Novi naslovi - lipanj 2012.
 
Novi naslovi - lipanj - kolovoz 2012.
Popis obuhvaća literaturu za djecu i mlade (književna djela i popularna znanost) i stručnu literaturu za odgojitelje, nastavnike i roditelje
 

SLIKOVNICE ZA NAJMLAĐE

Dobro jutro! Laku noć!

         Dobro jutro! Laku noć!. - Zagreb : Egmont, 2012. - [12] str. : ilustr. ; 16 cm
Slikovnica za najmlađe o usvajanju zdravih higijenskih navika. Glavni likovi su djeci omiljeni likovi iz crtanih filmova serijala - Šegrt Hlapić (produkcije CROATIA FILMA).
 
Jesi li ti moja mama? : pačić
         Jesi li ti moja mama? : pačić / priredila Vera Barić ; ilustracije Kait Eaton. - Zagreb : Znanje, 2012. - [8] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Opipaj i osjeti)
Maleni pačić posvuda traži svoju mamu, ali nijedna mu životinja ne može pomoći. Tako je susreo: konja, prase, vjevericu i psa, da bi se tek na kraju priče našao u toplom zagrljaju mame patke.     Edukativna slikovnica za djecu niže predškolske dobi pripada skupini tzv. taktilnih slikovnica jer sadrži okrugli prorez sa tkaninom na tijelu životinje kojim se potiče dijete da opipom osjeti čime je pačić pokriven.

 Jesi li ti moja mama? : polarni medvjedić
         Jesi li ti moja mama? : polarni medvjedić / priredila Vera Barić ; ilustracije Kait Eaton. - Zagreb : Znanje, 2012. - [8] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Opipaj i osjeti)
Polarni medvjedić posvuda traži svoju mamu, ali nijedna mu životinja ne može pomoći. Tako je susreo: tuljana, pingvina, kita i morža, da bi se tek na kraju priče našao u toplom maminom zagrljaju.     Edukativna slikovnica za djecu niže predškolske dobi pripada skupini tzv. taktilnih slikovnica jer sadrži okrugli prorez sa tkaninom na tijelu životinje i potiče dijete na opipavanje.

Kolarić-Kišur, Zlata, 1894-1990
         Moj zeko / tekst Zlata Kolarić Kišur ; ilustracija Rebecca Elliot. - Zagreb : Naša djeca, 2012. - [12] str. : ilustr. ; 14 cm
Slikovnica maloga formata, sa simpatičnim zečićem na naslovnici i istaknutim mekanim, plišanim ušima, namijenjena je najmlađima. Sadrži vesele, poznate stihove Zlate Kolarić Kišur kojima se opisuje razigrani stanovnik šume: " U mojega zekana šapica je mekana. Uho mu je dugačko, srce mu je junačko..."
 
Kozina, Filip
         Moj psić / tekst Filip Kozina ; ilustracija Rebecca Elliot. - Zagreb : Naša djeca, 2012. - [12] str. : ilustr. ; 14 cm
Slikovnica maloga formata, sa simpatičnim psićem na naslovnici i istaknutim mekanim, plišanim ušima, namijenjena je najmlađima. Sadrži vesele stihove kojima se opisuju izgled i ponašanje razdraganog, mladog psa.  

Pjevaj sa mnom, Pooh
         Pjevaj sa mnom, Pooh / prijevod Marko Grgić. - Zagreb : Egmont, 2012. - [8] str. : ilustr. ; 23 cm. - (Disney. Medvjedić  Winnie Pooh)(Sviraj i pjevaj!)
Malena slikovnica tvrdih listova s 3D ilustracijama i glazbom koje se aktivira pritiskom na dugmad sa strane knjižnice. Nove, vesele pjesmice razveselit će najmlađe.
 
U potrazi za leptirićem
         U potrazi za leptirićem / uredila Andrea Široki ; prijevod Ozren Doležal ; oblikovala Bettina Bjaerge. - Zagreb : Egmont, 2012. - [8] str. : ilustr. ; 17 cm. - (Moja prva slikovnica)(Disney. Bambi)
Bambi je spazio leptirića i odlučio ga slijediti. U zabavnoj igri pratit će ga zečić Lupko, a na malim čitateljima je da i oni sudjeluju prateći prstom isprekidanu, krivudavu crtu (trag leptira), koja se proteže od prve do posljednje stranice.

Učim engleski!
         Učim engleski! / tekst preveo Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2012. - [24] str. : ilustr. ; 16 cm. - (Slikovni rječnik)
Slikovni rječnik tvrdih listova za djecu mlađe dobi. Svojom jednostavnošću pomaže pri upoznavanju svijeta koji ih okružuje. Potaknut će ih na povezivanje slike i riječi. Djeca će naučiti najosnovnije nazive igračaka, odjeće, životinja, raznih pomagala u kući i vrtu, prijevoznih sredstava. Učenje engleskog jezika na takav način postaje zabavno i zanimljivo.

 Vozi, leti, plovi!
         Vozi, leti, plovi! / tekst preveo Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2012. - [24] str. : ilustr. ; 16 cm. - (Slikovni rječnik)
Slikovni rječnik tvrdih listova za djecu mlađe dobi. Pregledan i jednostavan, djecu upoznaje s različitim prijevoznim sredstvima. Tako će upoznati različite tipove automobila, vozila na selu, letjelica, vlakova, brodova i motora. Naučit će koja vozila koristimo u pružanju hitne pomoći a koja na gradilištima. Potiče na aktivno sudjelovanje u učenju.
 

KNJIGE ZA DJECU MLAĐEG UZRASTA

Amerikaner, Susan, 1949-

         Dvoboj u Italiji / napisala Susan Amerikaner ; crteži Scott Tilley ... [et al.] ; preveo Saša Drach. - Zagreb : Egmont, 2012. - 24 str. : ilustr. ; 30 cm. - (Disney)(Pixar)(Auti)
Iz serije slikovnica o autima, prema istoimenoj filmskoj uspješnici iz Disneyjevog studija "Auti", stigao je novi naslov - "Dvoboj u Italiji". Munjeviti Jurić u pratnji vjernog prijatelja Šlepa, ima samo jednu želju, a to je pobijediti svog suparnika Francesca Spaligumija. Odmjerit će snage na legendarnoj trkaćoj stazi u Monzi. Slikovnica za najmlađe.

Frančić, Brankica, 1958-
         Vrtić u pjesmi / Brankica Frančić ; [ilustracije Martina Frančić]. - Zagreb : Kigen, 2012. - 104 str. : ilustr. ; 20 cm
Pitalice, nabrajalice, vesele pjesme u rimi, pjesme o životinjama i godišnjim dobima, poučne ili pak na kajkavskom narječju, sve je to stalo u ovu malenu knjižicu za predškolce. Kratke i jednostavne, djeci su lako pamtljive. Ispisane su humorom i ljubavlju, te istodobno odišu nekim mirom, ali i veselom dječjom galamom. Djeca upoznavaju svijet igrajući se, a u ovoj zbirci jezik u igri i igra u jeziku u pravoj su funkciji.
 
