Tko to mene gleda?

Izložba 01.04.2024. - 30.04.2024. Knjižnica Medveščak Odjel za odrasle, Trg žrtava fašizma 7 Katarina Matas
Katarina Matas
Katarina Matas predstavlja se izložbom fotografija Tko to mene gleda? na kojoj su okupljeni radovi koji prizivaju ljetni ugođaj i potiču na promišljanje o povezanosti s prirodom i životinjama. Nenametljivu ljepotu prirode i jednostavnu radost života autorica prikazuje fotografijama šarenih cvjetnih detalja i portretima životinja; konja, pasa, mačaka, leptira, ptica…

Pozornim fotografskim promatranjem i hvatanjem posebnih trenutaka opuštanja, igre ili jednostavno stanke između dvaju pokreta autorica je uspjela istaknuti karakter i osobitosti svakog od svojih modela, za koje nam se promatrajući čini da, osim što nas pogledom prate, „samo što ne progovore“. Spretno uhvaćeni objektivom fotoaparata ovi sugestivni prizori pozivaju na uživanje u sadašnjem trenutku.

Fotografije su upečatljive po njezinom stilu fotografiranja koji karakteriziraju razigranost, krupni kadrovi, detalji, jarke boje i spontani autentični portreti životinja. Kroz svoje fotografije autorica šalje poruku da je uživanje u svakodnevnim prizorima ono što nas istinski može ispuniti i osloboditi. Jedino kroz znatiželju i promatranje svijeta oko sebe možemo napraviti pauzu od svakodnevnih obaveza i naći ljepotu i nježnost koja nam je uvijek blizu i uvijek potrebna. Za autoricu je ta potraga za ljepotom ono što ju vodi i inspirira u njezinu radu.

Osim fotografije, Katarina se bavi i snimanjem. Snimila je i režirala nekoliko glazbenih spotova za zagrebačkog kantautora Zvonimira Vargu. Njezine fotografije možete pratiti na Facebook stranici Muni Kuper Photography, kao i na istoimenom Instagram profilu.

Izložba je dio projekta Zelena knjižnica za zeleni Zagreb.