Novi naslovi - rujan 2012.

Novi naslovi - rujan 2012.
Popis obuhvaća literaturu za djecu i mlade (književna djela i popularna znanost) i stručnu literaturu za odgojitelje, nastavnike i roditelje
 
SLIKOVNICE ZA NAJMLAĐE  
 
ABC : moja prva abeceda

         ABC : moja prva abeceda. - Zagreb : Naša djeca, 2012. - [18] str. : ilustr. ; 23 cm
Početnica za učenje pojmova namijenjena najmlađima. Zanimljive fotografije koje se nalaze uz određeno slovo abecede, pomoći će djeci da steknu svoje prve spoznaje o svijetu koji ih okružuje. Slikovnica može poslužiti i kao pomoćno sredstvo za početni stupanj čitanja.
 
Casalis, Anna
         Znaš li tko živi na selu? / tekst Anna Casalis ; ilustracije Matt Wolf. - Zagreb : Školska knjiga, 2012. - [11] str. : ilustr. ; 15 cm. - (Otvori i otkrij!)
Slikovnica skrivalica s prozorčićima, iza kojih se kriju ilustracije seoskih životinja. Knjiga je namijenjena najmlađima za zabavu i učenje.
 
Casalis, Anna
         Znaš li tko živi u šumi? / tekst Anna Casalis ; ilustracije Matt Wolf. - Zagreb : Školska knjiga, 2012. - [11] str. : ilustr ; 15 cm. - (Otvori i otkrij!)
Slikovnica-skrivalica za malene. Zabavno i poučno. Djeca će uz pomoć pomičnih prozorčića otkriti tko se skriva u grmlju ili krošnjama drveća i na taj način upoznat će zanimljive šumske životinje i njihova staništa.
 
Poulin, Kim
         Hello Kitty : knjiga i igra / napisala Kim Poulin ; prijevod Paula Lesički. - Zagreb : Egmont, 2012. - [10] str. : ilustr. ; 26 cm + 12 figurica + podloga za igru
Slikovnica igračka sa djeci omiljenom macom Kitty, oblikovana je kao kutija unutar koje se osim priče nalaze figurice i velika podloga za igru. Nakon što pročitaju priču sa različitim situacijama iz Kittyinog života (pomaganje mami u pravljenju čokoladne torte, posjet prijateljica i igra sa njima, boravak sa bakom u vrtu, slikanje djeda...), najmlađi će moći i sami osmisliti svoju priču te se samostalno ili u društvu prijatelja i zabaviti.
 
Veliki lov na bube
         Veliki lov na bube / uredila Andrea Široki ; prijevod Ozren Doležal ; oblikovala Bettina Bjaerge. - Zagreb : Egmont, 2012. - [8] str. : ilustr. ; 17 cm. - (Moja prva slikovnica)(Disney. Kralj lavova)
Slikovnica za malene, tvrdih listova, malog formata i pisana velikim tiskanim slovima. Simbu, kralja lavova, svi poznaju, a u ovoj knjižici koja donosi jednu epizodu iz njegova života, Simba je budan i spreman za pustolovinu sa svojim najboljim prijateljima Timonom i Pumbom. Djeca se sa slikovnicom mogu i poigrati tako da na svakoj stranici pokušaju pronaći bubu, koja je umetnuta na ilustracije u knjizi. 
 

KNJIGE ZA DJECU MLAĐEG UZRASTA
 
Ćurić, Mirko, 1964-
         Ženidba kraljevića žabe : bajka / napisao Mirko Ćurić prema đakovačkoj narodnoj bajci zapisanoj 1936. ; ilustrirala Andrea Bassi. - [2. izd.]. - Đakovo : Đakovački kulturni krug, 2011. - [21] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Slikovnica đakovačkih novina ; 6)
Đakovačku narodnu bajku, zapisanu 1936.g., autor je u suradnji s ilustratoricom preoblikovao i osuvremenio, kako bi je približio i današnjim čitateljima. Izostavljeni su nasilni elementi, promjenjen je glavni lik (u originalu zmija umjesto žabe), te su izostavljeni i neki dijelovi koji usporavaju ritam radnje. Izvornu bajku kazivala je Luca Bosančić.
 
