Knjižnica širom otvorenih vrata

Knjižnice grada Zagreba u cilju poticanja čitanja,  cjeloživotnog učenja i društvene inkluzije (uključivanja) djece s teškoćama u razvoju te mladih i odraslih osoba s invaliditetom provode projekt Knjižnica širom otvorenih vrata. Knjižnica Voltino, ogranak Knjižnice Tina Ujevića, uključila se i službeno u projekt Knjižnica širom otvorenih vrata 2012.godine. Već duže vrijeme u Knjižnici Voltino provodimo kreativne radionice, izložbe, grupne posjete u suradnji sa udrugama Dodir i Ozana. U našoj Arhivi možete pogledati sve dosadašnje aktivnosti.

2024.god. 
  • Mali dom, izložba
  • ​Predavanje o autizmu, Sanda Vrljičak
  • 26.04. Instalacija drva iz Šume Striborove (udruga Ozana)
  • 26.04. pripovijedanje i ​radionica za Noć knjige (udruga Ozana)
  • Predavanja i radionice o prihvaćanju različitosti, Centar za autizam
  • 29.03. - 20.04. Izložba povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu - Izložba ilustracija Tomislava Zlatića iz slikovnica Plavi dan i Školice za Tratinčicu postavljena je s ciljem podizanja svijesti javnosti o poremećaju iz spektra autizma.
2023.god. 
  • 13.12. Likovna radionica: izrada božićnih ukrasa i ukrašavanje bora, Udruga Ozana i OŠ Rudeš
  • od 02.08. ​Instalacija OceanSlika je nastala na zajedničkoj radionici gdje su korisnici Centra Ozana podučavali studente četvrte godine Studija za socijalni rad tehnici filcanja vune
  • 28.04. Posjet štićenika Mali dom te druženje u knjižnici uz čitanje proljetnih pjesmica
2022.god. 
  • 02.02. - 28.02. Pas koji je nosio petarde na leđima - Strip "Pas koji je nosio petarde na leđima" nacrtala su djeca s poremećajem iz spektra autizma. Tekst nas uči što je autizam, a tajna poruka koju prenosi je da se djeca s teškoćama u razvoju boje pucanja petardi.                              Udruga ljubitelja stripova StripOs i Udruga obitelji djece s autizmom DAR
2021.god. 
  • 04.01. - 08.02. Izložba jaslica od filcane vune. Vunene jaslice su nastale u radionici obrade i oblikovanja vune kroz 11. i 12. mjesec 2020. godine. U svakoj rukotvorini su sudjelovale marljive ruke Ozanovaca - korisnika, sudionika rehabilitacijsko - terapeutskih aktivnosti Centra OZANE. Voditeljica radionice je Branka Brčić Crnković. 
2020.god. 
  • 17.06. - 30.08. Leptiri za Debru. Izložbu leptira japanskih origami majstora pripremio je umjetnik Krešimir Rajki, kako bi se pružila podrška ‘djeci leptirima’ i saznalo više o rijetkoj bolesti - buloznoj epidermolizi. Više o buloznoj epidermolizi na: Udruga Debra.
2019.god.
  • 31.5.-1.7. Sanjam, letim, živim - Članovi udruge OZANA izradili su narančaste leptire filcanjem vune kako bi dali vidljivost oboljelima od multiple skleroze. Cilj je bio izraditi 4500 leptira za 4500 oboljeloh od multiple skleroze u Hrvatskoj.
  • 25.01. - 15.02. - Što znači biti različit? -  Izložba radova djece iz DV Vrapče, skupina Little star nastalih tijekom rada na projektu Uvažavanje različitosti. Projekt provode odgajateljice Jadranka Bratković Aračić i Željka Cvetkovski od rujna 2017. kako bi djeca naučila uvažavati različitosti i potrebe drugih te izgraditi prijateljske odnose.
2018.god.
