Aorta neba - otvorenje izložbe uz prigodni koncert

Izložba 11.04.2022. - 13.05.2022. Knjižnica Voltino Iva Miloloža
Izložba Aorta neba posthumna je retrospektivna izložba mlade umjetnice Ive Miloloža, kojom se otvara istoimeni memorijal za učenike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu.

Izraz Aorta neba, koji ćemo svi osjetiti kao dio pjesničkoga diskurza, ima trostruko značenje.
Prvo, riječ je o spomen-zbirci radova mlade umjetnice Ive Miloloža dostupnoj na webu. 
Drugo, riječ je o memorijalnoj i retrospektivnoj izložbi  iste umjetnice. Odabrani radovi su izloženi u Knjižnici Voltino gdje  je Iva više puta sudjelovala na skupnim izložbama učenika i profesora ŠPUD-a, a izložbe u suradnji s prof. Damirom Brčićem pamtila kao posebno drage. Retrospektivna izložba koju organizira Knjižnica Voltino, autorski portal Josipova jezična galerija i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu obuhvaća 170 radova te prerano preminule umjetnice, ilustratorice i pjesnikinje.
I treće, riječ je o memorijalnom nagradnom natječaju za učenike ŠPUD-a kojima je Iva namijenila sredstva od svojih autorskih honorara kako bi ih potaknula na umjetnički razvoj i stvaranje.
Otvorenje izložbe koju su postavile Marija Matić, slobodna umjetnica, Ivina najbliža prijateljica, i Vinka Mortigjija Anušić, profesorica savjetnica iz ŠPUD-a, Ivina mentorica, prati prigodan umjetnički program. Nakon otvorenja izložbe Filip Pintarić, ravnatelj ŠPUD-a, svečano  će otvoriti prvu godina memorijala Aorta neba.

Iva Miloloža, iako preminula vrlo mlada, ostavila je trajan i svijetao trag za sobom. Rođena u Zagrebu na Badnjak, umrla u Zagrebu 25 godina kasnije, točno na datum objavljiivanja Judite Marka Marulića. U međuvremenu je obasjavala svojim postojanjem sve koji su ju imali prilike upoznati. Ona je voljena kći i sestra, velika prijateljica i svestrana umjetnica; suutemeteljica Josipove jezične galerije; ilustratorica niza udžbeničkih izdanja Hrvatske jezične niti i dviju zbirki zadataka Josipovih gramatiljki za 5. razred, studentica 5. godine likovne Akademije, i to među 10 % najboljih u svojoj generaciji; mlada žena koja se s 25 godina suočila s rijetkom neizlječivom bolešću koja ju je spriječila završiti diplomski rad Heliopolis (čije skice možete vidjeti na jednom od izloženih panoa).
Autorica je tijekom školovanja u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna izlagala na mnogo skupnih i dvije samostalne izložbe: Spomen stiha, 2012. u Osnovnoj školi Jure Kaštelana i Priče iz dubine, 2019. u Knjižnici Podsused. Bila je i  voditeljica likovnih radionica ljetne i zimske škole u Muzeju suvremene umjetnosti.   

Više Ivinih radova može se pogledati na poveznicama:             (Sanja Miloloža, prof.)

Filmski zapis s otvorenja izložbe:

https://youtu.be/8V8um1SOmcw