Novi naslovi - listopad 2012.

Novi naslovi - listopad 2012.
Popis obuhvaća literaturu za djecu i mlade (književna djela i popularna znanost) i stručnu literaturu za odgojitelje, nastavnike i roditelje

 
SLIKOVNICE  ZA NAJMLAĐE
 
Boje s Hello Kitty
         Boje s Hello Kitty / uredio i preveo Robert Mlinarec. - Zagreb : Egmont, 2012. - [10] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Hello Kitty)
Slikovnica s djeci omiljenim likom mačkice Kitty, upoznaje nas sa svijetom boja. Na svakoj stranici slikovnice postavljeno je jedno pitanje na koje se od najmlađih očekuje odgovor. 
 
Dar za mamu
         Dar za mamu / urednik Robert Mlinarec / prijevod Maja Novoselec. - Zagreb : Egmont, 2012. - [6] str. : ilustr. ; 16 cm. - (Hello Kitty)(Sviraj i pjevaj!)
Zvučna slikovnica za najmlađe u kojoj Hello Kitty i njezina sestra Mimi pripremaju rođendanski poklon za mamu. Na desnoj strani slikovnice nalaze se tri zvjezdaste tipkice pritiskom kojih se reproducira zvuk, a unutar priče umetnuti su mali ilustrirani znakovi koji upućuju djecu na aktiviranje određenih zvukova u točno određenom dijelu priče. Tako se najmlađi potiču da osim slušanja i sami aktivno sudjeluju tijekom čitanja priče.
 
Djed Mraz
         Djed Mraz / tekst priredio Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2012. - [20] str. : ilustr. ; 14 cm. - (Sretna beba)
Malena slikovnica, tvrdih listova za najmlađe, veselo je ilustrirana i stihovima obogaćena priča o božićnom veseljaku, koji će malenima dočarati zimski ugođaj i čaroliju Božića.
 
Koja je to boja? : upoznajemo boje!
         Koja je to boja? : upoznajemo boje! / urednik Robert Mlinarec ; prijevod Mladen Martić. - Zagreb : Egmont, 2012. - 10 str. : ilustr. ; 17 cm. - (Dora istražuje)
Uz radoznalu i veselu djevojčicu Doru, maleni će se lakše upoznati s nekim osnovnim bojama, a pritom naučiti i njihove nazive na engleskom jeziku (plava-blue, crvena-red...). Osim plave i crvene, tu je i žuta, a zatim i zelena koja se dobiva miješanjem plave i žute.
   
Koje boje znaš? : rano učenje s Teletubbiesima
         Koje boje znaš? : rano učenje s Teletubbiesima / [prijevod Anđela Milinović]. - Zagreb : Egmont, 2012. - [12] str. : ilustr. ; 19 cm. - (Teletubbies)
Jedan dan u zemlji Teletubbiesa, Teletubbiesi su se igrali pogađanja boja. Koje je boje nebo? A trava? Zaigrajte se i vi s njima. Uz pomoć prozorčića i Teletubbiesa, djeca će lakše naučiti prepoznavati boje. Slikovnica je to tvrdih listova i velikih tiskanih slova.
 
Koje brojeve znaš? : rano učenje s Teletubbiesima
         Koje brojeve znaš? : rano učenje s Teletubbiesima / [prijevod Anđela Milinović]. - Zagreb : Egmont, 2012. - [12] str. : ilustr. ; 19 cm. - (Teletubbies)
Za rano učenje brojeva, malenima mogu pomoći i Teletubbiesi. Slikovnica tvrdih listova sadrži i prozorčiće iza kojih se krije neki sakriveni broj. Ovaj puta to je broj četiri, koliko ima i Teletubbiesa.
 
Koliko je to? : učimo brojiti!
         Koliko je to? : učimo brojiti! / urednik Robert Mlinarec ; prijevod Mladen Martić. - Zagreb : Egmont, 2012. - [10] str. : ilustr. ; 17 cm. - (Dora istražuje)
Slikovnica za najmlađe, u kojoj će djevojčica Dora, malene naučiti brojati do pet! I to i na hrvatskom i na engleskom jeziku.
 