Domaće životinje
         Domaće životinje / tekst i ilustracije Duck Egg Blue ; prijevod Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2012. - [8] str. : ilustr. ; 24 cm + 22 magnetića
Interaktivna slikovnica s magnetićima sadrži priču o tome kako se zabavljaju i druže životinje seoskog imanja. Najmlađi tako mogu slagati magnete prema "uputama" iz priče koje su "provučene" kroz tekst ili se zabavljati slažući ih prema osobnom nahođenju. 
Đakovačku narodnu bajku, zapisanu 1936.g., autor je u suradnji s ilustratoricom preoblikovao i osuvremenio, kako bi je približio i današnjim čitateljima. Izostavljeni su nasilni elementi, promijenjen je glavni lik (u originalu zmija umjesto žabe), te su izostavljeni i neki dijelovi koji usporavaju ritam radnje. Izvornu bajku kazivala je Luca Bosančić.
 
Glogović Klarić, Ivanka, 1939-
         Zakrpica / Ivanka Glogović Klarić, Vjekoslav Vojo Radoičić. - Rijeka : Adamić, 2012. - 21 str. : ilustr. ; 22 cm
Slikovnica prati "životni ciklus" zakrpice koja se s vremenom i dotrajalošću od prelijepe haljine postupno smanjivala do krpice koja prekriva poderani dio na Popetićevim hlačama. Promjene i nova iskustva svakog životnog vijeka ne zaobilaze ni malu, crvenu zakrpu, pa se kroz svakodnevne dogodovštine izmjenjuju prekrajanja, smanjivanja, prljanja i pranja, napuštenost, te osjećaj ugode pri dodiru s drugim bićem. Živopisne ilustracije Vjekoslava Voje Radoičića naglašavaju razigranost teksta.
   
Hajo, Gulnar
         Točka na bijelom papiru / napisala i ilustrirala Gulnar Hajo. - Zagreb : Edicije Božičević, 2012. - [16] str. : ilustr. ; 30 cm
Slikovnica za najmlađe, koja će ih na jednostavan i njima primjeren način, podučiti osnovnim geometrijskim oblicima. Što je to i kako se dobiva kvadrat, krug, pravokutnik i trokut? A sve to nastaje od obične točke na bijelom papiru, koja ako se nastavi kretati po papiru, postaje ravna crta. Malo lijevo, malo desno i tako nastaju razni oblici, ako je zakrivimo - nastaje "osmijeh" (polukrug)... i tako dalje. Osnove geometrije za djecu predškolske dobi.
 
Kijuk, Suzana
         Upoznaj Hrvatsku s Hlapićem / tekst Suzana Kijuk ; ilustracije Tomislav Franin, Robert Zoran Graffius, Snježana Luzar  Drnić ; autori likova Milan Blažeković, Tomislav Franin, Robert Zoran Graffius. - Zagreb : Egmont, 2012. - 24 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Učimo s Hlapićem)
U slikovnici se kroz priču o Hlapiću i njegovim prijateljima koji odlaze na ljetne praznike diljem Hrvatske djeca upoznaju sa čitanjem geografske karte, reljefom, te većim hrvatskim gradovima. Unutar posebno izdvojenih dijelova teksta navedene su neke činjenice ili posebnosti koje će učenje o domovini učiniti zanimljivijim. Na posljednjoj stranici nalazi se kratki test kako bi se provjerilo usvojeno znanje.
 
Kućni ljubimci
         Kućni ljubimci / tekst i ilustracije Duck Egg Blue ; prijevod Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2012. - [8] str. : ilustr. ; 24 cm + 22 magnetića
Interaktivna slikovnica s magnetićima sadrži priču o tome kako se simpatični kućni ljubimci cjelodnevno igraju i druže. Najmlađi tako mogu slagati magnete slijedeći tekst ili se zabavljati slažući ih prema osobnom nahođenju. 

Lukas, Hana, 1980-
         Vrijeme je za basnoslovke / stihove sklepala i ilustrirala Hana Lukas Midžić. - Zagreb : vlast. izd., 2012. - [20] str. : ilustr. ; 21 cm
Zbirka ilustriranih stihova u rimi za najmlađe. Pjesmice govore o životinjama koje misle, osjećaju i ponašaju se kao ljudi. Od tuda i naslov basnoslovke. Kratke su, duhovite i ima ih osam.
 
