Novi naslovi - travanj 2012


Novi naslovi - travanj 2012.
Popis obuhvaća literaturu za djecu i mlade (književna djela i popularna znanost) i stručnu literaturu za odgojitelje, nastavnike i roditelje

SLIKOVNICE ZA NAJMLAĐE

Bumbari i pčele

         Bumbari i pčele / priredio Robert Mlinarec ; izabrala Karla Bareta Grgić ; oblikovala Svjetlana Kalajdžić. - Zagreb : Egmont, 2012. - [12] str. : ilustr. ; 16 cm. - (Najljepše dječje pjesmice)
Malena slikovnica tvrdih listova u kojoj se nižu lijepe fotografije iz životinjskog svijeta i pjesmice u stihovima, koje se mogu koristiti  kao brojalice i male pjevalice. Namijenjeno najmlađima.

Harmer, Sharon
         Krokodil Kroko / ilustrirala Sharon Harmer. - Zagreb : Profil multimedija, 2012. - [8] str. : ilustr. ; 10 cm Majušna knjižica spužvastih stranica za najmlađe. Napravljena je kao zjevalica, sa vrlo malo teksta, ali provučemo li prste uz rub, možemo glumiti "strašnog" krokodila kako otvara svoje "strašne" ralje i pritom čitati priču i zabaviti se.
  
Harmer, Sharon
         Tigar Straško / ilustrirala Sharon Harmer. - Zagreb : Profil multimedija, 2012. - [8] str. : ilustr. ; 10 cm
Majušna knjižica spužvastih stranica za najmlađe. Napravljena je kao zjevalica, sa vrlo malo teksta, ali provučemo li prste uz rub, možemo glumiti "strašnog" tigra kako otvara svoje "strašne" ralje i pritom čitati priču.
     
Jedna mala bubamara
         Jedna mala bubamara / priredio Robert Mlinarec ; izabrala Karla Bareta Grgić ; oblikovala Svjetlana Kalajdžić. - Zagreb : Egmont, 2012. - [12] str. : ilustr. ; 16 cm. - (Najljepše dječje pjesmice)
Malena slikovnica tvrdih listova u kojoj se nižu lijepe fotografije iz životinjskog svijeta i pjesmice u stihovima, koje se mogu koristiti  kao brojalice i male pjevalice. Namijenjeno najmlađima.
                                               
Karwan-Jastrzebska, Ewa
         Snovi Hello Kitty / napisala Ewa Karwan-Jastrzebska. - Zagreb : Egmont, 2012. - 17 str. : ilustr. ; 16 cm. - (Hello Kitty)
Hello Kitty, slatka je mala mačkica, koja u ovoj slikovnici tvrdih listova sanjari. Sniva snove o dalekim zemljama i o tome što će biti kada odraste. Vrtlarica ili pak liječnica, plesačica ili možda tenisačica. To se još ne zna, ali se zna da će djeca u ovoj slikovnici uživati, jer ona osim priče nudi i raznovrsne zanimljive i jednostavne zadatke za malene.
 

KNJIGE ZA DJECU MLAĐE DOBI

Divovska knjiga o divovima : zbirka klasičnih priča
         Divovska knjiga o divovima : zbirka klasičnih priča / prepričao Saviour Pirotta ; ilustrirao Mark Robertson ; [prijevod  Andrea Pongrac]. - Zagreb : Profil multimedija, 2011. - 23 str. : ilustr. ; 35 cm + 1 plakat (136x50 cm) s preklopnim likom diva Divovska knjiga o divovima je baš to. Velikog je formata, sadrži trodimenzionalnog diva, većeg od metra, a  nastaje raskalpanjem stranica. Zbirka je to poznatih i manje poznatih priča o gorostasima iz svih krajeva svijeta. Uz njih se kriju i
mali junaci koji nadmudruju ta velika bića i spašavaju svijet. Knjiga sadrži šest priča: Jakov i čarobni grah, Kako je kojot nasamario diva, Momotaro, dječak iz breskve, Finn i strašno čudovište, Radoznala divica i Sindbadovo treće putovanje.
  
Muck, Desa, 1955-
         Anica i sportski dan / Desa Muck ; ilustrirala Ana Košir ; [sa slovenskoga prevela Jagna Pogačnik]. - 3. izd. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2011. - 62 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Anica)
Problemska slikovnica.
Djevojčica Ana obožava sve vrste sportova i kretanja, ali njen prijatelj Jakov ima problema. Ne želi trčati, jer mu se čini da će mu se radi nespretnosti svi smijati. Zajedničko druženje i jedna neobična noćna zgoda, doprinijet će rješenju ove situacije.
  
