Pjesmom u proljeće

Izložba 23.03.2021. - 15.04.2021. Knjižnica Voltino Odjel za djecu i mladež
Izložba radova polaznika Dječjeg vrtića Grigora Viteza, odgojne skupine "Medvjedić" i "Tigrić".

Djeca D.V. Grigora Viteza sretno i s osmijehom na licu dočekala su prve zrake sunca koje nas pozdravlja i zove u nova proljetna uzbuđenja. Odgojiteljice Mirta Pucek i Božica Knežević iz Dječjeg vrtića Grigora Viteza u svoje odgojne skupine svakodnevno unose čaroliju proljeća kroz aktivnosti, ali i slikovnice, priče, pitalice i pjesme.
Dok su male vrijedne ruke sadile svoje prve biljke na prozorima svoga vrtića, recitirali smo stihove „U proljeće rastu imena cvijeća.“ (Z. Golob).
U šetnjama kvartom promatrali smo prirodu kako se budi i pitali: „Hej, maslačku uz poljski put, a gdje ti je dukat žut?“ (G. Vitez).
Kad eto „U mladoj travi, tad se javi zviždanjem glasnim prvi kos“ (D. Cesarić) i zastanu djeca da slušaju pjev ptice i slušaju prirodu kako pjeva i miriše...

Rekao bi S. Femenić:
Raširilo dijete
Ruke,
Zagrliti sunce
Želi.
 
I znatiželjne glavice tada gledaju u nebo u toplinu sunca našeg i bude se zajedno s proljećem i pjevaju i plešu i cvjetaju.
Maštaju o potoku, možda našem Kustošaku, i pitaju se, baš kao i G.Vitez „Kakve je boje potok“?
I sve te stihove, i boje i mirise i pjesme prirode koja se pred njihovim očima probudila, djeca iz odgojnih skupina „Tigrići“ i „Medvjedići“ preslikala su na platno.
Kao u pjesmi o brezi G. Viteza, i naša djeca su htjela biti velika pa su svaki dan rasla, rasla, rasla... te s pjesmom dočekala proljeće...
(M. Pucek)