Najljepša božićna jelka : topla blagdanska priča
         Najljepša božićna jelka : topla blagdanska priča / tekst i ilustracija Duck Egg Blue ; tekst priredio Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2012. - [10] str. : ilustr. ; 20 cm
Ilustrirana blagdanska priča za najmlađe.
Na Badnje veče  Zeko, Lija i Vjeverica izradili su prigodne ukrase i shvatili da im još nedostaje božićno drvce. Obukli su se i krenuli u potragu za najvećom i najljepšom božićnom jelkom...
 
Snješko
         Snješko / tekst priredio Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2012. - [20] str. : ilustr. ; 14 cm. - (Sretna beba)
Malena slikovnica, tvrdih listova za najmlađe, veselo je ilustrirana i stihovima obogaćena priča o zimskom veseljaku, koji će malenima dočarati zimski ugođaj.
 
Suprotnosti s Hello Kitty
         Suprotnosti s Hello Kitty / uredio i preveo Robert Mlinarec. - Zagreb : Egmont, 2012. - [10] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Hello Kitty)
Slikovnica s djeci omiljenim likom mačkice Kitty, upoznaje ih sa suprotnim pojmovima: veselo-tužno, sprijeda-straga, visoko-nisko, gore-dolje... 
 
Zaposleni Djed Mraz
         Zaposleni Djed Mraz / tekst priredio Filip Kozina ; ilustracija Duck Egg Blue. - Zagreb : Naša djeca, 2012. - [10] str. : ilustr. ; 20 cm Ilustrirana blagdanska priča za najmlađe.
Badnji je dan i Djed Mraz ima posla preko glave. Zamata posljednje poklone, ukrašava božićnu jelku, peče kolače a onda se oblači, sjeda u saonice i sa svojim sobovima raznosi poklone cijelu noć. Nakon uspješno obavljenog posla i Djed Mraz se poželi proveseliti...
 

KNJIGE ZA DJECU MLAĐEG UZRASTA
 
Amerikaner, Susan, 1949-
         Pepeljugino kraljevsko vjenčanje / Susan Amerikaner ; prijevod Saša Drach. - Zagreb : Egmont, 2012. - 24 str. : ilustr. ; 30 cm. - (Disney. Princeza)
Kako izgleda vjenčanje i o čemu se sve treba pobrinuti, dočarala nam je Pepeljuga kroz Disneyjevu priču namijenjenu  najmlađim čitateljicama. Uz pomoć prijatelja mišića, dobre vile, dvorskih krojača i draguljara mlada princeza ispoštovala je kraljevske običaje, ali i poslušala svoje srce te sačuvala uspomenu na majku....
 
Buchholz, Quint, 1957-
         Lijepo spavaj, medvjediću / Quint Buchholz ; [prijevod Dunja Flegar]. - Zagreb : Planet Zoe, 2012. - [32] str. : ilustr. ; 29 cm
Najpopularniju slikovnicu njemačkog umjetnika-ilustratora nakon čitatelja širom svijeta ima priliku upoznati i hrvatska publika. Prvo izdanje je prije dvadesetak godina ušlo u uži izbor nominacija ugledne Njemačke nagrade za najbolju dječju knjigu - Deutscher Jugendliteraturpreis. Priča prati medvjedića koji se sprema za počinak, međutim ne može usnuti.
Prisjećajući se prethodnog dana upoznajemo pitom krajolik i drage ljude koji žive u njegovu susjedstvu. Ilustracije svojom  toplinom naglašavaju idilu medvjedićeva doma.
 
Callier, Marie-Isabelle
         Ne, ne i ne! Ne dolazi u obzir! / [tekst Marie-Izabelle Callier] ; [ilustracije Annick Masson] ; [prevela s francuskog Ivana Šojat-Kuči]. - [Zagreb] : Mozaik knjiga, 2012. - [28] str. : ilustr. ; 23 cm
Problemska slikovnica o tvrdoglavoj djevojčici Maji koja je rado i često govorila: "ne". Tko je bio taj "maleni zmaj" u njoj koji je tjerao da takvo što govori svojoj majci i da misli kako je mama njezine prijateljice Ivane bolja od njezine vlastite? Ubrzo joj se ukazala prilika da to i provjeri. U tuđoj kući nije se usudila prkositi.
Nedostajala joj je majka i jedva je dočekala da dođe po nju.
 