Pilić, Sanja, 1954-
         Vidiš da se moram zabavljati / Sanja Pilić, Andrea Petrlik-Huseinović. - [2. izmjenjeno izd.]. - Zagreb : Kašmir promet, 2011. - 25 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka List)
Svaka strana, jedna priča i jedna lijepa i vesela ilustracija, koja oplemenjuje priču. Priče su kratke, jednostavne, ali i zabavne i duhovite, s porukama koje odišu optimizmom, veseljem i vjerom u život. Na neki način one su himna djetinjstvu, sreći i ljubavi. Priče su i za roditelje i za djecu ili najbolje za zajedničko čitanje. Namijenjene su čitanju, ali i uživanju i radovanju.
  
Princezini prijatelji
         Princezini prijatelji / prepjev Marko Grgić. - Zagreb : Egmont, 2011. - [10] str. : ilustr. ; 23 cm. - (Disney princeza)(Sviraj i pjevaj)
Za sve one koji vole princeze, ovo je prilika da upoznaju jednu princezu i njene prijatelje pa da zajedno s njima i zapjevaju. Naime, slikovnica je to tvrdih listova sa 3D ilustracijama na svakoj stranici (pop-up), a na margini se nalaze i okrugli otvori u kojima se pritiskom aktivira zvuk odnosno pjesma. Knjižica - pjevalica s 3D ilustracijama namijenjena je najmlađima.
  
Stepinac, Tatjana
         Priča o kapljici Karli / [napisala i ilustrirala] Tatjana Stepinac. - Karlovac : Grad Karlovac : Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić" : Vodovod i kanalizacija, 2012. - 22 str. : ilustr. ; 24 cm
Priča o malenoj kapljici vode koja sa svojom obitelji živi na oblaku Bilokoji i gleda na Zemlju tražeći svoje idealno mjesto za život. No na Zemlji žive ljudi koji zagađuju sve oko sebe, tako da je potraga za Čistim mjestom dugotrajna, ali za djecu poučna. Ova ekološka priča budi svijest najmlađih za potrebu očuvanja prirode, kako bi nam svima bilo ljepše. 


KNJIGE ZA DJECU

Bajke za bolje sutra

         Bajke za bolje sutra / Siniša Bahun ... [et al.] ; [odabir priča Zvonimir Dobrović ... et al.] ; [ilustracije Helena Janečić]. - [Zagreb?] : Domino : Kapibara, 2011. - 88 str. : ilustr. ; 25 cm
Zbirka priča čiji su junaci već otprije dobro poznati svima, poput Ježurke Ježića i Crvenkapice, ali u ovim pričama imaju sasvim poseban zadatak. Cilj im je na zabavan način upoznati djecu i odrasle s problemom klimatskih promjena i njihovim posljedicama. Bajke za bolje sutra trebale bi pridonijeti izgradnji svijesti djece o važnosti očuvanja okoliša.
  
Baum, Lyman Frank, 1856-1919
         Čarobnjak iz Oza / Lyman Frank Baum ; [ilustracije W. W. Denslow] ; [preveo s engleskoga Predrag Raos]. - Zagreb : Znanje, 2012. - 139 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Stribor)
    Fantastična priča američkog autora L. F. Bauma, prvi put objavljena 1900. godine, postigla je izniman usjeh i postala nacionalno, a potom i svjetsko književno dobro. I današnji mladi čitatelji sa užitkom će pratiti djevojčicu Dorothy iz Kanzasa, njezinog psića Tota, Strašilo, Limenog Drvosječu i Plašljivog Lava, na putu ka Čarobnjaku Smaragdnog grada. Simpatična družina susreće se sa brojnim poteškoćama, ali ih zajedno uspješno rješavaju, koliko god se one bezizlazne činile. Tako će na kraju priče, nakon svih nevolja i peripetija, svi dobiti što su željeli i zbog čega su i krenuli na putovanje: Strašilo - malo mozga, Limeni Drvosječa - srce,  Plašljivi Lav - hrabrost, a Doroty i njezin psić sretan povratak kući u Kanzas. Knjiga je doživjela bezbroj izdanja, a ovo je prvo izdanje u biblioteci Stribor.
  
Enquist, Per Olov, 1934-
         Tajna treće pećine / Per Olof Enquist ; prevela sa švedskog Željka Černok ; [ilustracije Leonard Erlbruch]. - Zagreb : Profil knjiga, 2012. - 139 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Ritam)
    U nastavku romana Planina tri pećine susrećemo iste likove, mjesto radnje je također isto, ali možemo ga čitati kao neovisno djelo. Zabavna, duhovita i topla priča o djedu i unucima koji žele ponoviti osvajanje Planine tri pećine. U trećoj pećini pronalaze skladište droge, sukobljuju se s krijumčarima pri čemu im pomažu životinje s kojima su se sprijateljili prilikom dolaska na planinu.