Radnich, Mirro
         Jurek, Katica i Buba Zlatica : priča o mališanima koji nose naočale / Miro Radnić ; ilustracije Leon Juratovac. - Zagreb : Folpa, [2012?]. - 47 str. : ilustr. ; 28 cm
Problemska slikovnica o prevladavanju nelagode nošenja naočala.
Radnja priče smještena je u seosko dvorište, a glavni lik je pilić Buba Zlatica. Njegovi roditelji koka Katica i pIjetao Jurek, primijete da njihov pilić potomak ne vidi dobro.
Roditelji mu svojim pozitivnim stavom i podrškom pomažu u privikavanju na naočale, kao i u suočavanju sa zadirkivanjem zločestog patka Drage. Buba Zlatica s vremenom shvati da nošenje naočala i nije tako strašna stvar....  
 

KNJIGE ZA DJECU
 
Kasparavičius, Kestutis, 1954-
         Nestala slika / Kestutis Kasparavičius ; [prijevod s litavskog Mirjana Bračko]. - Zagreb : Ibis grafika, 2012. - 67 str : ilustr ; 22 cm
Profesor Adalbert je pozvao goste. Sve su to bili redom najpoznatiji građani cijenjenog životinjskog roda, kao i sam profesor. Ujedno su bili i njegovi dobri prijatelji.
Gosti su se okupili prije svega što su voljeli ukusno i dobro jesti. No postojao je i drugi razlog. Gostoljubivi kućedomaćin želio je svima pokazati sliku koju je nedavno kupio.  Među gostima je bio i lisac, inspektor Fuks koji je iz povjerljivih izvora doznao da bi se na domjenku mogla dogoditi krađa.
Je li se krađa uistinu dogodila? Zanimljivu i napetu priču nadopunjuju maštovite ilustracije samog pisca. 
 
Ledeno doba 4 : zemlja se trese
         Ledeno doba 4 : zemlja se trese : knjiga s proširenom stvarnošću / [prijevod Andrea Bagović]. - Zagreb : Profil multimedija, 2012. - 31 str. : ilustr. ; 24x27 cm + 1 CD-ROM + 4 kartice za 3D-animacije. - (Proširena stvarnost)
Ovaj svojevrsni vodič podsjetit će na već poznate likove animiranog filma koje će u četvrtom nastavku zadesiti nove pustolovine: razdvajanje kontinenata i susret s opasnim gusarima. Međutim, uz čitanje je moguće iskusiti i proširenu stvarnost, odnosno spojiti stvarni svijet s virtualnim, te oživjeti knjigu čudesnim trodimenzionalnim animacijama pomoću računala, web kamere, instalacijskog diska, te kartica za 3D animaciju u knjizi.
    
 Mraović, Tihomir, 1961-
         Superjunak : roman za djecu i sve one koji se tako osjećaju / Tihomir Mraović. - Zagreb : V.D.T., 2012. - 155 str. ; 22 cm
Priča o Tinu, dvanaestogodišnjem dječaku, je priča o svim dječacima i problemima koji ih muče u toj osjetljivoj životnoj dobi. San o tome da postane superjunak, poput likova iz stripova koje nemilice čita, potpiruje njegovu maštu o spašavanju ljudi i svijeta. Kada se u to uplete i jedna Iva život će mu se do kraja zakomplicirati i samo će mu plašt superjunaka pomoći da prekrije sve svoje strahove i suoči se sa stvarnim životom.  
 
Pilić, Sanja, 1954-
         Maša i životinje / Sanja Pilić ; ilustrirala Katarina Halužan. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2012. - 43 str. : ilustr. ; 21 cm
U trećem nastavku knjiga o vedroj, radoznaloj i zaigranoj djevojčici saznajemo koliko Maša voli životinje, prirodu, te šetnje po zoološkom vrtu ili Medvednici. Najveća joj je želja, uz psa Flokija, imati još jednog kućnog ljubimca – malog zeca.
Nakon što joj se želja ostvarila potrebno je odvojiti vrijeme za igru, ali i brigu o novom članu obitelji. Lako čitljiva slova pogodna su za početnike u čitanju.
 
