O slikama i pričama: Manuel Šumberac i Marija Ott Franolić

Susret 30.04.2024. | utorak Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Početak događanja: 18.30 Galerija Prozori
Kako je Manuel Šumberac postao ilustrator i animator i kako teče njegov kreativni proces? Koliko dugo je ilustrirao Priče iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić i je li mu to bio velik izazov? Kako je počeo raditi na stranom tržištu i koje je razlike primijetio na našem i inozemnom izdavačkom nebu? Što je za njega dobra knjiga i kakve knjige i slikovnice sam voli čitati?
O ovim i brojnim drugim temama razgovarat će ilustrator Manuel Šumberac i književna kritičarka i teoretičarka Marija Ott Franolić.

Manuel Šumberac je ilustrator i animator. Magistrirao je Animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Autor je animiranih filmova, glazbenih video spotova, namjenskih filmova, knjiga za djecu, naslovnica knjiga te niza publikacija na domaćem i stranom tržištu. Za svoj je rad višestruko nagrađivan. Predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.
 
Marija Ott Franolić je književna kritičarka, teoretičarka i urednica, s Andom Bukvić Pažin je napisala knjigu "Velika važnost malih priča: zašto i kako čitati djeci".
 
Vizual: Manuel Šumberac
 
----------------
O PROGRAMU

Ovo je treći razgovor u sklopu programa "Razgovori u Prozorima: Slikovnica kao medij na razmeđu umjetnosti i učenja" koji se odvija u suradnji Galerije Prozori s portalom Moderna vremena. Program proizlazi iz prvotnog koncepcijskog i izložbenog usmjerenja Galerije Prozori prema izlaganju ilustracije te s vremenskim odmakom propituje odnos slike i teksta u mediju slikovnice u suvremenom kontekstu, s naglaskom na njihovom umjetničkom, kritičkom i aktivirajućem potencijalu.
U svijetu u kojem vizualnost premrežuje svakodnevicu, kvalitetne slikovnice doprinose razvoju estetike, kritičkog mišljenja i kritičkog gledanja od najranije dobi, pružajući temelj za razumijevanje i istraživanje slika i vizualnih ekosustava kojima smo okruženi. Iako je slikovnica kao medij već neko vrijeme u fokusu izdavaštva, velika izdavačka produkcija nije nužno u korelaciji s kvalitetom objavljenih slikovnica. Stoga nas zanimaju oni primjeri slikovnica i autorskih opusa koji umjetničku vrijednost pretpostavljaju komercijalnoj uspješnosti, otvarajući put prema razumijevanju svijeta i vlastitog mjesta u njemu kroz umjetnost. U razgovoru s autorima u susretima uživo i u formi intervjua u sklopu portala Moderna vremena, želimo uvesti u fokus vizualni aspekt slikovnice, njegovo preplitanje s tekstom i aktiviranje različitih tema i pitanja koje slikovnice otvaraju kroz tekst i sliku bez cenzure. U suodnosu teksta i ilustracije, kojim se umjesto konačnih odgovora potiče postavljanje pitanja, otvaraju nove vizure, stvari sagledavaju iz različitih i neočekivanih uglova, otvaraju se novi prostori znanja i načini učenja, šire se svjetovi. Ujedno, polazeći od vizualnog aspekta slikovnica, u fokus se uvode i njezin kritički, problemski, izvedbeni i društveni potencijal, pri čemu teorijsko uporište proizlazi iz književne teorije, kritičkog knjižničarstva i likovne umjetnosti.

Autorice koncepcije su književna kritičarka i teoretičarka dr. sc. Marija Ott Franolić i voditeljica Galerije Prozori, Petra Dolanjski Harni.

Program podržava Ministarstvo kulture i medija RH i Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.