Goscinny, Rene, 1926-1978
         Nikica / Sempe - Goscinny ; [prijevod Daniel i Ivan Kušan]. - 2. izd. u ovoj biblioteci. - Zagreb : Znanje, 2011. - 117 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Stribor)
Francuski pisac Jean-Jacques Sempe, opisao je u svojim veselim pričama nestašnog dječaka Nikicu i njegove školske prijatelje. Oni su tipični osnovci koji bi se radije igrali nego išli u školu i učili. Što bi voljeli više od škole otkrit će vam ove vesele priče, a u njima ćete otkriti i svoje vlastite želje. 

Kušan, Ivan, 1933-
         Koko u Parizu / Ivan Kušan ; [ilustrirala Srđana Modrinić]. - Zagreb : Znanje, 2012. - 191 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Stribor)
    Novo izdanje rado čitanog Kušanovog romana, u kojem se Koko zajedno sa prijateljima, zatekao u zanimljivom i uzbudljivom Parizu. Tamo im svakako nije bilo dosadno, tim više što su prisustvovali snimanju filma, a dogodila se i krađa svjetski poznate slike Mona Lise. Mnogobrojne zapetljancije prisilile su naše junake na detektivske napore, a sve se odigralo baš kao na filmu ili u snu - napeto i uzbudljivo od samog početka pa sve do kraja.
  
Moser, Erwin, 1954-
         Djedove priče ili Krevet s letećim stablima / Erwin Moser ; [ilustrirao Erwin Moser ; prevela s njemačkoga Sanja Lovrenčić]. - Zagreb : Algoritam, 2012. - 311 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Arboretum : najljepši izdanci svjetske književnosti za mlade)(Electa / Algoritam : europska literarna baština)
Prva knjiga ovog nagrađivanog austrijskog književnika za djecu prevedena na hrvatski jezik je roman u kojem djed pripovijeda priče svom bolesnom unuku Herbertu. Sam autor ujedno je i ilustrirao ovaj roman, kao i većinu svojih knjiga kojima su glavni likovi najčešće životinje. Iz priča izviru toplina, bajkovitost, duhovitost i domišljatost, te sjećanja na djetinjstvo i vrijeme provedeno s bakama i djedovima.
  
Pulić, Nikola, 1926-2005
         Ključić oko vrata / Nikola Pulić ; [ilustrirala Branka Ćetković]. - 5. izd. u ovoj biblioteci. - Zagreb : Znanje, 2011. - 127 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Stribor)
Ključaši, poluključaši - nisu to predstavnici neke egzotične životinjske vrste, već djeca koja posjeduju ključeve od stana, a time i samostalnost, slobodu i vlast u kući u vrijeme odsustva roditelja. Osim lijepih, taj status nosi i manje lijepe trenutke,
koje proživljavamo zajedno  sa drugašima i trećašima - junacima ove knjige. Lektirni naslov, dobitnik nagrade Grigor Vitez za 1985.godinu.
  
Rodari, Gianni, 1920-1980
Čipolino / Gianni Rodari ; [prevela s talijanskoga Ljerka Car Matutinović] ; [ilustrirala Manuela Santini]. - Zagreb : Znanje, 2012. - 199 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Stribor)
Čipolino je mali junak bez straha i mane koji velikodušno pruža pomoć svima kojima je potrebna. Osim Čipolina (Lukića) Rodari je osmislio čitav svijet voća i povrća s duhovitim likovima (Rajčica, Poriluk Poriluković i sl) čija imena već ukazuju na njihove posebne osobine i ponašanje. Čipolino je buntovan i uvijek spreman na vragolije, pravedan, pun ironije i smijeha, i vodi nas u pustolovine, u kojima djeca na kraju osvajaju dvorac zlog kraljevića Limuna. Dvorac će postati omiljeno mjesto
za igru i učenje. Maštovito i šaljivo djelo.                                                                
  
Rundek, Petra, 1980-
         Babina svjetiljka / [tekst i ilustracije] Petra V. Rundek. - Zagreb : Plavi telefon, 2011. - [24] str. : ilustr. ; 21x30 cm
„Bila jednom jedna strašna baba- prava zla vještica!“ – tako počinje ova bajkovita priča s porukom o dobru koje se krije u svakome od nas, samo je ponekad toliko skriveno da izgleda kao da nikada tu nije ni bilo. Tako je bilo i kod babe Zlogrobe koje su se svi bojali sve dok jednoga dana u svoju pećinu nije zatvorila jednu mudru djevojčicu…Autorici, koja je ujedno i ilustratorica ovo je prva objavljena slikovnica, a nadahnuta je (posebno u ilustracijama) ozračjem waldorfske pedagogije.     Sama će pak priča biti najprikladnija za djecu nižih razreda osnovne škole.
  