Horvat, Nada, književnica
         Mica Akrobatkinja / Nada Horvat ; oslikala Iva Višošević. - Zagreb : Sipar, 2012. - [18] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Čudovišta)
Još jedna slikovnica spisateljice Nade Horvat o macama. (Prva je "Mica Poštarica- nagrađena Ovcom u kutiji, 2009 g.) Ovo je priča je jednoj vrlo spretnoj i razigranoj maci, koja se mogla vrtjeti u zraku, hodati po užetu i zvoditi razne akrobacije. Sve dok je  jednog dana, jedna ljutita žena nije pogodila užarenom tavom, te joj tako spržila krzno i opekla šapice. No srećom pala je ravno u vjedro vode, ispred ravnatelja cirkusa. Nakon izliječenja, započinje svoju cirkusku karijeru i brojnim    vratolomijama, oduševljava publiku i tome podučava i mlade mačiće. Kombiniranom tehnikom slikovnicu je oslikala Iva Višošević.
 
Horvat, Nada, književnica
         Mica Krotiteljica Oblaka / Nada Horvat ; oslikala Iva Višošević. - Zagreb : Sipar, 2012. - [18] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Čudovišta)
Još jedna ilustrirana slikovnica spisateljice Nade Horvat sa omiljenim likom - macom.
U ovoj priči opisala je pustolovinu Mice Krotiteljice Oblaka, koja je plovila nebeskim svodom. I sve bi bilo dobro da maca nije počela tjerati svoj oblak da plovi sve više i brže. Kada je otkazao poslušnost, ogrebala ga je i oblak je pustio suze (kišu), a maca je završila na tlu...
Slikovnicu je ilustracijama obogatila Iva Višošević u kombiniranoj tehnici: kolaža, gvaša i pastela.    
 
Jan i čarobni grah
         Jan i čarobni grah / [prilagodila i ilustrirala] Andrea Petrlik. - Zagreb : Dječja knjiga, 2012. - [12] str. : ilustr. ; 19x22 cm. - (Biblioteka Iskrica)
Poznata priča koju je oslikala i prepričala Andrea Petrlik. Siromašni Jan, svoju posljednju kravu prodao je za zrno čarobnog graha i nakon što se lukavstvom riješio diva koji je živio u dvorcu na vrhu stabljike pod oblacima, vratio se sretan svojoj majci i kući, sa kokom koja nese zlatna jaja, tako da više nikada nisu bili gladni. Slikovnica za najmlađe.
 
Kako je Potjeh tražio istinu
         Kako je Potjeh tražio istinu ; [ilustracije Daria Bubalo ... et al.] ; [tekst Josipa Bubalo ... et al.] ; [urednici Ivan Stipić, Darija Mataić Agičić]. - Slavonski Brod : Gradska knjižnica Slavonski Brod, 2012. - [12] str. : ilustr. ; 16x24 cm
Slikovnica tvrdih listova za najmlađe, nastala iz projekta "Mladi djeci - tinejdžeri u izradi slikovnice za djecu". Sažimanje teksta I.B. Mažuranić na razinu slikovnice, uradak je učenika OŠ Vladimir Nazor i prof. Dubravke Pletikapić i Ranke Vranešević. Ilustracije u kombiniranoj tehnici kaširanog papira i gvaša, napravili su tinejdžeri brodskih srednjih škola pod stručnim vodstvom Snježane Kauzlarić. Pokušaj je to da se stvaralaštvo Brođanke I.B. Mažuranić približi i mlađim čitateljima.
 
Mezić, Željka, 1964-
         Sretan put / [tekst i ilustracije] Željka Mezić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2012. - [34] str. : ilustr. ; 16 cm
 Autorska slikovnica  s vrlo toplim i maštovitim ilustracijama. U priči upoznajemo jednu malu, jako malu i radoznalu mišicu. Ali, za doživjeti nova iskustva, upoznati svijet, treba hrabrosti. Može li to jedna mala, jako mala mišica? Nije tako jednostavno. Problemska slikovnica o strahu od nepoznatog i jačanju dječjeg samopouzdanja.
 
Priča o sireni 2 : Dan velikih valova
         Priča o sireni 2 : Dan velikih valova / preveo Saša Drach. - Zagreb : Egmont, 2012. - [27] str. : ilustr. ; 25 cm. - (Barbie)
Sirena Marisa želi se na Dan velikih valova natjecati sa svojom suparnicom Klaudijom Morgan iz Australije, da se konačno vidi koja je bolja u jahanju na valovima. Ali tu započinje fantastična podvodna pustolovina u kojoj će uživati svi poklonici Barbie likova.
 
Šlep Metalac i druge lovačke priče
         Šlep Metalac i druge lovačke priče / prilagodio Frank Berrios ; prevela Tamara Tomić. - Zagreb : Egmont, 2012. - 72 str. : ilustr. ; 24x25 cm. - (Disney)(Pixar)(Auti)
Jeste li znali da je Šlep bio član heavy metal sastava? Ili da je bio ušminkani ulični trkač, te da je imao bliske susrete s neidentificiranim letećim objektom? Ova slikovnica sadrži tri lovačke priče s vašim omiljenim šleperom, Šlepom! Slikovnica za najmlađe nastala prema filmskoj uspješnici animiranog filma "Auti" iz Disneyjeve produkcije. 
 
Šlepove fantastične priče
         Šlepove fantastične priče / prilagodio Frank Berrios ; preveo Saša Drach. - Zagreb : Egmont, 2012. - 72 str. : ilustr. ; 24x25 cm. - (Disney)(Pixar)(Auti)
Prema filmskoj uspješnici animiranog filma "Auti" iz Disneyjeve produkcije, nastale su i brojne slikovnice za najmlađe s njihovim omiljenim likovima. U ovoj slikovnici nalaze se čak tri pustolovne priče o Šlepu. U prvoj priči Šlep, Munjevitom Juriću priča o tome kako je nekad on bio vatrogasno vozilo. U drugoj priči predstavlja se kao kaskader, a u trećoj je El Šlepador, slavni pobjednik koride na kojoj se borio s buldožerima. Još jedna velika pustolovina za "autoljupce".
 
Volenik, Antun, 1972-
         Mali Kristofor : brodić koji se bojao ploviti / Antun Volenik ; ilustrirao Svjetlan Junaković. - Zagreb : Laudato, 2012. - [26] str. : ilustr. ; 25 cm
Mali Kristofor je bio brodić koji se bojao ploviti, osobito kada bi ga vlasnik izveo na otvoreno, uzburkano more. Maštao je da se iskaže i pokaže te dospije u ruke pravoga kapetana i prepusti mu se s punim povjerenjem. Njegove želje bile su uslišane ...
Kroz priču o strašljivom brodiću autor je prikazao kršćansku poruku ljubavi prema malenima i istaknuo da se čovjek ne treba bojati dok je Bog uz njega.
 
Volenik, Antun, 1972-
         Moj najljepši Božić : božićni dar Krekića i Krismića / Antun Volenik ; ilustrirao Svjetlan Junaković. - Zagreb : Laudato, 2011. - [26] str. : ilustr. ; 25 cm
Ilustrirana priča za predškolce, sadrži priču o dvije plišane igračke: žapcu Krekiću i psiću Krismiću, koji na Božić žele razveseliti gospođu Tončicu i njezine najdraže.
Simpatične igračke su iz hladnih trgovačkih prostora na benzinskoj crpki i aerodromu, stigle u topli Tončicin dom gdje su okružene ljubavlju, istom onom kojom ih je među mnogim istovrsnim igračkama i odabrala.
Nenametljiva, jednostavna i poučna priča na prenesen način najmlađima približuje poruku spasenja, a odrasle čitatelje podsjeća na to da je za kršćanski život najvažnije čisto i skromno srce.
 