  • 16.5. Taktilna slikovnica "Lingina pustolovina" - Na završnom druženju sudionika Školice heklanja "Cvijetak" predstavljena je taktilna slikovnica nastala na radionicama u Knjižnici Voltino i OŠ Voltino ove školske godine.
  • 20.04. Dani medijske pismenosti: Naučimo razumjeti - Naučimo razumjeti - radionica medijskog prikaza izbjeglica, tražitelja azila i migranata, kojom ističemo problem stigmatizacije i stereotipnog medijskog prikaza tih skupina. Radionicu provodi Udruga Balkon, a zamišljena je kao praktična vježba iz analize stavova: kako se formiraju stavovi prema izbjeglicama, kako retorika krize dijeli populaciju na građane i pridošlice u kontekstu ljudskih prava te koja je uloga medija u kreiranju takvih stavova.
  • 06.04. - 29.04. - Colours of a Journey - U izlozima knjižnice postavljena je  izložba crteža djece migranata nastalih na radionicama u izbjegličkom kampu Eliniko u Grčkoj i u Hotelu Porin u Zagrebu. Crteži su nastali u sklopu projekta Colours of a Journey, digitalne  platforme koja sadrži svjedočanstva djece izbjeglica i migranata te se na njoj prikupljaju i izlažu crteži kroz koje djeca obrađuju temu svoje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Projekt provodi Udruga Balkon u suradnji s Kulturnim Centrom Mladih, a inicijator i koordinator projekta Colours of a Journey na razini Europe je mreža Transform Europe.
2016.god.
  • 20.5.-20.6.2016. "Zagrebačkim ulicama" - izložba radova članova skupine Ribica Dnevnog centra za rehabilitaciju djece i mladeži  Mali dom - Zagreb, ustanove koja djeluje kao dnevni centar za rehabilitaciju djece i mladeži s oštećenjem vida ii dodatnim utjecajnim teškoćama u razvoju od njihova rođenja do 21. godine.
2015.god.
  • 17.12.2015.-16.1.2016. Božićna izložba - U izlozima i prostoru knjižnice izloženi su radovi Učeničke zadruge "DAR-MAR" i i polaznika radnog osposobljavanja iz Srednje škole Centar za odgoj i obrazovanje Zagreb, trogodišnje strukovne škole koja odgaja i obrazuje mladež s posebnim obrazovnim potrebama.
  • 1.12.2015. likovna radionica: COO "Vinko Bek" za učenike OŠ Voltino. Radionicu su vodile profesorica Tanja Parlov uz pomoć dvije učenice iz COO „Vinko Bek“. Radionicom se učenicima OŠ Voltino pokušalo približiti način na koji  djeca oštećena vida različitim likovnim tehnikama izražavaju svoj doživljaj svijeta koji ih okružuje.
  • 13.11.-17.11.2015. U sklopu programa "Izlasci u zajednicu"  korisnici Dnevnog centra za rehabilitaciju djece i   mladeži "Mali dom" s dvije grupe su posjetili knjižnicu i prisustvovali na Pričaonici.
  • 9.11. - 1.12.2015. Izložba likovnih radova učenika COO "Vinko Bek"iz Zagreba.
2013.god.
  • 12.3. - 12.4.2013. "Spasimo vunu" - izložba radova članova Udruge Ozana i učenika OŠ Voltino nastalih na radionicama u OŠ Voltino. Voditeljice radionica su Ksenija Gluhak i Branka Crnković.
2009.god.

2008. god.

  • 6.10.2008.   U Knjižnici Voltino otvorena je  Izložba učeničkih radova Grafičkog odjela Škole primjenjenih umjetnosti i dizajna. Izložba ima humanitarni karakter jer je prihod od prodaje radova namijenjen Hrvatskoj udruzi gluhoslijepih osoba Dodir.
2002. god.
  • 4.12.2002. "Ruke ljubavi"- Izložba radova članova udruge povodom obilježavanja Međunarodnog dana invalida.