Saint-Exupery, Antoine de, 1900-1944
         Mali princ : s autorovim ilustracijama / Antoine de Saint-Exupéry ; preveo Ivan Kušan. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2012. - 89 str. : ilustr. ; 29 cm
Poznata priča u novom izdanju.
Mali princ junak je, čije je kraljevstvo duha u nevidljivim granicama. To je neobična priča o prijateljstvu i ljubavi s porukom, a mali kraljević - nezaboravan lik kojeg svi zavole zbog njegove jednostavnosti, poštenja i dobrote. O njegovoj popularnosti govori i podatak da je objavljen u više od 25 milijuna primjeraka, preveden na šezdesetak jezika i da slovi kao treća najčitanija knjiga na svijetu nakon Biblije i Kurana.    Moderna bajka s elemEntima fantastike.
 

KNJIGE ZA MLADEŽ

Baldry, Cherith, 1947-

         U divljini / Erin Hunter ; prevela s engleskoga Sandra Kalogjera. - Zagreb : Znanje, 2011. - 226 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Warrior cats)
Klan groma, Klan sjene, Klan vjetra i Klan rijeke već naraštajima žive mirno dijeleći teritorij tik uz područje Dvonogih, odnosno ljudi. Kada se stoljetni nepisani zakoni počnu kršiti, teritoriji su ugroženi, hrane je sve manje i Klan Sjene polako postaje premoćan. Klan Groma hitno treba nove ratnike u svojim redovima, a tu se u intrigantnu priču uključuje Crvenko, obični mačkoljubimac, kućni mačak željan "stvarnog" svijeta i lova koji sa Sivom Šapom počinje učiti kako biti ratnik.
Borba za prevlast će početi, a prema poruci koju je vidarica Točkica primila od Klana Zvijezda, Klan Groma može spasiti samo vatra.
Prvi roman serijala Warrior cats obećava nezaboravnu avanturu likova potpuno različitih od svih drugih.
  
Funke, Cornelia, 1958-
         Reckless : kameno meso / pronašli i ispripovjedili Cornelia Funke i Lionel Wigram ; [prijevod s njemačkoga Dubravko Torjanac]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2012. - 264 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Zlatn lađa plus)
Roman namijenjen mladeži donosi priču o Jakobu Recklessu koji nakon nestanka oca u njegovoj radnoj sobi pronađe čudesno ogledalo. Jakob otkrije način prolaska kroz ogledalo u tajni svijet koji mu postaje utočište sve do trenutka kada ga i njegov brat Will ne otkrije i uđe za njim. Will postane žrtva kletve jedne vile i počne se pretvarati u kamen, a Jakob mora pronaći lijek kako bi ga spasio.

Habberton, John, 1842-1921
         Helenina dječica : s nešto izvještaja o njihovim nevinim, lukavim, anđeoskim, obješenjačkim, čarobnim i odvratnim postupcima, ujedno djelomičan spomen o njihovim djelima za vrijeme desetak dana njihova života, od njihove posljednje žrtve / John Habberton ; [preveo Iso Velikanović]. - Zagreb : Ognjište, 2012. - 196 str. ; 19 cm. - (Knjižnica Mladi pustolovi ; 3)
Knjiga čiji je original ugledao svjetlo dana davne 1876. godine ponovo je pred našim očima, jer neke vrijednosti nikad ne zastarijevaju. Knjiga je to koja obiluje dječjim nestašlucima, pomalo starinska, nalik Twainovim romanima, ali svakako duhovita i začinjena neizostavnim ljubavnim zapletom. Glavni likovi ove priče su Budge (5g.) i Toddie (3g.), najbolja djeca na svijetu, barem je takvom smatraju njihovi roditelji. Na kraće vrijeme povjereni su na čuvanje svom 28-godišnjem ujaku, neoženjenom i bez ikakva iskustva s djecom...i tu počinje zajednička pustolovina.
     
Pilić, Sanja, 1954-
         Ideš mi na živce! / Sanja Pilić ; [ilustracije Niko Barun]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2011. - 191 str. : ilustr. ; 19 cm. - (Biblioteka Sanja Pilić za mlade)
Nagrađivana spisateljica ovaj suvremeni roman piše iz perspektive članova razvodom obilježene obitelji, uključujući i kućnog ljubimca, psa Njofru. Budući da priču možemo sagledati kroz različite likove i njihova razmišljanja o novonastaloj  situaciji, doživljaj svakog pojedinog aktera pridonosi boljem razumijevanju i razotkrivanju problematike razvoda. Aktualnosti romana pridonosi i uplitanje pitanja socijalne angažiranosti, pa i pitanja zagrebačke Varšavske ulice, odnosno propitivanja važnosti i provedivosti prava građana u odlučivanju o gradskim temama.
  
Pitaj kosti : stravične priče iz cijelog svijeta
         Pitaj kosti : stravične priče iz cijelog svijeta / prevela Sanja Petriška. - Zagreb : Zagrebačka naklada, 2012. - 141 str. ; 21 cm. - (Nexus : biblioteka znanstveno-fantastičnih romana. Posebno izdanje)
Zbirka stravičnih i manje stravičnih priča iz svih krajeva svijeta. Neobične i maštovite narodne priče dolaze iz Uzbekistana, SAD-a, Španjolske, Japana, Iraka, Kavkaza, Meksika, Kine, Islanda, Perzije, Njemačke, Rusije, Engleske i istočne Europe. Priče su to još iz drevnih vremena koje su se pričale uz vatru, a svejedno su pružale više jeze nego najhladniji vjetar. Ljudski je zadrhtati pred nepoznatim, a ove dvadeset i dvije priče opisuju nam razne natprirodne događaje, koje neće     razočarati ni jednog ljubitelja horora.
 

