Ritam Zločina II

Izložba 03.05.2024. - 02.06.2024. Knjižnica Augusta Cesarca, Ravnice Početak događanja: 18:00 Sandra Žalac
Istančane fotografije grada Zagreba Sandre Žalac okupljene u izložbi pod nazivom Ritam zločina II postavljene su povodom Dana Grada Zagreba. Otvorenje će biti u petak 3. svibnja u 18 sati.
 
O IZLOŽBI
Druga izložba iz ciklusa „Ritam zločina“, narativnog naslova U mrtvom kutu šetača (izvedenog iz podnaslova autoričinog Instagram profila), ponovno predstavlja Sandru Žalac kao vrsnog promatrača i istražitelja dragog joj grada Zagreba.
Fotoaparatom zabilježeni (ne)viđeni detalji fasada i arhitektonske plastike, vrata, prozora, kvaka, lustera, ograda i stepeništa, često su neopaženi ulomci zagrebačke svakodnevice, ali ujedno i zagrebačke prošlosti.
Vizualno atraktivne fotografije između ostalog su rezultat simpatičnog sitnog huliganstva, kojeg autorica i sama priznaje - njenog šuljanja po stubištima i vežama kuća u kojima ne stanuje, u potrazi za neočekivanim usred poznatog te onog rijetko zapaženog u užurbanoj vrevi svakodnevnog života grada. „Neopreznom“ šetaču izložba skreće pažnju na raznovrsne funkcionalne elemente primijenjene umjetnosti razasute po gradu što nerijetko pobuđuje iznenađenje. Upravo fotografijom u boji i vještom igrom svjetla i sjene, autorica uspijeva naglasiti fragmente koje snima, učiniti ih živopisnijim i uvjerljivijim, pa fotografirani detalji postaju cjelina za sebe, a ne više samo ulomci nečeg većeg.
Izložba koja bi na isti način mogla biti postavljena u bilo kojem prošlom vremenu zasigurno bi na ondašnjeg promatrača-šetača ostavila isti dojam kao i danas - potaknula ga na potpuno novo promatranje grada i motivirala da izađe iz prostora mrtvog kuta.
Maja Karić, povjesničar umjetnosti
 
O AUTORICI
Sandra Žalac rođena je u Zagrebu 1979. godine, gdje živi i radi. Fotografijom se počela baviti 2020., u vrijeme epidemije, bilježeći detalje grada i stvarajući kolaž ulične fotografije, njezina omiljena fotografskog pravca. Potpisuje dva instagram profila: @sting_capture i @ritam_zlocina.