Miro Gavran - Judita

Tribina 19.04.2024. | petak Knjižnica Kajfešov brijeg Početak događanja: 13:00 Miro Gavran
Na prvom ovogodišnjem susretu u sklopu projekta Slovo ište dvorište u suradnji s Centrom za kulturu i film August Cesarec, ugošćujemo višestruko nagrađivanog pisca i dramatičara Miru Gavrana. Tema književne tribine bit će Gavranov roman Judita, a sudjelovat će učenici Škole za modu i dizajn. 

Miro Gavran suvremeni je hrvatski autor. Rođen je 1961. godine u obitelji učitelja u slavonskom selu Trnava, nedaleko od Nove Gradiške. Djela su mu prevedena na više od 40 jezika, a knjige su mu objavljene u više od 250 izdanja u Hrvatskoj i inozemstvu. Prema njegovim dramama i komedijama izvedeno je više od 400 kazališnih premijera diljem svijeta, koje je dosad gledalo više od četiri milijuna ljudi.
Jedini je živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima - Gavran Fest. Festival je pokrenut 2003. godine u Kazalištu Jana Palarika u Slovačkom gradu Trnava. Dosad se održao u pet zemalja: Slovačkoj, Poljskoj, Češkoj, Njemačkoj i Srbiji. Najizvođeniji je suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu u proteklih dvadesetak godina.
Debitirao je 1983. godine s dramom Kreontova Antigona u Dramskom kazalištu Gavella u Zagrebu u kojoj je na umjetnički snažan način progovorio o političkoj manipulaciji. Tri godine potom dramom Noć bogova tematizira odnos umjetnika i vlasti u totalitarnom sistemu. Potom piše ciklus drama u kojima najvažnijom temom postaju muško-ženski odnosi. Kreirao je velik broj kompleksnih ženskih likova. Njegove junakinje istodobno su i snažne i emocionalne. Dosad je napisao pedeset kazališnih tekstova.
Objavio je jedanaest romana.
U ranim proznim tekstovima opisuje život u hrvatskoj provinciji, oslikavajući male ljude, svojevrsne antijunake, koji zadržavaju pozitivan odnos prema životu, čak i kada se suoče s nepravdom i s velikim teškoćama, što se najbolje ogleda u romanu Zaboravljeni sin iz 1989. godine, čiji je glavni junak dvadesetogodišnji mladić s teškoćama u razvoju.
Kao četrdesetogodišnjak počinje ispisivati psihološko-egzistencijalne romane inspirirane Biblijom na način da biblijske junake približava senzibilitetu suvremenih čitatelja, tako da ga rado čitaju i vjernici i ateisti, pronalazeći u tim romanima univerzalne humane poruke. Njegove knjige objavljuju se diljem svijeta.
Gavran je dobio više od dvadeset književnih i kazališnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu, a među njima i Nagradu Central European Time 1999. koja se dodjeljuje najboljim srednjoeuropskim piscima za cjelokupan opus u Budimpešti u Mađarskoj, te Nagradu Europski krug 2003. za afirmaciju europskih vrijednosti u svojim tekstovima.
Dvostruki je dobitnik Nagrade Večernjeg lista za kratku priču i  četverostruki je dobitnik Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“, hrvatskog ministarstva kulture za tekstove Kad umire glumac, Zabranjeno smijanje, Nora danas i Najluđa predstava na svijetu. Za roman Kafkin prijatelj 2012. godine dobio je Nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.