STRIPOVI

Achde, 1961-

         Čovjek iz Washingtona / crtež Achde ; scenarij Laurent Gerra & Achde (prema Morrisu) ; [prijevod Milena Benini]. - Zagreb : Bookglobe, 2011. - 47 str. : ilustr. ; 29 cm. - (Biblioteka Lucky Luke ; knj. 23)
Parodija događanja na Divljem zapadu, kultni strip za mlade i odrasle, izlazi još od 1946. godine. Glavni je junak Lucky Luke, usamljeni  kauboj koji revolver poteže brže od svoje sjene. On je noćna mora braće Dalton, strah i trepet svim zločincima. Dragocjen i vjeran pomagač mu je Jolly Jumper, njegov konj koji pak galopira brže od svoje sjene.
U ovoj epizodi, Lucky Luke štiti predsjedničkog kandidata na predizbornoj turneji po Divljem zapadu.
  
Morris, 1923-2001
         Daltoni u mećavi / crtež Morris ; scenarij R. Goscinny ; [prijevod Milena Benini]. - Zagreb : Bookglobe, 2011. - 46 str. : ilustr. ; 29 cm. - (Biblioteka Lucky Luke ; knj. 24)
Parodija događanja na Divljem zapadu, kultni strip za mlade i odrasle, izlazi još od 1946. godine. Glavni je junak Lucky Luke, usamljeni  kauboj koji revolver poteže brže od svoje sjene. On je noćna mora braće Dalton, strah i trepet svim očincima. Dragocjen i vjeran pomagač mu je Jolly Jumper, njegov konj koji pak galopira brže od svoje sjene.
U ovoj epizodi naš junak ima zadatak odbjeglu braću Dalton vratiti u zatvor.
 
Morris, 1923-2001
         Eliksir doktora Doxeya / scenarij i crtež Morris ; [prijevod Milena Benini]. - Zagreb : Bookglobe, 2011. - 46 str. : ilustr. ; 29 cm. - (Biblioteka Lucky Luke ; knj. 26)
Parodija događanja na Divljem zapadu, kultni strip za mlade i odrasle, izlazi još od 1946. godine. Glavni je junak Lucky  Luke, usamljeni  kauboj koji revolver poteže brže od svoje sjene. On je noćna mora braće Dalton, strah i trepet svim zločincima. Dragocjen i vjeran pomagač mu je Jolly Jumper, njegov konj koji pak galopira brže od svoje sjene.
U ovoj epizodi naš junak obračunava se sa beskrupuloznim šarlatanom koji nekoristan, štetan bućkuriš prikazuje i prodaje kao čudesan eliksir koji liječi sve moguće bolesti.
  
Morris, 1923-2001
         Protiv Pata Pokera / scenarij i crtež Morris ; [prijevod Milena Benini]. - Zagreb : Bookglobe, 2011. - 46 str. : ilustr. ; 29 cm. - (Biblioteka Lucky Luke ; knj. 25)
Parodija događanja na Divljem zapadu, kultni strip za mlade i odrasle, izlazi još od 1946. godine. Glavni je junak Lucky Luke, usamljeni  kauboj koji revolver poteže brže od svoje sjene. On je noćna mora braće Dalton, strah i trepet svim zločincima. Dragocjen i vjeran pomagač mu je Jolly Jumper, njegov konj koji pak galopira brže od svoje sjene. U ovoj epizodi naš se junak nadmeće s kockarom Pat Pokerom.
  
Pleše, Hrvoje, 1999-
         Sv. Marko Križevčanin / [napisao] Hrvoje Pleše ; [narisao] Martin Pleše. - Zagreb : Glas Koncila, Mali koncil, 2012. - 14 str. : ilustr. ; 20 cm
Autorsko djelo braće Hrvoja i Martina nastalo na osnovi strip-plakata za likovni natječaj s temom života i djela sv. Marka Križevčanina koji je organizirala škola koju pohađaju. Priča sveca, zaštitnika Bjelovarsko-križevačke biskupije kojeg je 1995. godine papa Ivan Pavao II kanonizirao, prikazana je iz dječje perspektive u formi stripa s kolorističnim i detaljnim prikazima, te zanimljivo ispričanom fabulom. 


