Sigurnost starijih osoba na internetu

Predavanje 07.05.2024. | utorak Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić Početak događanja: 18:30 Odjel za odrasle

Policijski službenik za prevenciju Službe prevencije Ravnateljstva policije Andrija Dražetić, mag. crim., održat će predavanje s preventivnim savjetima za građane kako ne bi postali žrtve kaznenih djela i prijevara na internetu.

Prilikom predavanja bit će navedeni najčešći primjeri prijevara osoba starije životne dobi i objašnjenje najčešćih internetskih prijevara osoba starije životne dobi uz savjete za samozaštitno ponašanje prilikom korištenja interneta. 

Internet je postao vrlo privlačan kibernetičkim kriminalcima. Napadači se koriste profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od građana izvukli novac ili vrijedne financijske informacije. Taktike koje koriste postaju sve inovativnije i teže za otkriti - od pretvaranja da su voditelj organizacije potencijalne žrtve do toga da su zainteresirani za romantičnu vezu, online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele: žrtvin novac i/ili bankovne podatke. Najučinkovitija obrana od ove vrste prijevara je obrazovanje potencijalnih žrtava - a to može biti svatko od nas na internetu. Podizanje svijesti u društvu kako identificirati takve prijevarne tehnike učinit će korisnike i njihove financije sigurnijima.

Predavanje je slobodno i otvoreno za sve zainteresirane posjetitelje, a oblikovano je prije svega za osobe starije dobi. Održava se u okviru projekta 65 plus te manifestacije Dani medijske pismenosti.

Predavanje se organizira u sklopu dvaju projekata Policijske uprave zagrebačke uz podršku Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova:
1. Dan kao san - cilj projekta je senzibilizacija osoba starije životne dobi i poticanje samozaštitnog ponašanja, a sve kako bi se smanjila mogućnost da građani starije životne dobi postanu žrtve kažnjivih radnji.
2. Web heroj - cilj projekta je osvijestiti i educirati građane o nužnosti i načinima zaštite u virtualnom svijetu kako ne bi postali žrtve kaznenih djela.




   Projekt 65 plus sufinanciran je sredstvima Grada Zagreba.