Zlatokosino kraljevsko vjenčanje
         Zlatokosino kraljevsko vjenčanje / uredila Andrea Široki ; prijevod Ozren Doležal. - Zagreb : Egmont, 2012. - 23 str. : ilustr. ; 30 cm. - (Disney princeza)
Flin je konačno zaprosio Zlatokosu na sveopće veselje i odobravanje. No pripreme za vjenčanje, nisu
jednostavne...savršena haljina, divovska svadbena torta, prstenje... Nosači prstenja Maksimus i Paskal ponosno su prihvatili tu čast i sve bi bilo upravo savršeno da Maks nije kihnuo a prstenje poletjelo u zrak. No nakon pustolovne trke za prstenjem sve se kao i u svakoj bajci, sretno završilo. Slikovnica za najmlađe.
 

KNJIGE ZA DJECU
 
Barač, Branko, 1957-
         Oswit : orao štekavac iz Kopačkog rita / Branko Barač. - Osijek : Format, 2011. - [34] str. : ilustr. ; 27 cm. - (Biblioteka Zemlja crtica ; knj. 2)
Autorska, ilustrirana knjiga o orlu štekavcu iz Kopačkog rita.
Orao Oswit pripovijeda priču o svom odrastanju znatiželjnom sinu - orliću Dannu, i to od samoga početka kada se izlegao iz jajeta do trenutka potpune slobode. Proživio je rođenje u kokošinjcu i bijeg iz njega, susret sa djevojčicom Petrom koja ga je spasila iz minskoga polja i umornog odnijela dobrome čika Pišti, na seosko imanje. Tamo je Oswit odrastao okružen ljubavlju ljudi, ali i domaćih životinja, njegovih novih prijatelja. No, došao je i trenutak kada je stasao i "otišao" živjeti u potpunoj slobodi.
Knjiga poučava o očuvanju ugroženih životinjskih vrsta, a na kraju knjige nalaze se zanimljiv, edukativni tekst o orlovima štekavcima.
 
Collodi, Carlo, 1826-1890
         Pinokio : čudnovati doživljaji jednog lutka / Carlo Collodi ; [prevela s talijanskoga Snježana Knežević] ; [ilustrirao Carlo Chiostri]. - Zagreb : Znanje, 2012. - 187 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Stribor)
Vjerujete li da će vam se želja ispuniti ugledate li zvijezdu kako pada? Starom dobrom drvorezbaru Gepettu želja se ostvarila i beživotni drveni lutak pretvorio se u vedrog i nestašnog dječaka Pinokia. Vjerojatno nema djeteta koje ne zna tko je Pinokio i što se događa s njegovim nosom kad laže. Neposlušan i svojeglav već više od stotinu godina druguje s djecom cijeloga svijeta i njegovo ime je poznato svima jednako kao i njegova narav.
 
Kaestner, Erich, 1899-1974
         Leteći razred / Erich Kästner ; [prevela s njemačkoga Štefanija Halambek] ; [ilustracije iz izvornika Walter Trier]. - 3. izd. u ovoj biblioteci. - Zagreb : Znanje, 2012. - 135 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Stribor)
Radnja romana odvija se u jednom njemačkom internatu. "Leteći razred" naziv je igrokaza koji dječaci pripremaju za Božić. Internat postaje pozornicom zanimljivih zbivanja u kojem susrećemo raznovrsne dječačke likove: Johnnyija - dječaka bez roditelja, uvijek gladnog Matthiasa, plašljivog Ulija, najboljeg učenika petog razreda Martina... Svi oni nemaju baš naglašeno sretno djetinjstvo, a dolaze u sukobe sa starijim maturantima, učenicima druge škole kao i profesorima, osim jednoga zvanoga Justus (lat. pravedan).
Roman je pisan jednostavno, duhovito, dinamično i iskreno slavi prijateljstvo.
   
Kaestner, Erich, 1899-1974
         Tonček i Točkica : roman za mladež / Erich Kästner ; [ilustracije iz izvornika Walter Trier] ; [preveo s njemačkoga Tomislav Prpić]. - 2. izd. u ovoj biblioteci. - Zagreb : Znanje, 2012. - 107 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Stribor)
Poznati roman popularnog i među djecom omiljenog njemačkog pisca Ericha Kaestnera, namijenjen je mlađim osnovnoškolcima.
Sadrži priču o prijateljstvu djece iz potpuno različitih socijalnih sredina, koje im pak nisu predstavljale nikakvu zapreku da jedno u drugome prepoznaju srodne duše. Djevojčica Točkica po prirodi je vrlo maštovita, vedra, dovitljiva, poduzetna..., i podrijetlom je iz bogate obitelji, a Tonček je pak čestiti i ponosan dječak koji živi s bolesnom majkom  u velikom siromaštvu. Knjiga sadži šesnaest poglavlja, a svako od njih završava autorovim razmatranjima o određenoj temi, motivu ili događaju (npr. o dužnosti, ponosu, laži, siromaštvu, poštovanju...).
 
Knižek, Igor, 1972-
         Kako je paž spasio Zagreb / Igor Knižek ; oslikao Tomislav Tomić. - Zagreb : Sipar, 2012. - [26] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Čudovišta)
Bajka koju je napisao Igor Knižek, a oslikao Tomislav Tomić, smještena je u okolicu Zagreba u 13. st. Kralj u borbu protiv Mongola šalje jedanaest vitezova i jednog paža. Paž je mlad i neiskusan u borbi, ali zato bistar, spretan i sposoban. Razotkrio je lukav plan vitezova koji zapravo žele izigrati kralja i osvojiti kraljevstvo i kraljevnu. Pustolovno povijesna bajka završava prekidom neprijateljstva i mirom, a naravno i svadbom prelijepe kraljeve kćeri i paža!
 
Mihelčić, Nada, 1946-
         Pričice i pjesmice iz daleke Afrike / Nada Mihelčić ; ilustrirao Stjepan Lukić. - Zagreb : Izvori, 2012. - 52 str. : ilustr. ; 26 cm. - (Biblioteka Plava ptica)
Zbirka koju čini petnaestak priča i pjesmica namijenjena je djeci između 5 i 10 godina. Glavni akteri su živopisne afričke životinje, a duhoviti tekstovi donose crtice iz njihova raznolika i uzbudljiva svakodnevnog života (jedan afrički školski dan, lavićev lov, kako je to imati zeca za kralja...). Knjigu je akvarelima ilustrirao Stjepan Lukić.
 
Nazor, Vladimir, 1876-1949
         Bijeli jelen / Vladimir Nazor. Bijeli jelen : dramatizacija / Mira Perić Kraljik. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2012. - 122 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Klasici)
U priči Bijeli jelen pratimo put sirote guščarice Anke, koja živi u svijetu ljudi ravnodušnih i grubih prema njoj.  Svojim dobrim djelima i zaslugama postaje Zlatokosa Anka, stanovnica životinjskog svijeta šume u kojem nalazi ljubav, utočište, prijatelje, ali i neprijatelje.  U dobru i zlu, Ankina istinska dobrota donosi radost i utjehu svima oko nje.
Autor u bajci otkriva zagonetke života i prirode, odnos dobra i zla, remećenje prirodnog reda, te osebujan smisao za mitsko i fantastično.
Knjiga sadrž i dramsku adaptaciju Bijelog jelena autorice Mire Perić Kraljik, prilagođenu školskom uzrastu i predgovor Julijane Matanović "Dobrota je još uvijek u modi". 
 