POPULARNO ZNANSTVENA DJELA ZA DJECU I MLADEŽ

Babić, Violeta

         Knjiga za svakog dječaka / Vioelata Babić ; ilustracije Ana Grigorjev. - Zagreb : V.B.Z., 2012. - 151 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / V.B.Z.)
Knjiga je namijenjena dječacima koji se susreću s važnim  promjenama u pubertetu. Autorica jasno i slikovito upućuje kako održavati osobnu higijenu, kako se pravilno hraniti, koji sport odabrati, kako najbolje organizirati svoje vrijeme. Savjeti i preporuke pomažu dječacima steći samopouzdanje i usvojiti pravilne životne navike.

Green, Jen, 1955-
         Tutankamonova grobnica : [otkrijte tajne i blaga starog Egipta] / autorica Jen Green ; stručna savjetnica Julie Renee Anderson ; [ilustracije Gary Slater ; prijevod Vedran Pavlić]. - Zagreb : Školska knjiga, 2011. - 28 str. : ilustr. ; 26 cm. - (Velika otkrića)
Zanimljivosti starog Egipta i njegovo bogatstvo i kultura kriju se u ovoj bogato opremljenoj knjizi s trodimenzionalnim prikazima fascinantnih faraonskih grobnica. Pratimo rad Howarda Cartera, arheologa koji je 1922. godine došao do iznimnog otkrića 3 000 stepenica koje su vodile do Tutankamonove grobnice. Fotografije blaga iz grobnice, poveznice između informacija i tema, reljefni prikazi i Carterov arheološki dnevnik oduševiti će sve zaljubljenike u drevni Egipat.
  
Jukić, Irena, 1973-
         Avantura u muzejima : vodič kroz najzanimljivije hrvatske muzeje / Irena Jukić Pranjić i Jelena Bračun Filipović ; [suradnici - suautori tekstova Hrvoje Manenica ... et al. ; ilustrator Robert Solanović]. - Zagreb : Školska knjiga, 2012. - 147 str. : ilustr. ; 27 cm
Pokušavši obuhvatiti veće i manje muzeje te zastupiti sve dijelove Hrvatske, autorice u knjizi daju pregled najzanimljivijih 38 muzeja poredanih abecednim redom. Za svaki je muzej napisan kratki povijesni pregled, koje zbirke čuva i na koji način. Vodič je bogato fotografski opremljen pri čemu je svaka fotografija označena pripada li arheološkoj, umjetničkoj, tehničkoj, povijesnoj, etnografskoj, prirodoslovnoj ili regionalnoj zbirci. Na kraju je i rječnik stranih i manje poznatih riječi.
 
Najljepše priče svih vremena : mitovi i legende iz cijeloga svijeta
         Najljepše priče svih vremena : mitovi i legende iz cijeloga svijeta / [urednica Ivanka Borovac ; ilustracije Gustave Doré ... et al. ; prijevod s francuskoga Nataša Pejović]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2011. - 351 str. : ilustr. ; 31 cm
Zbirka priča namijenjena je djeci, kao i odraslima. Priče iz Biblije, legende dalekih naroda, grčka i rimska mitologija grupirane su u poglavlja kojima prethodi uvodni tekst koji približava čitatelju ove bezvremenske teme. Osamdeset i pet priča iz cijeloga svijeta  podijeljeno je u osam tematskih cjelina koje govore o postanku svih stvari, bogovima, čudovištima i prokletstvima, vječnim ženama, herojima, legendarnim parovima, čudesnim stvarima, svetim predmetima i kraju svih stvari.
  
Winston, Robert M. L., 1940-
         Evolucija je revolucija : [od Darwina do DNK] / Robert Winston ; [prijevod Andrea Bagović]. - Zagreb : Profil multimedija, 2012. - 96 str. : ilustr. ; 29 cm
    Knjiga namijenjena djeci starijeg osnovnoškolskog uzrasta i mladima donosi priču o evolucijskoj znanosti. Teorija C. Darwina o nastanku života i razmišljanja o evoluciji živih bića iz primitivnih oblika života kao i teorije koje su prethodile popraćene su brojnim ilustracijama i fotografijama. Sadržaj je okupljen u poglavljima nazvanima Potraga za odgovorima, Darwin i njegova teorija, Sve je u genima i Evolucija na djelu. Uz brojne podatke vezane uz razvoj organizama, u knjizi se     nalaze i prijedlozi za izvođenje zanimljivih pokusa i pitalice.
  
Zemlja - tajanstven planet : 200 razjašnjenih prirodnih fenomena
         Zemlja - tajanstven planet : 200 razjašnjenih prirodnih fenomena / [autori tekstova Britta Danger ... et al. ; prijevod s njemačkoga Željko Radić]. - [2. izd.]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2011. - 352 str. : ilustr. ; 29 cm
Nerazjašnjene pojave i događanja, od prapovijesti do današnjih dana, dobivaju znanstvena rješenja. Zemljina kora, nebeske sfere i sve između njih postaje vidljivo na temelju starih i novih činjenica, a egzaktnih tumačenja. Katastrofične i ine elementarne nepogode, bizarne pojave u životinjskom i biljnom svijetu koje su do jučer bile bića iz bajke, prirodna neravnoteža, osjetilima nevidljivi svijet, danas su vrlo dojmljivo protumačeni.