Čarobni svijet princeza : [zbirka najljepših priča i bajki]
         Čarobni svijet princeza : [zbirka najljepših priča i bajki] / [prepričao Filip Kozina] ; [ilustracije Beverlie Manson... et. al.].  - Zagreb : Naša djeca, 2012. - 159 str. : ilustr. ; 26 cm
Ilustrirana zbirka sadrži dvadeset i jednu poznatu bajku u kojoj su glavne junakinje princeze (Trnoružica, Snjeguljica, Princeza na zrnu graška, Matovilka...). Namijenjene su najmlađim bajkoljupcima.  
   
Čihor, Arnea, 2002-
         Potraga za prijateljstvom / napisala i ilustrirala Arnea Čihor. - Karlovac : Centar za neohumanističke studije, 2012. - [16] str. : ilustr. ; 31 cm. - (Moja prva knjiga)
Autorska slikovnica o prijateljstvu, nagrađena i objavljena u sklopu državnog natječaja za učenike osnovne škole u pisanju i ilustriranju vlastite priče - Moja prva knjiga, kojim se potiču djeca na kreativnost i stvaralaštvo.
Djevojčica Maša svojom ljutnjom povrijedi prijatelje: psića Kocku, mačku Abecedu i odbjeglog leptira iz čitanke. Prvotnu ljutnju zamijenit će pokajanje jer "prijateljstvo je ipak najljepša stvar na svijetu". 
   
Ćoza, Sara, 2002-
         Ježeva potraga / napisala i ilustrirala Sara Ćoza. - Zagreb : Veble commerce, 2012. - [18] str. : ilustr. ; 30 cm. - (Moja prva knjiga)
Nagrađena slikovnica na državnom natječaju za učenike osnovnih škola u pisanju i ilustriranju vlastite priče "Moja prva knjiga".
Priča je to o ježu koji je udobno živio u duplji u podnožju debla. Nije bio sretan jer je bio sam. Stoga je odlučio krenuti u potragu za prijateljem. Potraga se pretvorila u pravu avanturu jer je na tom putu sreo različlite životinje. Pravog prijatelja, ali i nešto mnogo više, ljubav svog života, pronašao je u ježici.
 
Davis, Sarah, 1971-
         Skrivalica-tražilica : životinje / tekst Sarah Davis i Down Sirett ; preveo i prilagodio Filip Kozina ; ilustracija Angela Muss i Paul Nicholls. - Zagreb : Naša djeca, 2012. - 48 str. : ilustr. ; 31 cm
Edukativna slikovnica namijenjena djeci najmlađeg uzrasta. Bogato je opremljena fotografijama raznih životinja koje dijete treba pronaći i imenovati, od kućnih ljubimaca i domaćih životinja do divljih životinja i dinosaura. Rješavanjem jednostavnih zadataka, tražilica, otkrivalica, slagalica i brojalica, dijete će na zabavan način učiti uočavati stvarnost i proširiti riječnik te spoznaje o svijetu.
 
Dijan, Ema, 2001-
         Priča male slikovnice : napisala i ilustrirala Ema Dijan. - Karlovac : Centar za neohumanističke studije, 2012. - [16] str. : ilustr. ; 31 cm. - (Moja prva knjiga)
Ekobajka o jednoj slikovnici koja prepričava svoj život, od prvih dana kada je još bila stablo, potom novinski papir, pa sve do procesa reciklaže i trenutka kada je postala to što je sada - knjiga.
Autorska slikovnica, nagrađena i objavljena u sklopu državnog natječaja za učenike osnovne škole u pisanju i ilustriranju vlastite priče - Moja prva knjiga, kojim se potiču djeca na kreativnost i stvaralaštvo.
 
