Novi naslovi - veljača 2012.
    
Novi naslovi - veljača 2012.
Popis obuhvaća literaturu za djecu i mlade (književna djela i popularna znanost) i stručnu literaturu za odgojitelje, nastavnike i roditelje
 

KNJIGE ZA DJECU MLAĐE DOBI
 
Mačak u čizmama : mačak, čizme, legenda
         Mačak u čizmama : mačak, čizme, legenda / [prilagodila Tina Gallo ; prijevod Marko Plavić]. - Zagreb : Egmont, 2011. - [24] str. : ilustr. ; 24x25 cm. - (DreamWorks)
Slikovnica nastala prema filmskom hitu o mačku, kojeg su pronašli na stubama sirotišta, gdje se susreo s dječakom nalik jajetu - Humpty Alexander Dumpty i od tog trenutka postali su nerazdvojivi prijatelji u dobru i zlu.
Nekoć nestašan i nevaljao mačak igrom sudbine postaje hrabar i neustrašiv, te kroz svoje avature pokušava skinuti ljagu sa svoga imena, postati dobar i konačno se vratiti kući. Pustolovno i uzbudljivo. Lik mačka preuzet je iz  klasične bajke o Mačku u čizmama, ali drugih sličnosti (sadržajno) nema. 


                                          
KNJIGE ZA DJECU

Đokić-Pongrašić, Ana, 1965-

         Jesi li tu? Tu sam! / [Ana Đokić] ; oslikala Branka Hollingsworth Nara. - [Zagreb] : Knjiga u centru, 2011. - [32] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Slikovnica-prozor u svijet)
Ilustrirana knjiga za mlađe osnovnoškolce o suživotu beskućnika Velikog Koste i Male Vile koja mu je sasvim slučajno pala na glavu i nastanila se u njegovoj kosi. Od tog trenutka Kosta se osjećao dobro, jer mu se po prvi puta činilo da nije sam, kao da je  netko pjevao pjesme samo njemu i nježno ga škakljao. Iste osjećaje imala je i Mala Vila, sviđalo joj se živjeti u Kostinoj kosi, na "tlu" koje se treska i sa kojega može promatrati nebo.
Priča ispripovijedana iz dvije perspektive i tehnički je rješena na način da se čita sa obje strane. Do pola knjige svoju priču pripovijeda Veliki Kosta, a sa druge strane, čitamo priču Male Vile.      
   
Bambić, Maša, 1919-
         Savez u Tvrđavici : dječji roman o nepravednoj kiši i Pravednom Oblaku / Maša Bambić ; uredila Sanja Milolaža ; [ilustrator Mislav Tomašinjak]. - Zagreb : Osnovna škola Jure Kaštelana, 2010. - 279 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Humanitarna biblioteka Osnovne škole Jure Kaštelana Slovo djetinjstva)
Poema o sretnom, nedigitalnom djetinjstvu iz pera priznate haiku pjesnikinje. Autobiografski je to roman, koji oslikava likove i događaje za vrijeme školskih ljetnih praznika iz nama davne 1928. g. Dvije grupice mahom siromašne radničke djece, koja su živjela bez igračaka, radija i televizije, udružila su se u humanitarnoj akciji prikupljanja novaca za potrebite.
Na putu do cilja nižu se razne pustolovine, a na kraju se nudi plemenita i suosjećajna poruka za sve čitatelje. Treba još samo napomenuti da je autorica kompletan prihod od prodaje svog romana namijenila školovanju afričke djece (u suradnji s OŠ Jure Kaštelana, a u sklopu UNICEF-ovog projekta Škole za Afriku).
 
Gluščević, Maja, 1932-
         Doričin dnevnik / Maja Gluščević ; ilustrirao Zlatko Druško. - Zagreb : Alfa, 2011. - 103 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Knjiga za mladež)
    Tanja je uselila u bakinu sobu. Jako je voljela svoju baku koja više nije bila s njima. Otkriva dnevnik u kojemu je baka opisala svoje djetinjstvo zahvaćeno Drugim svjetskim ratom.
    U formi dnevnika, kroz dječju percepciju glavnog lika Dorice i njezinih vršnjaka, autorica izuzetno vješto i na djeci pristupačan način pripovijeda o mnogim teškim događanjima: prisilni odlazak oca u rat i stradavanje mnogih koji su bili žrtve određenih okolnosti, uzbune u gradu, prekid škole, progon židovskih obitelji. Srećom i u takvim vremenima djeca nađu
prostora za igru, snove i simpatije.
"Doričin dnevnik" otkriva nam kako i u takvom teškom povijesnom razdoblju postoji humanost, ljudskost i sve one vrline koje čovjeka čine pravim čovjekom.
 
Mrtvačeva škrinja
         Mrtvačeva škrinja / [prijevod Ines Weismann]. - 148 str.
Drugi dio popularne pustolovne trilogije s elementima horora o piratima s Kariba, nastao kao književna prilagodba filmskog hita.
Prema legendi, izmučena duša Davyja Jonesa živi pod morem. Njegovo još kucajuće srce zaključano je u škrinji.
Prije mnogo godina Jack Sparrow je sklopio nagodbu s Davyjem Jonesom, koji sad od njega očekuje da ispuni obećanje i postane njegov rob. Jack se ne želi predati bez borbe, a to će teško prihvatiti Will Turner i gospođica Elizabeth Swann, koji se uvijek nađu umiješani u Jackove nevolje . . .
   