Pongrašić, Zoran, 1961-
         Ovaj put je kriv tata / Zoran Pongrašić. - Zagreb : Knjiga u centru, 2011. - 185 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Lektira za pet)
Nastavak romana "Mama je kriva za sve" u kojem autor donosi nove (ne)zgode Berislava Kohna Mažuranića, zvanog Bero Konj, i njegovih prijateljica jednojajčanih blizanki Stele i Mirele. Nakon što je Berin otac odlučio po drugi put napustiti obitelj, Bero u potpunosti mijenja način života, postaje panker i priključuje se lokalnoj pankerskoj družini. Izišavši iz zatvora, u Berin život ponovo ulaze Brada i Ožiljak, ovaj put pojačani kriminalcem Zmijom čija je specijalnost dilanje droge.
Duhovito napisana složena obiteljska priča u kojoj se otac i majka vole, ali ne mogu živjeti zajedno, dok se njihov sin Bero na zanimljiv način pokušava izboriti za svoje mjesto.


  
KNJIGE ZA MLADEŽ
 
Baldry, Cherith, 1947-
         Tajna šuma / Erin Hunter ; prevela s engleskoga Sandra Kalogjera. - Zagreb : Znanje, 2012. - IV, 241 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Warrior cats)
Novi uzbudljivi nastavak sage o četiri klana divljih mačaka na njihovim šumskim teritorijima.     Vatreno Srce odlučan je u namjeri da jednom zauvijek razotkrije tajne i laži Tigrove Kandže kojem predvodnica Plava Zvijezda i dalje bezgranično vjeruje. Ledena šapa zime prekrila je šumu, a Klan Rijeke snašla je oskudica hrane. Sivotrak, vezan svojom ljubavi za Klan Rijeke, i Vatreno Srce pomažu im preživjeti, a već ionako povezani klanovi, spojiti će se zauvijek Sivotrakovim i Srebrenkinim potomstvom. Kraj donosi neizvjesnost: Sivotrak će prijeći preko rijeke u drugi klan, a Vatreno Srce postaje novim zamjenikom Plave Zvijezde. Hoće li se najbolji prijatelji ponovno sresti?
      
Borlik, Michael, 1975-
         Knjiga mračnih kletvi / Michael Borlik ; [prevela s njemačkoga Anda Bukvić]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2012. - 150 str. ; 21 cm. - (Strašan grad ; knj. 1)
"Knjiga mračnih kletvi" prvi je dio fantastične trilogije "Strašan grad". U podzemlju Berlina obitavaju vampiri, demoni, vukodlaci i slična bića, a da ljudi toga uopće nisu svjesni. Nakon čudnih događaja Berlin postaje opasan grad. Istovremeno dvoje tinejdžera, Mats i Lucy, upoznaju vilenjaka koji im otkriva kako se mračne sile bude i žele uništiti ljudski svijet.
 
Brlić-Mažuranić, Ivana, 1874-1938
         Pjesme i priče / [Ivana Brlić-Mažuranić] ; [priredili Cvjetko Milanja i Kristina Grabar]. - Slavonski Brod : Ogranak Matice hrvatske, 2011. - 380 str. : ilustr., faks. ; 22 cm. - (Sabrana djela Ivane Brlić-Mažuranić. Kritičko izdanje ; sv. 1)
Prvi svezak sabranih djela obuhvaća sve zbirke pjesama i priča svjetski priznate hrvatske književnice (Valjani i nevaljani, Škola i praznici, Slike, Dječja čitanka o zdravlju, Knjiga omladini i Srce od licitara). Vodeći se načelom knjige, iz ovoga su izdanja izuzete one pjesme i priče koje je autorica objavila u novinama i časopisima, a nije ih uvrstila u svoja knjiška izdanja. Ta će se djela naći u četvrtome svesku.
 
Flanagan, John, 1944-
         Ledena zemlja / John Flanagan ; [prijevod Anđela Milinović]. - Zagreb : Egmont, 2011. - 190 str. ; 21 cm. - (Rendžerov učenik ; knj. 3)
U trećem nastavku serijala "Rendžerov učenik", kapetan Erak zarobi Evanlyn i Willa te ih povede u Skandiju. Halt zanemari kraljevu zapovijed te izbačen iz rendžerskog odreda, odlazi spasiti Willa iz ropstva. Putujući Galikom, susretne Willovog prijatelja Horacea koji mu se pridruži u misiji spašavanja zarobljenika.
 
Flanagan, John, 1944-
         Nositelji hrastova lista / John Flanagan ; [prijevod Anđela Milinović]. - Zagreb : Egmont, 2011. - 208 str. ; 21 cm. - (Rendžerov učenik ; knj. 4)
Četvrta knjiga serijala "Rendžerov učenik", donosi nastavak uzbudljive pustolovine. Nedugo nakon što Erak oslobodi Evanlyn i Willa, Evanlyn opet otmu, no ovaj put Temudžaji. Halt i Horace priskaču Willu u pomoć pri oslobađanju Evanlyn. Erak optuži Halta za ubojstvo nekolicine Skandijaca, no ovaj se uspije obraniti od optužbi te postane savjetnik za strategiju Eraku u borbi protiv nadmoćnijih Temudžaja.
 
Frey, James, 1969-
         Snaga Šestice / Pittacus Lore ; [preveo s engleskoga Ivan Zorić]. - Zagreb : Algoritam, 2012. - 251 str. ; 24 cm. - (Lorske baštine ; knj. 2)(Biblioteka Arboretum : najljepši izdanci svjetske književnosti za mlade)
U drugoj knjizi Lorskih baština priču pratimo iz dva kuta. S jedne strane pratimo Johna Smitha, odnosno Broj Četiri koji sa Samom i Šesticom bježi od Mogadoraca, ali i američkih vlasti koje su ga proglasile teroristom zbog nemilih događaja u Raju. Istovremeno pratimo Broj Sedam koja se nalazi u samostanu u Španjolskoj sa svojim cepanom Adelinom koja se potpuno posvetila životu časne sestre i zanemarila svoje dužnosti prema baštinici planeta Lorien kojoj je dodijeljena.
Sedmica Marina uz pomoć novostečene prijateljice Elle pokušava pronaći svoju škrinju koju je Adelina sakrila i doći do svojih Baština...
 
Rajki, Igor, 1965-
         Posuđene ispričnice / Igor Rajki. - Zagreb : Udruga za kulturu Knjigomat, 2011. - 116 str. ; 17 cm. - (Biblioteka Knjigomat ; 13)
Zbirka broji devet pripovijedaka u kojima prije svega do izražaja dolazi vješta igra riječima i lucidnost, a u nekim tekstovima i grafičko-stilska rješenja. Zahvaljujući inovativnoj pripovjedačkoj strategiji i iznimno kreativnom pristupu jeziku autorove pripovijetke odišu svježinom i originalnošću. Autor je za ovu zbirku dobio nagradu "Grigor Vitez" za 2011. godinu za najbolji tekst.
 