Prosenjak, Božidar, 1948-
         Divlji konj / Božidar Prosenjak ; [ilustracije Niko Barun]. - 17. izd. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2012. - 256 str. : ilustr. ; 19 cm. - (Biblioteka Božidar Prosenjak za mlade)
Nagrađivani, animalistički roman, doživio je sedamnaest izdanja u Hrvatskoj te brojne prijevode na strane jezike i sačuvao mjesto među lektirnim naslovima, te stekao brojne čitatelje, djecu i odrasle. Pripovjedač, ujedno i glavni lik - divlji konj pripovijeda o svom djetinjstvu i odrastanju. U romanu pratimo njegovo prepoznavanje, odbijanje, analiziranje i prihvaćanje životne filozofije utemeljene na Zakonu. Djelo je zapravo, predivna metafora čovjekovog unutarnjeg puta sazrijevanja.
 
Tolstoj, Lev Nikolaevič, 1828-1910
         Basne / Lav N. Tolstoj ; [ilustracije M. F. Marković]. - [Zagreb?] : T.O. Aktiv, 2012. - 138 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka Lektira)
Basne u ovoj zbirci su dijelom originalne, dakle izvorno ih je napisao sam autor, dijelom su Ezopove, a neke pripadaju indijskom folkloru, ali su obrađene i pojednostavljene. Teme su vječne: prijateljstvo, čovječnost, povjerenje, zahvalnost, potreba za pomaganjem, pohlepa, glupost, dovitljivost, lukavost i dr. Raznovrsne su po karakteru, ali namjena im je jedinstvena, a to je da podučavaju i oplemenjuju, jer basne uvijek sadrže i neku moralnu pouku. Djeca ne vole moraliziranje, ali po Tolstoju, ako je pouka pametna, nenametljiva i sadrži uzvišene ideale koje djeca sama iščitavaju - tada je djeca i vole.
Basne ovog slavnog ruskog književnika namijenjene su i djeci i odraslima, a čitaju se kao i kakva uzbudljiva priča. 
 

KNJIGE ZA MLADEŽ
 
Bakarić, Vladimir, književnik, 1966-
         Zagrebački grafiti : ekskurzija / Vladimir Bakarić ; ilustrirao Dubravko Mataković. - Vinkovci : Ogranak Matice hrvatske  Vinkovci, 2011. - 157 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka za djecu i mlade Grafiti ; knj. 14)
 Glavni junaci zadnje knjige u trilogiji Grafiti su vinkovački osmaši koji kreću na ekskurziju na otok Pag. Međutim, put do željenog odredišta ne prolazi bez problema za Niku, koja će se naći u vrtlogu nepredviđenih događaja. Avantura kroz koju će proći bit će isprepletena s njenom ljubavnom pričom.
 
Jonjić, Gabrijela, 1996-
         Zabrane u Hrvatskoj / Gabrijela Jonjić ; [uredila i oblikovala Daniela Cikatić Javorčić] ; [suradnice Tanja Mravak, Vedrana Vučković]. - Split : Centar za autizam, Podružnica Split, 2012. - [104] str. : ilustr. ; 21 cm
Autorska slikovnica koju objavljuje splitski Centar za autizam s ciljem senzibilizacije i edukacije javnosti. Sadrži likovno-tekstaulni dnevnik šesnaestogodišnje djevojčice Gabrijele Jonjić u kojem je zabilježena njezina interpretacija stvarnosti tj. "sve što je uzbuđuje na pozitivan ili negativan način".
Na kraju knjige nalazi se i koristan, kratki tekst : „O autizmu“.  
 
Juričić Spasović, Danica, 1967-
         Volim džudo, volim Sandru / Danica Juričić Spasović. - Zagreb : Profil knjiga, 2012. - 315 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Ritam)
Krhki, plavokosi Antonijo preseljenjem u novi kvart ostao je bez starih prijatelja. Novi je učenik u petom razredu u koji uskoro stiže i Sandra zbog koje počinju njegovi ljubavni jadi. Probleme mu stvaraju i ulični nasilnici iz Bande kombolovaca, a da bi im se uspio oduprijeti snagu i samopouzdanje potražio je u džudaškome klubu. Roman je protkan zanosom i jadima prve ljubavi, školskim smicalicama i kvartovskim dogodovštinama. Priča o odrastanju i prijateljstvu napisana je prema istinitu događaju.
 
