Opjevani zagrebački trgovi

Izložba 29.03.2024. - 29.06.2024. Knjižnica Prečko Vanja Devčić, Državni arhiv u Zagrebu
Suradnja Državnog arhiva u Zagrebu i Knjižnice Prečko se nastavlja. Predstavljamo izložbu informativno-dokumentarnog karaktera, nastalu na temelju gradiva pohranjenog u Državnom arhivu u Zagrebu, a popraćenu građom fonda Knjižnice Prečko.

Zbog nepreglednog mnoštva pjesama i stihova posvećenih Zagrebu čini se da je naš grad među najopjevanijima na svijetu. Predstavljeni su neki od najljepših stihova o Zagrebu, ujedno i fotografije iz fondova i zbirki Državnog arhiva u Zagrebu koje vizualno svjedoče o njegovoj ljepoti. Mnogobrojni su pjesnici i šansonijeri opjevali njegove trgove, ulice, parkove i perivoje, zgrade, spomenike, fontane kao i pojedine gradske četvrti. Opjevali su rijeku Savu, Medvednicu, zagrebačko nebo, groblje Mirogoj, park Maksimir te mnoge druge simbole našeg grada: Uspinjaču, Grički top, plinske svjetiljke, tramvaje.
Neke od autorskih pjesama o Zagrebu uglazbljene su i zahvaljujući svojoj popularnosti postale su nezaobilazan dio našeg identiteta i memorije. 
Na izložbi je predstavljeno dvadeset i devet pjesama, odnosno dvadeset i jedna pjesnikinja i pjesnik koji su osobitim intenzitetom izrazili svoj doživljaj Zagreba i njegovih trgova te su svojim stihovima prenijeli emocije na nas. Nemoguće je sve stihove o Zagrebu predstaviti odjednom pa se odlučilo izložbu posvetiti zagrebačkim trgovima. Jedan od kriterija je bio značenje trgova gradskom prostoru, a drugi njihova ljepota. U većini slučajeva, kroz povijest, trgovi su se razvijali na križanjima prometnih putova ili u podgrađima podno velikaških burgova, odnosno crkvenih kaptola. Kako su koncepcije i sadržaji trgova tijekom vremena bili podložni promjenama, tako su se pojavile brojne definicije trga, koje su i danas prisutne u različitim enciklopedijskim izdanjima. Zanimljivo je da se počeci razvoja čak osam od trinaest zagrebačkih trgova predstavljenih na ovoj izložbi vežu uz tržnicu i trgovinu, tj. sajmove, kako dnevne, tako i tjedne i godišnje, što upućuje na izvornu funkciju trga. Neki su zagrebački trgovi tu funkciju zadržali do danas, a drugima se ona posve izmijenila, ovisno o promjenama i novim zahtjevima vremena, bez obzira jesu li poticaji dolazili od gradskih vlasti, struke ili lokalnog stanovništva. Zagreb i njegovi trgovi bili su i ostali trajno nadahnuće mnogim umjetnicima.
Izložba je namijenjena svima: arhivističkoj zajednici i ostalim djelatnicima u kulturi, našim korisnicima te široj publici, kako Zagrepčanima, tako i gostima koji dolaze izbliza i izdaleka. Nadamo se da će izložba obogatiti i nadahnuti posjetitelje.

POGLEDAJTE GALERIJU