Riordan, Rick, 1964-
         Titanova kletva / Rick Riordan ; [preveo s engleskoga Ivan Zorić]. - Zagreb : Algoritam, 2012. - 235 str. ; 25 cm. - (Percy Jackson i Olimpijci ; knj. 3)(Biblioteka Arboretum : najljepši izdanci svjetske književnosti za mlade)
Treći dio serijala o Percy Jacksonu i olimpijcima započinje odlaskom u novi internat. No prije početka zimskih praznika Percy, zajedno s Talijom i Annabeth, pomaže Groveru. Svaka akcija, a pogotovo spašavanje polubogova, prepuna je napetih situacija, a susretanje s moćnim čudovištima obično znači borbu za vlastiti život. U ovom nastavku ljubitelji grčke mitologije i fantastike bit će zadovoljni avanturama koje će doživjeti potomci drevnih bogova.


STRIPOVI
 

  Ferri, Gallieno, 1929-
         Duh Sa Sjekirom / [crtež Gallieno Ferri] ; [scenarij Guido Nolitta & Gallieno Ferri] ; [prijevod Andrej Cvitaš]. - [Zagreb] : Libellus, 2012. - 268 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Zagor kolor biblioteka ; knj. 1)
Vestern strip, izlazi od 1961. godine. Radnja je smještena u prvu polovinu 19. stoljeća a kombinira pustolovne, kriminalističke i znanstveno-fantastične elemente u vestern okruženju. Glavni junak je Zagor, borac protiv nepravde i kriminalaca. On živi Darkwoodu, (izmišljenoj) šumi u blizini Velikih jezera i Kanade. Na tom području uz bijelce obitavaju i mnoga indijanska plemena, a Zagor se trudi održati ravnotežu sklada i razumijevanja među svima njima. Spretno barata kamenom sjekirom pa ga nazivaju i Duh sa sjekirom. Njegov vjerni pratilac je nespretan, proždrljiv i simpatičan Meksikanac Chico.
Prvi svezak "Kolor biblioteke Zagor". U ovoj biblioteci objavljuju se redovne epizode kronološkim redom, od prvog broja. Slijedi svezak "Zabranjena dolina".
    
Ferri, Gallieno, 1929-
         Okršaj u šumi / [crtež Gallieno Ferri] ; [scenarij Gallieno Ferri & Gianluigi Bonelli] ; [prijevod Andrej Cvitaš]. - [Zagreb] : Libellus, 2012. - 268 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Zagor kolor biblioteka ; knj. 3)
Vestern strip, izlazi od 1961. godine. Radnja je smještena u prvu polovinu 19. stoljeća a kombinira pustolovne, kriminalističke i znanstveno-fantastične elemente u vestern okruženju. Glavni junak je Zagor, borac protiv nepravde i kriminalaca. On živi Darkwoodu, (izmišljenoj) šumi u blizini Velikih jezera i Kanade. Na tom području uz bijelce obitavaju i mnoga indijanska plemena, a Zagor se trudi održati ravnotežu sklada i razumijevanja među svima njima. Spretno barata kamenom sjekirom pa ga nazivaju i Duh sa sjekirom. Njegov vjerni pratilac je nespretan, proždrljiv i simpatičan Meksikanac Chico.
Treći svezak "Kolor biblioteke Zagor". U ovoj biblioteci objavljuju se redovne epizode kronološkim redom, od prvog broja. Nastavak je sveska "Zabranjena dolina", a slijedi "Pljačkaši s velike rijeke".
 
Ferri, Gallieno, 1929-
         Pljačkaši s Velike rijeke / [crtež Gallieno Ferri] ; [scenarij Gianluigi Bonelli] ; [prijevod Andrej Cvitaš]. - [Zagreb] : Libellus, 2012. - 268 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Zagor kolor biblioteka ; knj. 4)
Vestern strip, izlazi od 1961. godine. Radnja je smještena u prvu polovinu 19. stoljeća a kombinira pustolovne, kriminalističke i znanstveno-fantastične elemente u vestern okruženju. Glavni junak je Zagor, borac protiv nepravde i kriminalaca. On živi Darkwoodu, (izmišljenoj) šumi u blizini Velikih jezera i Kanade. Na tom području uz bijelce obitavaju i mnoga indijanska plemena, a Zagor se trudi održati ravnotežu sklada i razumijevanja među svima njima. Spretno barata kamenom sjekirom pa ga nazivaju i Duh sa sjekirom. Njegov vjerni pratilac je nespretan, proždrljiv i simpatičan Meksikanac Chico.
Četvrti svezak "Kolor biblioteke Zagor". U ovoj biblioteci objavljuju se redovne epizode kronološkim redom, od prvog broja. Nastavak je sveska "Okršaj u šumi".
 
Ferri, Gallieno, 1929-
         Zabranjena dolina / [scenarij i crtež Gallieno Ferri] ; [prijevod Andrej Cvitaš]. - [Zagreb] : Libellus, 2012. - 268 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Zagor kolor biblioteka ; knj. 2)
Vestern strip, izlazi od 1961. godine. Radnja je smještena u prvu polovinu 19. stoljeća a kombinira pustolovne, kriminalističke i znanstveno-fantastične elemente u vestern okruženju. Glavni junak je Zagor, borac protiv nepravde i kriminalaca. On živi Darkwoodu, (izmišljenoj) šumi u blizini Velikih jezera i Kanade. Na tom području uz bijelce obitavaju i mnoga indijanska plemena, a Zagor se trudi održati ravnotežu sklada i razumijevanja među svima njima. Spretno barata kamenom sjekirom pa ga nazivaju i Duh sa sjekirom. Njegov vjerni pratilac je nespretan, proždrljiv i simpatičan Meksikanac Chico.
Drugi svezak "Kolor biblioteke Zagor". U ovoj biblioteci objavljuju se redovne epizode kronološkim redom, od prvog broja. Nastavak je sveska "Duh sa sjekirom", a slijedi "Okršaj u šumi".

 
POPULARNO ZNANSTVENE KNJIGE ZA DJECU I MLADEŽ
 
Cannon, Kevin

         Evolucija : priča o životu na Zemlji / ilustracije Kevin Cannon i Zander Cannon ; tekst Jay Hosler ; s engleskoga prevela Irena Miličić. - Zagreb : Naklada Jesenski i Turk, 2011. - 151 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka 42)
U formi stripa, na zabavan i razumljiv način, autor teksta Jay Hosler (profesor biologije i pisac scenarija za znanstvene  stripove) obrađuje jednu od najvažnijih tema: kako je nastao život na Zemlji. Uz crtačku podršku Kevina i Zandera Cannona vodi čitatelje kroz iznimno bogatu pripovijest koja seže od atoma do planeta, od prve stanične simbioze do masovnih izumiranja. Prikazom važnih i zgodnih detalja obuhvaćene su milijarde godina života na Zemlji. Knjiga sadrži rječnik i prijedloge za daljnje čitanje.
 
Carlson, Laurie M., 1952-
         Thomas Edison za mlade : njegov život i ideje : 21 aktivnost / Laurie Carlson ; [ilustracije u knjizi Laura D'Argo] ; [prevoditelj Vedran Pavlić]. - Zagreb : Školska knjiga, 2012. - XI, 147 str. : ilustr. ; 23x29 cm
Edison je veliki izumitelj i znanstvenik 19. stoljeća kojemu možemo zahvaliti na mikrofonu, fonografu, megafonu, telegrafskom i telefonskom aparatu, žarulji i nabrajući tako došli bismo do brojke od 1093 patenata. Četvrti je najplodniji izumitelj svih vremena, a kako je to uspio može se pročitati u ovoj zabavnoj knjizi obogaćenoj praktičnim aktivnostima u kojima i sami možemo sudjelovati.
 
