metaFORA 2024. - budi karakter - nagrađeni

Natječaj 23.04.2024. - 31.05.2024. Knjižnica Vladimira Nazora
U programu Noći knjige i ove smo godine proglasili pobjednike natječaja za najbolju kratku priču metaFORA 2024. - budi karakter. Dvanaesto proglašenje najboljih proslavili smo zajedno s brojnom publikom i scenskim uprizorenjima nagrađenih priča. Podjela na odraslu i dječju konkurenciju (koju smo započeli 2021.godine) doprinijela je ravnopravnosti i profiliranosti samog natječaja. Natječaj je još jednom potvrdio velik interes svih generacija, kako već afirmiranih, tako i neafirmiranih autora i početnika, ujedinio korisnike, knjižničare, pisce, izdavače.

U konkurenciji za odrasle ove godine našlo se 176 priča i to iz raznih dijelova Hrvatske te čak 17 iz inozemstva (BiH, Irska, Srbija, Švedska, Slovenija, Austrija, Italija, Norveška, Njemačka). Autorice su iznova nadmašile autore i to u odnosu 117:59. Grad Zagreb bio je najzastupljeniji sa 71 pričom, dok su ostali gradovi prisutni s 88 priča. Najstariji autori/ce imaju 79, a najmlađi 16 godina.


Nagrađeni su (u konkurenciji za odrasle - metaFORA):

1. mjesto: Glad - Robert Jakovljević (Šibenik)
2. mjesto: Neparne čarape - Maja Peradin Vuksanović (Zagreb)
3. mjesto: Reklamacija - Đurđa Vukelić Rožić (Ivanić-Grad)

U žiriju su bili Boris Beck, Dalibor Šimpraga, Draženka Robotić, Petra Dolanjski Harni i Dora Mihanović (pobjednica metaFORE 2023.)


U konkurenciji za djecu našla se 31 priča, a autorice prednjače sa čak 27 priča.


Nagrađeni su (u konkurenciji za djecu - FORAmala):

1. mjesto: Soba broj 18, soba broj 26 - Mirjam Jengić (Zagreb)
2. mjesto: Prošlost - Bianca Levar (Zagreb)
3. mjesto: Šalturica - Ina Vlahov (Šibenik)

Žiri su činili Irena Plejić Premec, Rahela Frelih i Tena Panić  (pobjednica metaFORE 2023.). Žiri, uz nagrađene, pohvaljuje tri priče. To su:
  • Svemirska tehnologija - Maris Sudar (Zagreb)
  • Knjigožderonja - Tea Greguranić (Sesvete)
  • Stazama prijateljstva i životnih odluka - Letizia Šimunec (Vrbovec)
 
Prvonagrađene priče u odrasloj i dječjoj konkurenciji scenski su uprizorili glumci Zrinka Antičević i Marko Movre iz Kazališta „Ivan Goran Kovačić“, što također predstavlja nagradu najboljima.
 
Najbolji autori nagrađeni su vrijednim nagradama koje su osigurali naši sponzori, a pobjedničke priče objavljene su na mrežnim stranicama KGZ-a.

Pogledajte fotografije s proglašenja.

Čestitamo pobjednicima i zahvaljujemo svima koji su sudjelovali! Pišite i dalje jer uskoro najavljujemo i trinaestu metaFORU 2025.!

metaFORA 2013. - 2023.