Na kraju svijeta
         Na kraju svijeta / [prijevod Karla Bareta]. - 217 str.
Treći dio popularne pustolovne trilogije s elementima horora o piratima s Kariba, nastao kao književna prilagodba filmskog hita.
Crni biser zajedno sa svojim kapetanom Jackom Sparrowom potonuo je na morsko dno. Došlo je loše vrijeme za pirate jer su im brodovi kraljevske mornarice donosili sigurnu smrt na vješalima. Je li doista došao kraj piratskog svijeta . . . ?! Elizabeth i Will krenut će u novu neizvjesnu pustolovinu u svijet mrtvih kako bi uz pomoć magije vratili u život kapetana Jacka Sparrowa, tako da uzbuđenja ni u ovoj knjizi kao i u prethodne dvije doista neće nedostajati.
    
Nepoznate plime
         Nepoznate plime / [nadahnuto romanom Tima Powersa ; prijevod Mirta Jurilj]. - 127 str.
Nove pustolovine Jacka Sparrowa, prema filmskom hitu Pirati s Kariba. Život pirata je stalna potraga za blagom i pustolovinama po svjetskim morima, a ovaj put naš stari znanac je u potrazi za Izvorom mladosti. Za tajnom vječnog života ne tragaju samo pirati već i glavni takmaci za prevlast na morima: Španjolci i Englezi. Što će sve doživjeti na dalekim     obalama, doznat ćemo u novim avanturama...
    
Prokletstvo Crnoga bisera
         Prokletstvo Crnoga bisera / [prijevod Karla Bareta]. - 119 str.
Prvi dio popularne pustolovne trilogije s elementima horora o piratima s Kariba, nastao kao književna prilagodba filmskog hita.
Nekada davno svijetom je kružila legenda o sablasnom brodu osuđenom na vječno lutanje morima, gonjenom zlokobnim vjetrom smrti i zla. No, došao je trenutak kada je hrabri mladi kovač Will Turner dobio priliku uvjeriti se da je legenda istinita. Zajedno sa  slavnim pustolovom Jackom Sparrowom spašava voljenu djevojku iz zatočeništva kapetana pirata i
njegove zastrašujuće, krvoločne posade.  


 
KNJIGE  ZA MLADEŽ                                            
   
Macan, Darko, 1966-
         Djed Mrz / Darko Macan. - Zagreb : Knjiga u centru, 2011. - 137 str. ; 18 cm. - (Biblioteka Neruševac ; knj. 4)
Četvrta priča o događajima u osnovnoj školi "Neruševac". Nakon dlakovuka, pampira i jadnoroga pojavio se Djed Mrz. Božić je pred vratima, a od zime ni traga. U školi radi novi, jednonogi podvornik Baltazar Buncek. Od tri nerazdružne prijateljice ostala je samo Atena koja ususret neslućenoj opasnosti vodi novu družinu: djevojčicu Modemu koju nitko nikad nije vidio, dječaka Mirka Malog koji piše blog o Neruševcu i irvasa Ignjata.
 
Nagulov, Franjo, 1983-
         Crtač / Franjo Nagulov ; ilustrirao Frano Petruša. - Zagreb : Alfa, 2011. - 179 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Knjiga za mladež)
Zanimljiva priča o starom Osvaldu koji je živio sam s velikom tugom. U jednom od ratova izgubio je najdraže, ženu i sina.
Jedva se održavao na životu dok nije odlučio dio sebe staviti na papir, dio ispraznosti koja ga je činila sve umornijim. Počeo je crtati. Od tog trenutka crtež je bio samo početak novoga života usamljenog Osvalda. Pravi novi život je počeo kada je u ormaru pronašao dječaka koji je tražio svog crtača. Crtača?! Zato što dobri ljudi mogu oživjeti svoje crteže.


  
STRUČNA LITERATURA ZA RODITELJE, ODGOJITELJE I NASTAVNIKE
 
Maričić, Đuro, 1934-
         Djetinjstvo u knjigama : kritike književnosti za djecu / Đuro Maričić. - Žažina : vlast. nakl., 2012. - 165 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Književna kritika ; knj. 1)
Knjiga sadrži autorove kritičke prikaze književnih djela za djecu, koji su nastajali tijekom proteklih četrdeset godina i bili objavljivani uglavnom u serijskim publikacijama. Zastupljeno je dvadeset šest književnika iz područja bivše Jugoslavije.
Između ostalih, tu su Kušec, Jakševac, Vitez, Božić, Milenić, Lasić-Vuković...
  
Nove paradigme ranoga odgoja
         Nove paradigme ranoga odgoja / urednica Dubravka Maleš. - Zagreb : Filozofski fakultet Sveučilišta, Zavod za pedagogiju, 2011. - 301 str. : graf. prikazi ; 23 cm
Autori iznose najnovije znanstvene spoznaje o djetetu, djetinjstvu, ranom odgoju u obiteljskom i institucijskom okruženju.
Novo shvaćanje odgoja nameće određene zahtjeve odraslima, a tiču se visoke razine fleksibilnosti u odgojnom procesu s naglaskom na djetetove potrebe i interese. Razvijanje pozitivnog obiteljskog ozračja, kao i ozračja u odgojnim institucijama     kroz međusobni dijalog, učenje i samorazvoj svih sudionika, jamči odgojno-obrazovni uspjeh i zdrave jedinke spremne za budućnost.