Dinosauri
         Dinosauri / [priredila Vera Barić] ; [prevela s engleskoga Lidija Vinković]. - Zagreb : Znanje, 2012. - [10] str. : ilustr. ; 26 cm. - (Moja čudesna knjiga)
Što su dinosauri i kada su živjeli, kako su izgledali pojedini od njih i zašto su izumrli, tko ih i kako danas proučava? Kratki, mlađoj djeci primjereni odgovori, nalaze se u ovoj grafički atraktivnoj slikovnici tvrdih listova opremljenoj trodimenzionalnim likovima koji se prilikom listanja izdižu sa stranica, umetcima za izvlačenje i listanje, stranicama na preklapanje i prozorčićima ispod kojih se kriju sličice.
 
Hollihan, Kerrie Logan
         Isaac Newton i fizika za mlade : njegov život i ideje kroz 21 aktivnost / Kerrie Logan Hollihan ; [ilustracije u knjizi Laura D'Argo] ; [prevoditelj Vedran Pavlić]. - Zagreb : Školska knjiga, 2012. - XI, 131 str. : ilustr. ; 23x29 cm
Knjiga o znanstveniku, fizičaru, matematičaru i astronomu rođenom u 17. stoljeću sadrži biografiju od najranijeg djetinjstva, pa sve do zapanjujućih otkrića i izuma. Newton si je postavljao velika pitanja i nije odustajao dok nije našao i odgovore.
Prateći njegov nadasve interesantan život, svestranost na svim poljima znanosti, čitatelju se nude i razni eksperimenti koje i sami mogu izvesti.
                                                 
Kako nacrtati životinje na jednostavan način
         Kako nacrtati životinje na jednostavan način / Polly Pinder ... [et al.] ; [prevela s engleskoga Lidija Lebinec]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2012. - 144 str. : ilustr. ; 30 cm
U knjizi se, korak po korak, pokazuje kako kombiniranjem osnovnih geometrijskih likova nacrtati razne vrste pasa, divljih životinja, konja i ptica.
 
Kuharica za djevojčice : super recepti za cool cure
         Kuharica za djevojčice : super recepti za cool cure / [priredila Ana Briški Đurđevac] ; [prevela s engleskoga Marija Schjaer]. - Zagreb : Znanje, 2012. - 96 str. : ilustr. ; 26 cm
Volite uživati u tortiljama, makaronima, ražnjićima, mini pizzama, torticama, keksićima, kolačićima... ? U ovoj zbirci recepata mladi ljubitelji slasne hrane, naći će upute za spravljanje biranih glavnih jela a moći će se okušati i u pripremi slastica raznih vrsta za užinu ili desert u posebnim  prigodama.  
 
MacCall, Gerrie, 1965-
         Filmska čudovišta / [tekst Gerrie McCall i Chris McNab] ; [prijevod Duško Čavić]. - Zagreb : Egmont, 2012. - 48 str. : ilustr. ; 26 cm. - (Mitska čudovišta ; 3)
Knjiga donosi prikaz dvadeset likova od kojih su neki na filmska platna dospjeli iz priča i legendi a neki su pak originalni filmski likovi.
Mape i ilustracije upoznaju nas sa podrijetlom i izgledom ovih zastrašujućih stvorenja  - primjerice Drakule, Godzile, King Konga, Nosferatua, Prstenovih utvara ili zombija, a detaljnije znanje o njima dobijamo kroz navođenje zanimljivih činjenica o njihovim osobinama i događanjima u kojima su sudjelovali, te kroz sažetke priča i legendi u kojima se javljaju.
Postoje rječnik i kazalo te popisi knjiga i web stranica koji sadrže dodatne informacije.
                                                  
MacCall, Gerrie, 1965-
         Klasični mitovi / [tekst Gerrie McCall i Lisa Regan] ; [prijevod Duško Čavić]. - Zagreb : Egmont, 2012. - 48 str. : ilustr. ; 26 cm. - (Mitska čudovišta ; 2)
Knjiga donosi prikaz dvadeset stvorenja iz klasičnih mitova.
Mape i ilustracije upoznaju nas sa podrijetlom i izgledom ovih čudovišta, primjerice baziliska, kerbera, himere, gorgone, grifona, harpije, hidre, scile, sirene ili sfinge, a detaljnije znanje o njima dobijamo kroz navođenje zanimljivih činjenica o njihovim osobinama i događanjima u kojima su sudjelovali, te kroz sažetke priča u kojima se javljaju.
Postoje rječnik i kazalo te popisi knjiga i web stranica koji sadrže dodatne informacije.
    
MacCall, Gerrie, 1965-
         Zmajevi i zmije / [tekst Gerrie McCall i Lisa Regan] ; [prijevod Duško Čavić]. - Zagreb : Egmont, 2012. - 48 str. : ilustr. ; 26 cm. - (Mitska čudovišta ; 1)
Knjiga donosi prikaz dvadeset zmajeva i zmija iz drevnih legendi, mitova i popularnih priča.
Mape i ilustracije upoznaju nas sa podrijetlom i izgledom ovih zastrašujućih stvorenja - poput zmaja sv. Jurja, Goriniča, Javzahra, krakena, Ladona, norveškog kukudrila, Smauga, zmaja sreće ili zmije Jormungand, a detaljnije znanje o njima dobijamo kroz navođenje zanimljivih činjenica o njihovim osobinama i događanjima u kojima su sudjelovali, te kroz sažetke priča i legendi u kojima se javljaju.
Postoje rječnik i kazalo te popisi knjiga i web stranica koji sadrže dodatne informacije.
   
Mali meteorolog
         Mali meteorolog / Dubravka Rasol ... [et al.] ; ilustrirao Damir Brčić. - Zagreb : Školska knjiga, 2012. - 55 str. : ilustr. ; 28 cm
U slikovnici s pokusima za školsku djecu, autori, meteorolozi, daju opise i objašnjenja meteoroloških pojava i instrumenata u meteorologiji. Uz to nude i upute za izradu instrumenata i provođenje  eksperimenata u vezi s vremenskim pojavama.
Tako će čitalac biti ne samo u mogućnosti razumjeti mnoge pojave s kojima se susreće svaki dan, nego će primjerice moći sam proizvesti dugu, rosu, mraz ili maglu, napraviti termometar, anemometar, kišomjer ili higrometar, prognozirati vrijeme... Tu su još i posebno istaknute zanimljivosti, rječnik pojmova, mali atlas oblaka, Beaufortova ljestvica jačine vjetra, tablica mjerenja i opažanja za izradbu prognoze vremena, web izvori, literatura.
 
