Južna Koreja

Predavanje 24.04.2024. | srijeda Knjižnica Medveščak Početak događanja: 18 sati Odjel za odrasle, Trg žrtava fašizma 7 Ivana Gubić
Ivana Gubić
Od svog prvog putovanja u Južnu Koreju 2008. godine pa sve do danas, Ivana Gubić se u tu zemlju vraća gotovo svake godine. Prilike i mogućnosti za učestale boravke u Koreji (u trajanjima od godine ili pak samo nekoliko dana) prvenstveno joj daje bavljenje akademskim radom: usavršavanje korejskog jezika, istraživanje za doktorsku disertaciju iz korejskih studija, sudjelovanje na znanstvenim radionicama i konferencijama.

No, rad u akademiji istovremeno je ispunjen lutanjem (primjerice, u potrazi za originalnim temama i izvorima), samoćom ili čak osjećajem nepripadnosti - pogotovo kada se istražuju teme kulture i vremena kojima istraživačica ne pripada niti ih istražuje itko drugi u njezinoj okolini.

Razgovor i multimedijalno predavanje stoga će biti usmjereni na spoj Ivaninih lutanja, i to onih doslovnih - ponajviše glavnim gradom Seulom - uz opservacije o korejskoj kulturi koje se iščitavaju iz prostora grada i susreta s njegovim stanovnicima, i onih akademskih.

Akademski interesi koje su boravci u Koreji iznjedrili, poput pitanja identiteta korejskih učenjaka u širem istočnoazijskom kontekstu, uglavnom su vezani za predmodernu Koreju. Ipak, razgovori o njima pomoći će nam da dublje zaronimo u tu zemlju, a dodatan osvrt na to kako je nastalo korejsko pismo dat će nam i zanimljivu povijesnu priču - ponekad zatomljenu šumom neonskih natpisa karakterističnim za vizure modernih korejskih gradova.

Ivana Gubić viša je asistentica na Odsjeku za azijske studije Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje predaje kolegije iz kineske književnosti te kineskog i korejskog jezika.

Zbog ograničenog broja sjedećih mjesta, primamo predbilježbe na telefon 01/4611 481, putem maila: knjiznica.medvescak@kgz.hr ili uživo.