KNJIGE ZA RODITELJE, ODGOJITELJE I NASTAVNIKE
    
Corominas, Fernando
         Kako odgajati volju : [odgoj primjerom, učinkoviti rani odgoj, preventivni i motivirani odgoj, personalizirani odgoj] / Fernando Corominas ; sa španjolskoga prevela Ana Peričić. - Split : Verbum ; Zagreb : Obiteljsko obogaćivanje, 2011. - 157 str. ; 19 cm. - (Biblioteka Obiteljsko obogaćivanje ; 1)
Roditelji i svi oni koji se bave odgojem u ovoj će knjizi otkriti na koji način mogu učinkovitije odgajati svoju djecu primjenjujući pozitivnu motivaciju i potičući kod svoje djece samopoštovanje i optimizam. Osim na čvrstim antropološkim i pedagoškim osnovama, knjiga se temelji i na mnogobrojnim empirijskim istraživanjima. U svakom poglavlju ove praktične knjige iznesen je cjelovit plan djelovanja koji svatko može prilagoditi vlastitoj situaciji i koji omogućuje konkretnu i
učinkovitu primjenu stečenoga znanja u nastojanju da djeci pomognemo da postaju bolje osobe i ostvare svoj puni potencijal.
  
Huhlaevna Vladimirovna, Ol'ga
         Škrinjica s blagom za dječju dušu : igre, aktivnosti i bajke za zdravo i sretno odrastanje : za dob od 3 do 9 godina / Olga Huhlaev ; [prevela i uredila Ilona Posokhova ; ilustracije Irina Andrejev]. - Zagreb : Planet Zoe, 2012. - 194 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Razvojna biblioteka Kišobran)
Knjiga je namijenjena roditeljima, odgojiteljima, učiteljima i psiholozima. Osim igara, aktivnosti i bajki, sadrži i program psihološkog rada s djecom od 5 do 9 godina koji se može koristiti kao terapija ali i s ciljem prevencije dječjeg emocionalnog i psihičkog zdravlja. Svrha svih predloženih psiholoških postupaka jest pomoći djetetu da shvati sebe, ojača samopouzdanje, poboljša odnose s okolinom i smanji tjeskobu.
  
Husanović-Pejnović, Dragica
         Održivi razvoj i izvanučionička nastava u zavičaju / Dragica Husanović-Pejnović. - Zagreb : Školska knjiga, 2011. - 151 str. : ilustr. ; 28 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Rijeci)
U knjizi se, uz ostalo, ističu osnovne relacije suvremene nastave Metodike prirode i društva. Autorica upozorava na problem integrirane nastave te na obavezu razvijanja senzibilnosti i osviještenosti studenata učiteljskih studija za ekologiju i održivi razvoj. Ova knjiga je izvor ideja, informacija i načina realizacije nastavnih sadržaja o održivom razvoju u okviru nastavnog predmeta Metodike prirode i društva i na ostalim učiteljskim studijima. Velik dio sadržaja izravna je priprema
studenata za odgojno-obrazovni rad koji se odnosi na nastavni predmet priroda i društvo u nižim razredima osnovne škole.   
   
Larabi, Christiane
         Pomozite svojemu adolescentu da stekne samopouzdanje : kako sačuvati kontakt s njime i djelotvorno ga hrabriti / Christiane Larabi ; [preveli Mate Križman i Petar Bašić]. - Zagreb : Provincija franjevaca trećoredaca, 2012. - 216 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Oko tri ujutro ; 29)
Autorica knjige je psihoterapeutkinja, voditeljica radionica o samopoštovaju i samopouzdanju kod adolescenata i odraslih u okviru Francuskog instituta NLP (neurolingvističko  programiranje) i sama majka troje odrasle djece. Ovu  knjigu, zasnovanu na iskustvu i praksi, napisala je, kako sama navodi, da bi adolescentima, roditeljima i drugima pružila znanja, informacije te  tehnike i načine  postupanja s adolescentima kako bi se prebrodilo ovo razdoblje velike ranjivosti i mjene.
Polazeći od doživljenih osobnih i profesionalnih primjera iz psihoterapeutske prakse, autorica nudi postupke praktičnog postupanja s adolescentima s jasnim ciljem uspostavljanja i razvijanja samopoštovanja i samopouzdanja kod adolescenata, očuvanja dijaloga s njima, komuniciranja u ozračju povjerenja i pomoći pri pronalaženju životnog smisla. Kao praktičan vodič koji omogućuje saznati kako postupati s adolescentima knjiga je korisna za roditelje, pedagoge, a i same     adolescente.  
  