Panchyk, Richard, 1930-
         Galileo za mlade : njegov život i ideje : 25 aktivnosti / Richard Panchyk ; s predgovorom Buzza Aldrina ; [ilustracije u knjizi Laura A. D'Argo] ; [prevoditelj Vedran Pavlić]. - Zagreb : Školska knjiga, 2012. - XV, 167 str. : ilustr. ; 23x29 cm
Knjiga sadrži životnu priču o Galileu, ocu moderne astronomije, vrsnom fizičaru i matematičaru, genijalnom stvaratelju 16. i 17. stoljeća. Živio je i radio ispred svoga vremena, pa je tako i postavio mnoga ključna pitanja za 21. stoljeće. Zanimljiva biografska priča o čovjeku koji je dokazao da se Zemlja okreće oko Sunca potkrijepljena je i nizom eksperimenata koje možemo sami isprobati i uvjeriti se u njegovu genijalnost.
 
Pirati
         Pirati / [priredila Vera Barić] ; [prevela s engleskoga Lidija Vinković]. - Zagreb : Znanje, 2012. - [10] str. : ilustr. ; 26 cm.  - (Moja čudesna knjiga)
Piratski svijet - izgled i vrste piratskih brodova i njihova posada, svakodnevni piratski život, poznati pirati i brodovi, piratske pljačke, zločini i kazna, predstavljeni su kratkim tekstom u ovoj grafički atraktivnoj slikovnici tvrdih listova, opremljenoj trodimenzionalnim likovima koji se prilikom listanja izdižu sa stranica, umetcima za izvlačenje i listanje, stranicama na preklapanje i prozorčićima ispod kojih se kriju sličice.
 
Regan, Lisa, 1971-
         Urbane legende / [tekst Lisa Regan i Chris McNab] ; [prijevod Duško Čavić]. - Zagreb : Egmont, 2012. - 48 str. : ilustr. ; 26 cm. - (Mitska čudovišta ; 4)
Knjiga donosi prikaz čudovišta od kojih su neka iz davnina, a o većini se govori posljednjih par stotina godina.
Mape i ilustracije upoznaju nas sa podrijetlom i izgledom dvadesetak neobičnih stvorenja - poput bigfoota, čudovišta iz Loch Nessa, gmazolikog vanzemaljca ili jetija, a detaljnije spoznaje dobijamo kroz navođenje zanimljivih činjenica o njihovim osobinama i događanjima u kojima su sudjelovali, te kroz sažetke priča i legendi u kojima se javljaju.
Postoje rječnik i kazalo te popisi knjiga i web stranica koji sadrže dodatne informacije.
 
Tortice za djevojčice : kreativni recepti za male princeze
         Tortice za djevojčice : kreativni recepti za male princeze / [priredila Ana Briški Đurđevac] ; [prevela s engleskoga Danijela Banović]. - Zagreb : Znanje, 2012. - 96 str. : ilustr. ; 26 cm
Biste li gricnuli torticu s ružinim laticama, čokoladnu torticu sa sljezovim kolačićima, torticu od ribiza ili božićnu torticu s đumbirom? U ovoj zbirci recepata mladi ljubitelji kolača naći će upute za spravljanje tortica raznih vrsta, od tortica s glazurom prigodnih za rođendanske proslave, do tortica punjenih voćem ili orašastim plodovima prikladnima za lagani obrok; od jednostavnih tortica za početnike, do maštovitih slastica za zabave i posebne prigode.
 
Učimo strane jezike : engleski, francuski, španjolski, njemački, talijanski
         Učimo strane jezike : engleski, francuski, španjolski, njemački, talijanski / [prijevod Filip Kozina]. - Zagreb : Naša djeca, 2012. - 128 str. : ilustr. ; 25 cm
Slikovni petojezični rječnik sadrži oko tisuću ilustriranih svakodnevnih pojmova, grupiranih u više desetina tematskih cjelina. Snalaženje u rječniku olakšava kazalo riječi na hrvatskom jeziku.
 
   
KNJIGE ZA RODITELJE, ODGOJITELJE I NASTAVNIKE
    
Giler, Janet Z.
         Ja to znam i mogu : kako poučavati socijalnim vještinama djecu koja imaju ADHD, teškoće u učenju ili Aspergerov sindrom : [pomoć za djecu od 8 - 13 godina] / Janet Z. Giler ; [preveo s engleskoga Dubravko Galić]. - Zagreb : Naklada Kosinj, 2012. - XIV, 209 str. : ilustr. ; 28 cm
Autorica, obiteljska terapeutkinja, na osnovu svoje prakse napisala je priručnik za poučavanje djece s posebnim potrebama pravilima socijalnog ponašanja. Ova pravila djeca često ne prepoznaju i ne razumiju, pa se i teže uklapaju u društvo.
Knjiga sadrži teoretski, edukativni dio za roditelje i nastavnike, i program rada s djecom. Program se sastoji od vježbi i aktivnosti koje obuhvaćaju razne aspekte socijalnih vještina. Podijeljen je u 10 tematskih cjelina koje se odnose na vještinu sklapanja i održavanja prijateljstva, dobro slušanje, razgovorne vještine, prenošenje osjećaja govorom tijela, razumijevanje i oponašanje tona glasa, prepoznavanje prijateljskog ponašanja, priključivanje grupi ili aktivnosti, suočavanje sa zadirkivanjem, upravljanje srdžbom i pravila ponašanja pri upotrebi mobitela i interneta.
Primjenjivo za grupni i individualni rad s djecom od osam do trinaest godina.
Knjiga još sadrži radne listove, bibliografiju i korisne web adrese.
 
Gopnik, Alison, 1955-
         Beba filozof : što nam djeca govore o istini, ljubavi i značenju života / Alison Gopnik ; [prevela s engleskoga Vesna Orsag]. - Zagreb : Algoritam, 2011. - 251 str. ; 23 cm. - (Facta)
Američka sveučilišna profesorica psihologije smatra da je promatrajući bebe i djecu s filozofskog gledišta i proučavajući način na koji uče i mijenjaju sebe i svoju okolinu, moguće na nov način odgovoriti na temeljna pitanja o mašti, istini, svijesti, identitetu, ljubavi i moralnosti. Autorica isprepliće znanstveni pristup temi sa svojim  osobnim iskustvom roditeljstva.
   
Hawn, Goldie, 1945-
         Deset minuta pozornosti : podučite djecu - i sebe - socijalnim i emocionalnim vještinama za smanjivanje stresa i tjeskobe te zdraviji i sretniji život / Goldie Hawn s Wendy Holden ; [prijevod Romina Čačija]. - Zagreb : Planetopija, 2012. - 191 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Makronova)
Jednostavno pisana knjiga u kojoj autorica, glumica i utemeljiteljica Zaklade Hawn (posvećene razvoju programa za pomoć djeci), iznosi vlastiti pogled na roditeljstvo i odgoj. Smatra da je ključ kvalitetnog života, pa tako i kvalitetnog odgoja, u svjesnoj pozornosti, pozornom korištenju osjetila te razvijanju osjećaja zahvalnosti, optimizma i empatije. Knjiga donosi niz jednostavnih vježbi koje roditelji mogu prakticirati s djecom i na taj način i sebe i njih podučavati socijalnim i emocionalnim vještinama.
 
Kašice u bojama
         Kašice u bojama / [pripremila Josipa Franjić Radulović]. - [Zagreb?] : Naklada Bombon, [2012?]. - 27 str. : ilustr. ; 14 cm
Knjižica sadrži upute i ideje za spravljanje zdravih kašica namijenjenih maloj djeci. Tu je petnaest jednostavnih recepata a uz svaki su navedene osnovne karakteristike upotrijebljenih namirnica.
 
