Nenad Perković | Dobročiniteljev grob

Predstavljanje knjige 16.05.2024. | četvrtak Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić Početak događanja: 18.00
Nenad Perković, pisac i novinar, do sad je objavio više knjiga, a Dobročiniteljev grob njegov je prvi fantasy roman u izdanju kuće Sakcinski-media iz Varaždina . Nenad je također i dugogodišnji igrač i „game master“ stare škole D&D-a. Neobičan amalgam njegova spisateljskog, novinarskog i igračkog iskustva rezultirao je pričom o potrazi za skrivenim znanjem i svim neobičnim posljedicama koje takva potraga može donijeti, pogotovo u svijetu vilenjaka, patuljaka, zmajeva, mačeva, magije. Ono što je osobito za ovaj roman, iako pripovijedački ne napušta granice žanra, jest uvid što nam ga autor daje u svakodnevicu raznih slojeva društva, a ne samo „herojskih“ protagonista.
Glavni junak Iwaar okupi skupinu najamnika kako bi pronašao grob svog dobročinitelja. Jedan od njih, skeptični patuljak Riag ne vjeruje da je jedina namjera „gazde Iwaara“ tamo se skrušeno pomoliti i zapaliti svijeću: „Bit će tu kopanja!“ govori stalno svojim drugovima. Tristo sedamdeset stranica kasnije, otkrit će se je li bio u pravu…
Osim što je manje ili više zabavna avantura, roman je i alegorijska priča o ljudskoj prirodi i društvenim odnosima, o pojedincu koji traži znanje pod svaku cijenu, pa i onu najveću.
 
Nenad Perković rođen je 1966. u Zagrebu, gdje je završio gimnaziju i fakultet.
Pjesme, prozu, osvrte, kritike i druge tekstove objavljuje od početka osamdesetih u PoletuPitanjima i Oku, kasnije u QuorumuZarezuLibri Liberi i Vijencu.

Do sad su mu objavljene knjige:
- „Studentska kuharica”, kulinarski priručnik za posljednje od pripadnika Alan Ford generacije čiji je koautor uz sadašnju suprugu Andreju Jureković. Zagreb, Mladost, 1990.
- „Bilo kakav Jeruzalem”, tarot-triler o tajanstvenom rukopisu kupljenom od Ciganina za jeftine pare, u izdanju Grafičkog mozaika 2005.
- „Mirko uči zen” prvi hrvatski zen-roman objavljen integralno u časopisu Libra Libera br. 23, Zagreb 2008.
- „Zlatousti - knjiga pitanja i odgovora” strip, gdje je autor teksta (autor crteža je slikar Davor Krelja) u izdanju Erasmusa 2011.
- „Zapisi iz čudne šume“ , zbirka kolumni, tekstova i crteža, u izdanju Eneagrama, Zagreb, 2013.
- „Dobročiniteljev grob“, roman, Sakcinski-media, Varaždin, 2023.

Preko trideset godina radio je kao novinar i urednik u brojnim redakcijama, mahom na području kulture. Danas uglavnom njeguje mali vrt, kuha i piše fantastiku.