Muck, Desa, 1955-
         Totalno ozbiljno savršeni : [knjiga savjeta za tinejdžerski bonton koja je upotrebljiva i u našem sunčevu sustavu] / Desa Muck ; ilustrirao Matej de Cecco ; [prevela sa slovenskoga Mirta Jurilj]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2012. - 181 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Serija Totalno ozbiljno - - -)
Na duhovit način knjiga upućuje djecu na pravilne oblike ponašanja u određenim situcijama. Kroz zabavnu priču o zalutalom došljaku iz svemira koji je jako pristojan, Eva i Martin, nimalo uredni tinejdžeri, prisiljeni su promijenti svoje životne stavove. Kroz niz testova i kvizova njih dvoje će usvojiti pravila dobrog i pristojnog ponašanja, a avantura koju će im priuštiti novi svemirski prijatelj zauvijek će im promijeniti život.
 
Vidmar, Svebor, 1973-
         Posljednji zmaj / [napisao i] ilustrirao Svebor Vidmar. - Zagreb : Sipar, 2012. - 57 str. : ilustr. ; 31 cm. - (Biblioteka Čudovišta)
Kako je zmaj postao zaštitnikom Kine i zašto ga Kinezi drže simbolom sreće? Hrabri dječak Lao Ce pokušava spasiti selo od surovih pljačkaša. Pomoć traži kod zle vještice Šin Zu koju je davno spasio od kamenovanja. Pretvara ga u zmaja, ali nije uspjela zagospodariti njegovom dušom. Spasio je svoje selo, uništio vješticu no ne može ukloniti čaroliju. Iz tisućljetnog sna bude ga djevočica Wen i njen brat Li kojima pomaže spasiti njihova oca, prijatelja cara Wudija, od prijetvornog carskog savjetnika Hana. U knjizi se uz uzbudljivu priču nalaze kineske poslovice i dodatak "Jeste li znali?" u kojemu su navedeni zanimljivi podaci o Kini. 
 

POPULARNO ZNANSTVENE KNJIGE ZA DJECU I MLADEŽ
 
Franjić, Josipa, 1980-
         Bonton pjesmice / Josipa Franjić Radulović ; [ilustracije Gordana Ivković]. - Zagreb : Naklada Bombon, 2012. - 43 str. : ilustr. ; 22 cm + 1 CD
Knjiga sadrži vesele stihove i duhovite ilustracije, koje će malene podsjetiti na čarobne riječi: Hvala, Izvoli, Molim i Oprosti.
Naučit će kako se ponašati u kazalištu ili trgovini, u igri, za stolom. Kako biti ljubazan, zašto i kome pomoći. Uz knjigu je priložen i CD s pjesmicama. Učenje bontona kroz igru i zabavu.
 
Loibl, Marianne, 1967-
         Mala balerina : moja prva knjiga o baletu / Marianne Loibl ; ilustrirala Clara Suetens ; [prevela s njemačkoga Renata Jandrašek]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2012. - 40 str. : ilustr. ; 25 cm + [1] suknjica od tila
Knjiga namijenjena najmlađim ljubiteljima baleta.
Sadrži priču o djevojčici Sofiji koja je krenula na balet -  baš kao i njezina najbolja prijateljica Lea.     Osim priče o prijateljstvu, svađi i pomirenju, djeca će doznati i neke zanimljive podatke o baletu (kada početi plesati, kako izgleda odjeća za trening, kako izgleda sat baleta, kako izgledaju osnovne pozicije, što se događa iza pozornice...). Na kraju knjige sadržajno su predstavljeni neki od najslavnijih baletnih predstava (Labuđe jezero, Orašar...), kao i mali rječnik baletnih izraza na francuskom, a kao dodatak priložena je i prava suknjica od tila.
 
Pipe, Jim, 1966-
         Fantastična bića / Jim Pipe ; [prijevod Dina Morić]. - Zagreb : Profil multimedija, 2012. - 29 str. : ilustr. ; 24x27 cm + 1 CD-ROM + 4 karte za 3D-animaciju. - (Proširena stvarnost)
Knjiga nas vodi u svijet fantastike, gdje ćemo se susresti sa zadivljujućim stvorenjima. Neka su prekrasna, neka opasna ili pak samo nestašna, a uz pomoć tehnologije moći ćete se i vi pretvoriti u goblina, prevarit ćete diva, začarat će vas vila ili možete pomoći zmajiću da se izleže iz jaja. To sve moći će oni koji imaju računalo s web kamerom, jer uz knjigu se nalaze karte za 3D animaciju i upute za dodatno interaktivno uživanje. Na kraju knjige nalazi se i popis hrvatskih fantastičnih bića. 
 