Peteh, Mira, 1931-
         Poslovice za predškolce : dragocjena zrnca mudrosti / Mira Peteh, Vesna Štajcer Blatarić. - Zagreb : Alinea, 2012. - 60 str. ; 23 cm. - (Biblioteka Pedagogija ; kolo 1, knj. 18)
Priručnik za odgajatelje odnosi se na primjenu poslovica u odgojno obrazovnoj praksi vrtića. 
U posebnoj tematskoj cjelini obrađene su vrijednost poslovica, pristupi u radu s predškolcima i pretpostavke uspješnog odgajateljskog rada. Slijede poslovice razvrstane u područja aktivnosti, primjerene dobi djece: higijenske navike, prehrana i zdravlje, urednost i red, kulturno ophođenje, odnosi i ponašanje u grupi, igra-dječji rad, aktivnosti, učenje-znanje-stjecanje i razvijanje vještina.
Uz svaku poslovicu daju se upute i primjeri upotrebe u radu s djecom. Potom se na šest primjera iz prakse razmatra metodička obrada poslovica prema literarnom predlošku.
Postoji popis literature.
   
Petrić, Danijela, 1977-
         Igrajmo se! Čitaj mi! : priče, igre i pjesmice za bebe i malu djecu : preporuke roditeljima za poticanje rane pismenosti /
Danijela Petrić, Gordana Bonta, Marija Sesvečan. - Koprivnica : Knjižnica i čitaonica "Fran Galović", 2012. - 56 str. : ilustr. ; 21 cm
Autorice, odgajateljice i knjižničarka, u Knjižnici  i čitaonici Fran Galović u Koprivnici vode radionice pod nazivom "Pričaonica za bebe i malu djecu do 3 godine". Ovdje je predstavljen izbor tema obrađenih u pojedinim Pričaonicama.
Teme se odnose na govor, igre i komunikaciju; brigu o zdravlju;  kreativnost i istraživanje; dijete i obitelj; suočavanje s problemskim situacijama. Za svaku temu odgajateljice nude kratke odgojne smjernice odnosno razne vrste aktivnosti i igara koje pružaju pomoć odraslima u odgoju i druženju s djecom a knjižničarka nudi slikovnice i CD-e za djecu i priručnike za roditelje.
    
Priručnik za osobe s intelektualnim teškoćama : Zagrebačka strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom
         Priručnik za osobe s intelektualnim teškoćama : Zagrebačka strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2011. do 2015. / [tekst prilagodio Ivica Belina] ; [oblikovanje crteža i simbola Svjetlana Kopčinović]. - Zagreb : Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Grada Zagreba, [2012?]. - 57 str., [2] str. sa slikovnim rječnikom : ilustr. ; 21 cm
Priručnik je nastao na osnovu dokumenta „Zagrebačka strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2011. do 2015.“ Taj je dokument prilagođen na način da se njime osobe s intelektualnim teškoćama mogu služiti samostalno ili pak uz pomoć, a trebao bi im omogućiti lakše razumijevanje njihovih prava i mogućnosti ostvarivanja tih prava u gradu Zagrebu.
Poglavlja u priručniku odnose se na obitelj i život u zajednici, odgoj i obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu zaštitu, udruge građana, kulturu i umjetnost, sport i rekreaciju te pravnu zaštitu.
 
Rapley, Gill
         Beba - vođa dohrane : pomognite svojoj bebi da se zdravo hrani / Gill Rapley, Tracey Murkett ; [prijevod Danijela Marot Kiš]. - Split : Harfa, 2011. - 237 str. : ilustr. ; 23 cm
Proces beba vođa dohrane detaljno opisan u ovom priručniku omogućuje djetetu da samo upravlja procesom koristeći se vlastitim instinktima i sposobnostima. Dijete samo odlučuje kada će odvikavanje od dojenja započeti i završiti, a to je u potpunosti u skladu s fazama njegova razvoja. Samostalnim hranjenjem dijete može samostalno kontrolirati apetit, potiče se djetetova sposobnost žvakanja, kao i razvoj fine motorike i koordinacija oko ruka, također omogućen je razvoj djetetovesamostalnosti i jačanje samopouzdanja. Tako se podupire njegov razvoj u osobu sa zdravim stavom prema hrani.
 
Standardi za terminologiju, definiciju, kriterije i način praćenja pojave poremećaja u ponašanju djece i mladih
         Standardi za terminologiju, definiciju, kriterije i način praćenja pojave poremećaja u ponašanju djece i mladih / pripremile Nivex Koller-Trbović, Antonija Žižak i Ivana Jeđud Borić. - Zagreb : Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, 2011. - 16 str. ; 21 cm
Ovdje predstavljen prijedlog standarda za terminologiju, definiciju, kriterije i način praćenja pojave poremećaja u ponašanju  djece i mladih, trebao bi poslužiti usaglašavanju postojećih kriterija za utvrđivanje, evidentiranje i kontinuirano praćenje pojave tih poremećaja. Prikazane su i osnove za ovaj prijedlog: saznanja iz literature o potrebi usuglašavanja kriterija te analiza postojećih kriterija i načina praćenja.
    
Tkačenko, Tatjana Aleksandrovna
         Velika knjiga aktivnosti i vježbi za razvoj govora / Tatjana Tkačenko ; [prijevod Ilona Posokhova]. - Zagreb : Planet Zoe, 2012. - 135 str. : ilustr. ; 24 cm. - (Biblioteka Važna knjiga za roditelje)
Autorica, logopedica, u knjizi predstavlja 140 aktivnosti i vježbi u obliku igre koje predstavljaju originalnu autorsku metodu razvoja logički povezanog govora u djece od 3 do 7 godina.
Cilj je poučiti djecu jasnom izlaganju vlastitih misli i slikovitom i suvislom pripovijedanju i to ne samo prepričavanju gotovih uzoraka priče nego i samostalnom smišljanju raznovrsnih priča. Osim na razvoj govora, ovim vježbama se utječe i na razvoj logičkog mišljenja, imaginacije, pažnje, pamćenja, spoznajnih aktivnosti i kreativnih sposobnosti.
Vježbe su podijeljene u 10 cjelina od kojih je svaka podijeljena na tri stupnja složenosti. Cjeline se odnose na pričanje priča prema promatranim radnjama, slikama, odslušanom tekstu, sjećanju, simbolima, shemama, stvarnim predmetima i zadanim ključnim riječima. U radu s djecom poželjno je  proći sve blokove vježbi bez preskakanja i promjene redosljeda.
     
Zima, Dubravka, 1972-
         Kraći ljudi : povijest dječjeg lika u hrvatskom dječjem romanu / Dubravka Zima. - Zagreb : Školska knjiga, 2011. - 379str. : ilustr. ; 24 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu)
Za razumijevanje dječje književnosti uopće, važno je uočiti način predočavanja djeteta u pripovjednim djelima namijenjenima samoj djeci, jer lik djeteta u dobroj mjeri korespondira s općom percepcijom djeteta i djetinjstva u kontekstu društva i povijesnog trenutka. Autorica analizira hrvatski dječji roman i lik djeteta u rasponu od prikaza djeteta koje nema vlastitog identiteta u djelima 19. stoljeća, do prikaza problemskog djeteta u devedesetim godinama 20. stoljeća, kada u dječji roman prodiru brojne društveno tabuizirane teme iz područja obiteljskog, društvenog i privatnog, kao i tema rata.