„Profesori i učenici u svijetu junaka i super-heroja“

Izložba 23.04.2019. - 31.05.2019. Knjižnica Voltino
Noć knjige - OMILJENI LIKOVI I JUNACI IZ SVIJETA KNJIGE I STRIPA
Uz izložbu „Profesori i učenici u svijetu junaka i super-heroja“
 
Na raskrižjima vjekova uvijek je bila knjiga. Stajala je i postojala kao zvjezdani putokaz, zaronjena čistoćom svojih misli u bezdan svemirskoga mora. Katkada doživljena kao udar vjetra, katkad kao urlik vuka ili zov daljina, uvijek u protivnosti zakona sveopće ropske uslovljenosti, pobjeđujući otpor mraka i otimajući stvarnosti čovjekovu dušu. Kroz knjigu progovara neukrotiva životna snaga ljudske ljepote, morala i istine, jedinstvenih elemenata što ih je čovjek stvorio na svoju sliku i priliku kao idealne slutnje, da prevlada sva prokletstva što ga prate od spiljskih dana, kada je sulud i gonjen vrhunaravnim sablastima prolijevao krv svoga brata zbog krivog pogleda ili krive misli.
Knjige. Folijanti. Pamet uvezena u pergament ili papir. Kroz knjige je čovjek izmaštao idealne zemlje, krajolike, gradove i narode koji žive u slozi ili se bespoštedno bore, ne prezajući ni od najstrašnijih i najmaštovitijih smicalica i vještina koje ljudska mašta može izmisliti. Ipak, jedan je element nedostajao da bi knjiga bezuvjetno zarobila čitateljevu pozornost i učinila ga robom, te uvukla u besmrtni psalmodij harfe Gospodnje.
Taj element zove se Glavni Junak knjige. Nositelj piščeve misli, vršilac radnje i njezin apologet, heroj i antiheroj, rušitelj i branitelj, ubojica, spasitelj i ljubavnik. Sve to mora biti glavni junak. I mi, opčinjeni čitatelji, mu dopuštamo da nas vodi kroz džunglu i pustinju, nepoznatim svjetovima, zemljama i morima, preko najviših planina, visova i dolina ili u najudaljenije zakutke tajanstvenoga svemira. Glavni junak mora imati sve što čitatelj mašta da bi i sâm htio imati – najbržega konja ili brod, najljepšu ljubovcu ili princa dobra srca, predivan dvorac i vjernoga prijatelja koji ga prati u najluđe avanture gdje se obojica smiju Smrti u lice.
Vremenom se glavni junak knjige preselio i u njezina ilustriranoga mlađeg brata – strip, i zbog lakše dostupnosti čitateljima, postao još popularniji. Strip je odmah zarobio srca mlađih čitalačkih naraštaja i golicajući im maštu, pripremao za kasniji ulazak u svijet ozbiljnije literature i zahtjevnijih pisanih djela. Strip je nezaobilazan dio djetinjstva i odrastanja svakog djeteta i svaki je naraštaj imao svoje heroje koji su uvijek bolji, plemenitiji i hrabriji od onih prethodnih, a kad se dođe do godina u kojima čitatelj postaje otac ili djed – i od ovih današnjih. Istina je, naravno, kako su svi junaci i super-heroji jednaki jedni drugima, oblikovani uvijek na istim uzusima plemenite ideje o pomoći slabima, nemoćnima i potrebitima, samo ih vrijeme nastanka i civilizacijski dosezi razlikuju unekoliko jedne od drugih. Svi oni odreda – od Toma Sawyera i Huckleberry Finna, Pere Kvržice i šegrta Hlapića, Miki Mausa, Asterixa i poručnika Blueberryja do Batmana, Supermana, Spidermana i Wonderwomen, svi se junaci odlikuju posebnostima koje osvajaju čitalačku publiku te poistovjećivanjem s njihovim osobnim kvalitetama, profiliraju čitaočeve pojmove o Dobrom i Lošem. 
Knjige i (dobri) stripovi sa svojim bezvremenskim junacima, nezaobilazan su kamen međaš u odrastanju i formiranju mladih u zdrave, moralne i empatične osobe, spremne da dio moći i sposobnosti svojih heroja prenesu i u realan život. Time se zatvara čarobni krug pisane riječi  i crtanog kvadratića u ciklusu života, te čini još jednu kariku prema generacijama koje dolaze i novim, njihovim  junacima.
Pred vama je izložba učenika i profesora odjela Grafike sa Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba. Izložba drugačija od drugih i dosadašnjih po tome što ovaj puta zajedno izlažu učitelj i učenik, referirajući se na junake knjige i stripa oružjem kojim najbolje barataju – olovkom, perom i tušem ili kistom i bojom. Ljepota našega poziva je i u tome što umjetnici, osim što uživaju u pisanom djelu, ujedno mogu i oživotvoriti glavne junake, dodajući na piščevu i svoju maštu, pa tako svojim crtežom kreiraju lik koji je dotad živio samo među redovima knjige. Na taj način ilustrator daje svoj osobni doprinos pisanome uratku i dodaje novu dimenziju ukupnosti doživljaja koji nam pruža knjiga. Mladima danas, u vremenu instant-vizualne informacije, dobra ilustracija to je potrebnija kako se plemenita ideja knjige ne bi izgubila u sveopćoj trivijalizaciji i inflaciji kvalitete na gotovo svim poljima kulture. Stoga, dođite, pogledajte i uživajte.
Doc. art. Damir Brčić, prof., akademski slikar-grafičar