knjižnica Dubrava, 248 pročitanih knjiga 
2015. godine - Josip Prpić, 14 godina, Knjižnica Gajnice, 248 pročitanih knjiga
                      - Martha Vrbanjac Posilović, 13 godina, Knjižnica Kustošija, 241 pročitana knjiga
2016. godine – Luka Oršanić, 12 godina, Knjižnica Vladimira Nazora, 156 pročitanih  knjiga
2017. godine – Bartol Kadić, Knjižnica Medveščak, 154 pročitanih knjiga