Poezija i ples

Ostalo 10.05.2024. | petak Knjižnica Knežija Početak događanja: 18:00
Već tradicionalno pjesnici s Knežije i njihovi gosti proslavljaju Majčin dan interpretacijom kako svojih tako i pjesama eminentnih imena svjetske književne scene. Jer, eto, u književnosti se ni o čemu nije toliko pisalo kao o ljubavi i majkama, što i ne čudi jer su ljubav i majka gotovo istoznačnice. Jer je majčina ljubav, baš kao i svaka istinska ljubav, nemjerljiva i neovisna o bilo čemu. Nema ništa jače od majčine ljubavi prema djetetu i nema veće patnje od patnje zbog djeteta. Nepresušna je to inspiracija još od antičkih vremena.
Pjesnici s Knežije svojom će nas interpretacijom pjesama o majkama uvesti u svijet prepun čežnje i majčine ljubavi u svim njezinim oblicima: od one bolne, najbolnije do one radosne, najradosnije, vječne ljubavi.
Jer, eto, majčina je ljubav kao oblak: uvijek se pokazuje u drukčijem svjetlu i obliku dajući stvarnosti oblike nadnaravnoga.
Posebni gosti su plesni umjetnici Spomenka Paić i Davorko Čehulić.

Iz eseja Književnost i ples Marije Pavković
Određenje i književnosti i plesa veže se uz umjetnost jer je osobitost koju prepoznajemo u književnim djelima i plesnim izvedbama teško opisati, odrediti i imenovati izvan okvirnog shvaćanja književnosti i plesa kao umjetnosti. I u jednom i u drugom krije se duhovna djelatnost u kojoj moć izražavanja i oblikovanja dovodi do stvaranja tvorevine osobitog smisla i vrijednosti. I plesači i književnici koriste se maštom i oblikovanjem, stvaraju novu zbilju koja na svoj način daje ljudskom životu novu smislenu dimenziju, stvaraju nove, moguće svjetove i obogaćuju iskustva novim spoznajama. Književno djelo kao i pojedina plesna izvedba, svojevrsni je znak. I jedna i druga vrsta umjetnosti mogu biti u službi odgoja i obrazovanja kao i razonode. I jedna i druga umjetnost podrazumijevaju stvaralaštvo koje nema samom sebi nadređene svrhe. Mogu se odrediti i kao osobite vrste spoznaje jer nose životne poruke koje su na osobit način prenesene. Vrlo važnu ulogu imaju publika i čitatelji jer se između njih i izvođača i književnika ostvaruje svojevrsna komunikacija koja mora biti uzajamna. Književnost se služi jezikom, ples pokretom. Književno djelo dobiva smisao zajedno s književnim tekstom i kontekstom, služi se jezikom na osobit način kao što se ples služi pokretom na osobit način. Istinsko razumijevanje plesne koreografije i književnog djela pobuđuje osjećaje, izaziva razmišljanje, redovno djeluje poput svojevrsnog otkrića nečega novog. Riječi u književnosti, pokreti u plesu, oblikuju novu zbilju.