Slaven Reljić: Susreti divljine

Izložba 16.04.2024. - 12.05.2024. Knjižnica Vladimira Nazora Slaven Reljić
Izložba fotografija divljih životinja koja se održava u sklopu Brda knjiga, festivala knjiga i planina, u suradnji izdavačke kuće Libricon i Knjižnica grada Zagreba. Autor fotografija ugledni je stručnjak za velike zvijeri, poglavito za smeđeg medvjeda. Ovo mu je ujedno prva samostalna izložba.

Dr. sc. Slaven Reljić rođen je 1974. u Zadru. Prvi tečaj fotografije završio je na FER-u u Zagrebu; kao apsolvent na Veterinarskom fakultetu povremeno je radio za jedan foto studio u Zagrebu. Od 2009. godine počeo se baviti istraživanjem velikih zvijeri i provoditi dosta vremena na terenu, u šumi. Uskoro je nabavio svoj prvi Canon te započeo i ozbiljnije fotografiranje divljih životinja.
Kao voditelj projekta praćenja populacije smeđeg medvjeda u Hrvatskoj, najviše vremena provodi u Gorskom kotaru i Lici, tragajući ne samo za medvjedima, nego i za drugim velikim zvijerima koje žive u Hrvatskoj - vukom i risom. Priroda Hrvatske mu je neodoljiva, ali voli susrete u divljini i na drugim kontinentima.
Slaven već godinama u suradnji s kolegama s Veterinarskog fakulteta provodi istraživanje brojnosti, korištenja prostora i ponašanja smeđeg medvjeda na području nekoliko naših nacionalnih parkova.

Izložba je dio projekta Zelena knjižnica za zeleni Zagreb.