Ollerton, Mike
         100 ideja za podučavanje matematike / Mike Ollerton ; prijevod Žaneta Findrik-Nöthig. - Zagreb : Školska knjiga, 2011. - 130 str. ; 20 cm
Autor u ovom priručniku nudi poticajne aktivnosti za učionicu predavača matematike - promiče drukčiju metodologiju za podučavanje matematike utemeljenu na smislenom, zanimljivom i izazovnom načinu otkrivanja matematičkih istina. Svaka ideja isprobana je u nastavi.  
  
Sikirica, Milan, 1934-
         Zbirka kemijskih pokusa : za osnovnu i srednju školu : priručnik za nastavnike / Milan Sikirica ; [ilustrator David Peroš Bonnot ; fotografije Milan Sikirica]. - Zagreb : Školska knjiga, 2011. - 702 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Kemija u nastavi)
Opsežno djelo koje sadržava gotovo četiri stotine pokusa i više od pet stotina ilustracija. Zbirka pridonosi unaprjeđenju nastave kemije jer pokus kao izvor znanja ima velik motivirajući učinak i pridonosi uspješnosti nastave. Pokusima koje izvode učenici, lakše se stiće znanje o kemijskim svojstvima tvari, razvijaju sposobnosti rada s kemikalijama i razumijevaju zakoni kemijskog spajanja. Kemijski pokusi odlično su sredstvo i za razvijanje vještina rada s tvarima i priborom te za
razvijanje sposobnosti promatranja, mišljenja i zaključivanja. Te su vještine i sposobnosti potrebne u svakom zanimanju, a ovom zbirkom autor želi pridonijeti njihovu razvoju i tako postići neke od ciljeva suvremene škole.
      
Teorija u praksi : priručnik za profesionalni razvoj odgajatelja
         Teorija u praksi : priručnik za profesionalni razvoj odgajatelja / autorice Dawn Tankersley ... [et al.] ; [prijevod Aleksandra Fabrio, Helena Burić i Nives Milinović]. - Zagreb : Pučko otvoreno učilište Korak po korak, 2012. - 220 str. : ilustr. ; 26 cm. - (Kompetentni odgajatelji 21. stoljeća)
Ovaj priručnik, kao i dokument na kojem se temelji - ISSA-ina definicija kvalitetne pedagoške prakse,  pruža okvir za izgradnju i poboljšanje odgojno-obrazovnog procesa. Knjiga je podijeljena u sedam poglavlja: Interakcija; Obitelj i zajednica; Inkluzija, različitosti i demokratske vrijednosti; Praćenje, procjenjivanje i planiranje; Strategije za poučavanja; Okruženje za učenje i Profesionalni razvoj. Standardi koje bi odgajatelji praktičari trebali postići u svom profesionalnom djelovanju
raspoređeni su unutar ovih sedam područja rada odgajatelja. Obrazložena je važnost svakog standarda za kvalitetnu praksu, opisane najčešće pogreške i dane smjernice i primjeri za poboljšanje rada. Knjiga je namjenjena odgajateljima i drugim pedagoškim djelatnicima zainteresiranim za proces profesionalnog i osobnog razvoja, a mogu je koristiti i roditelji.
                                               
Teorija u praksi : priručnik za profesionalni razvoj učitelja razredne nastave
         Teorija u praksi : priručnik za profesionalni razvoj učitelja razredne nastave / autorice Dawn Tankersley ... [et al.] ; [prijevod Aleksandra Fabrio, Sanja Brajković, Nives Milinović]. - Zagreb : Pučko otvoreno učilište Korak po korak, 2012. - 216 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Kompetentni učitelji 21. stoljeća)
Priručnik je zasnovan na ISSA-inoj definiciji i konceptu kvalitetnog ranog odgoja i obrazovanja dostupnog svoj djeci.Ta kvalitetna pedagoška praksa opisana je u sedam područja učiteljeva rada (interakcije, obitelj i zajednica, inkluzija, praćenje i planiranje, strategije poučavanja, okruženje za učenje i profwsionalni razvoj). Unutar tih područja predstavljeni su standardi koje bi učitelji praktičari trebali postići u svom radu i izloženi načini njihova ostvarivanja. Knjiga je prvenstveno namijenjena učiteljima ali je korisna i svima zainteresiranim za koncept "kompetentni učitelji 21. stoljeća".
  
Werner, Kordula
         Kašice za vaše dijete : iz mamine kuhinje - zdravo, prirodno i brzo / Kordula Werner ; [s njemačkoga prevela Branka Antolović]. - Zagreb : V.B.Z., 2012. - 79 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka stručno popularna)
Osim mnoštva maštovitih recepata za pripremu različitih voćnih, povrtnih, žitnih i mesnih obroka, autorica je knjigu osmislila i kao savjetnik u kojem pronalazimo osnove o hranjenju beba. On pruža praktične savjete kod dojenja i zamjenske hrane iz bočice s gotovim mlijekom. Posebno detaljno informira o alergijama i kako ih spriječiti.