KNJIGE ZA RODITELJE, ODGOJITELJE I NASTAVNIKE
 
Bučević, Petar
         Anegdote o slavnim osobama / napisali Petar Bučević, Ninoslav Kunc ; ilustrirao Ninoslav Kunc ; [prijevodi talijanskih izvora Leira Harabalja, Marija Kalcina]. - Zagreb : Znanje, 2012. - 254 str. : ilustr. ; 22x28 cm
Od Diogena i Aleksandra Velikog do Kennedyja i Muhammada Alija, u ovoj iznimno zanimljivoj i zabavnoj knjizi autori donose detalje iz života slavnih osoba, ponekad i krajnje bizarnih, koji ponekad otkrivaju puno više od njihovih djela ili biografija te prate osobu još dugo nakon njezine smrti. Mnoge od njih vjerojatno su i izmišljene, njihovu istinitost nemoguće je provjeriti, a prenoseći se generacijama, poprimaju i raznolike interpretacije, dobivaju novi život te se nerijetko ista anegdota pripisuje različitim slavnim osobama, no zbog toga nikako ne gube svoju draž.
 
Dijalog među generacijama u književnosti za djecu i mlade
         Dijalog među generacijama u književnosti za djecu i mlade / priredila Ranka Javor. - Zagreb : Knjižnice grada Zagreba, Hrvatski centar za dječju knjigu, Hrvatska sekcija IBBy-a, 2012. - 71 str. ; 23 cm
Radovi obuhvaćeni ovim zbornikom predstavljeni su na istoimenom stručnom skupu što ga je organizirao Hrvatski centar za dječju knjigu 2010. godine. Tematiziraju produkciju i recepciju književnosti za djecu i mlade u Hrvatskoj, utjecaj promjena u suvremenom društvu na čitateljske navike i status lijepe književnosti danas,te čitanje kao oblik međugeneracijskog dijaloga.
 
 Faigenbaum, Avery D., 1961-
         Trening jakosti i snage za mlade pobjednike / Avery D. Faigenbaum, Wayne L. Westcott ; [prijevod Marija Schwarz]. - Zagreb : Gopal, 2012. - 287 str. : ilustr. ; 24 cm
Namijenjen učiteljima, instruktorima fitnessa i mladim trenerima, ovaj praktičan i poučan ilustrirani priručnik pomaže pri  dizajniranju učinkovitog i udobnog programa za mlade različitih sposobnosti od 7. do 18. godine starosti. Najnovije  znanstveno utemeljene informacije o treningu jakosti i snage za mlade sportaše izložene su u četiri poglavlja: osnove fitnessa, vježbe, dizajniranje programa te dugoročno planiranje i prehrana.
 
Kolar-Dimitrijević, Mira, 1933-
         Tragovi vremena u djelima Mate Lovraka / Mira Kolar-Dimitrijević. - Bjelovar : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad ; Zagreb : Srednja Europa, 2012. - 163 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Posebna izdanja Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru / HAZU ; knj. 2)
Vrsna povjesničarka, Mira Kolar-Dimitrijević, u ovoj knjizi iznosi rezultate istraživanja života i djela Mate Lovraka, učitelja i književnika. Knjigu je podijelalila u pet tematskih cjelina. U prvoj opisuje Lovrakovo djetinjstvo i školovanje za učiteljsko zvanje. U drugom dijelu opisuje njegovo učiteljevanje u Kutini, Ilovskom Klokočevcu kraj Grđevca, Velikom Grđevcu, Velikim Zdencima, Topuskom i u Zagrebu. Polazeći od spoznaje da na svako književno djelo manje-više utječu obilježja vremena u
kojem su nastala, autorica istražuje u kojoj su mjeri društvene, socijalne, ekonomske, političke i obrazovne prilike utjecale na Lovrakova djela: romane i pripovijetke, na karakterizaciju likova te oblikovanje književnih poruka u tim djelima upućenih mladima. U trećem dijelu knjige autorica prikazuje Lovrakovu produkciju za kazalište i film, a u četvrtom njegovo djelo u središtu interesa nakladnika i likovnih umjetnika. U posljednjem, petom poglavlju knjige, autorica ukazuje na pedagoške i etičke poruke Lovrakovih djela.