Izložba karikatura

Izložba 01.03.2021. - 31.03.2021. Knjižnica Kajfešov brijeg Knjižna stanica Knjižnice Kajfešov brijeg - Dom za starije osobe Sveti Josip Zagreb Ivan Sabolić
Izložba radova portretnog karikaturiste Ivana Sabolića.

Karikatura (tal. caricare-natovariti, pretjerati) je šaljivi likovni prikaz jedne ili više osoba ili događaja,  koji namjerno pretjerano preuveličava i deformira istaknute osobine portretiranog pojedinca.
Portretna karikatura je kombinacija karikature i portreta, gdje se zadržava karikiranje osobe, tj. prenaglašavanje neke fizičke karakteristike lica ili zanimanja kojim se osoba bavi, s ciljem da se osoba lakše prepozna u crtežu, koji je više simbolički nego fotografski.
 
Ivan Sabolić rođen je 1980. godine u Osijeku, gdje je odrastao i školovao za grafičkog tehničara u školi „Ruđer Bošković“ u Osijeku. Od osnovne škole bavi se crtanjem kratkih stripova i karikatura, a 1995. godine objavljene su mu prve karikature u dnevnim novinama  „Glas Slavonije“. Prvu samostalnu izložbu karikatura priredio je 2006. u Osijeku. Ubrzo nakon toga dolazi u Zagreb gdje postaje aktivni član HDK–Hrvatskog društva karikaturista. Uz nekoliko samostalnih izložbi, također je sudjelovao u brojnim skupnim izložbama društva, te na međunarodnim festivalima karikatura diljem svijeta. Profesionalno se bavi crtanjem kolornih i crno bijelih portretnih karikatura, uživo ili prema fotografiji.

Izložba je dio projekta 65 plus.