Galinska, Barbara
         Berba jabuka / tekst i crteži Barbara Galińska ; prijevod Mateo Čakanić. - Zagreb : Egmont, 2012. - [26] str. : ilustr. ; 21 cm. - (My little pony)
Za djevojčice koje vole lutkice u obliku ponija s dugačkom "kosom" (grivom), evo i slikovnice s doživljajima slavnih prijateljica iz skupine My little pony. U ovoj epizodi Applejack, koja je uvijek spremna pomoći drugima odlazi u berbu jabuka. Pošto je i pomalo tvrdoglava, ne traži ničiju pomoć. Sve radi sama i naravno, na kraju dana biva iscrpljena i umorna. Od umora griješi sve više, te na kraju ipak shvaća da ne može sve napraviti sama, te poziva prijateljice u pomoć, a pravi prijatelji tomu i služe. Zajedničkim snagama sve je lakše!
 
Grimm, Jacob, 1785-1863
         Snjeguljica / prepričala Stella Gurney ; ilustrirali Zdenko Bašić i Manuel Šumberac ; prijevod Nataša Ozmec. - Zagreb : Planetopija, 2012. - [24] str. : ilustr. ; 29 cm. - (Biblioteka Dodo)
Poznatu priču braće Grimm prepričala je Stella Gurnej a u raskošno ilustratorsko ruho odjenuo je uspješni dvojac ilustratora: Zdenko Bašić i Manuel Šumberac.
Priča je to o dobru i zlu, o tome kako se dobrota uvijek isplati, o ljubomori i prijateljstvu, o ljepoti lica i srca, o naivnosti... Slikovnica je bogato i maštovito oslikana, opremljena prozorčićima, slikama koje se pomiču i na kraju slikom koja mladog čitatelja ostavlja bez daha.
 
Huseinović, Kašmir, 1961-
         Poljski miš i gradski miš / Kašmir Huseinović, Andrea Petrlik. - Zagreb : Kašmir promet, 2012. - [26] str. : ilustr. ; 24 cm
Ilustrirana klasična  priča o poljskom i gradskom mišu, ali ispripovijedana na suvremen način.
Poljski miš Alojz obožavao je svoje selo. Jednoga dana dobio je pismo od rođaka Alfonsa (gradskog miša, inače poznatoga bankara) u kojem ga poziva da mu dođe u posjet te vidi što je to pravi život...
Veselo i šarmantno ilustrirana slikovnica o razlici življenja u selu i gradu, prednostima i nedostacima, namijenjena je najmlađima.   
 
Jakob, Henry
         Šlep u Parizu / napisao Henry Jakob ; prijevod Saša Drach. - Zagreb : Egmont, 2012. - 23 str. : ilustr. ; 30 cm. - (Disney)(Pixar)(Auti)
Najnovija špijunska misija odvodi Šlepa i Munjevitog Jurića  u Pariz. Zadatak im je uloviti bandu Krntija odbjeglih s Velike svjetske utrke. U jurnjavi po velegradskim ulicama nailaze na prepoznatljive znamenitosti: muzej Louvre sa slikarskim remek-djelom Motor Lisom, Motor Rouge u kojem se pleše veseli car-can, te Eiffelov toranj na kojem će i završiti potjera za odmetnicima.
 
Joyce, Melanie
         Volim te, mama! / Melanie Joyce ; preveo i prilagodio Filip Kozina ; ilustracija Polona Lovšin. - Zagreb : Naša djeca, 2012. - [23] str. : ilustr. ; 26 cm
Slikovnica prepuna nježnosti, govori o neizmjernoj i nezamjenjivoj majčinoj ljubavi.Svako dijete prepoznat će mekoću jutarnjih poljubaca i brižnost njenog pogleda. Slikovnica je vrlo dražesno ilustrirana i uz nju s djetotom možete podijeliti dragocjene trenutke nježnosti,  ljubavi i toplinu zagrljaja pred spavanje.
 
Joyce, Melanie
         Volim te, tata! / Melanie Joyce ; preveo i prilagodio Filip Kozina ; ilustracija Polona Lovšin. - Zagreb : Naša djeca, 2012.  - [23] str. : ilustr. ; 26 cm
Slikovnica prepuna nježnosti, govori o neizmjernoj i nezamjenjivoj očevoj ljubavi. U tom tonu je i vrlo dražesno ilustrirana i uz nju s djetotom možete podijeliti dragocjene trenutke nježnosti,  ljubavi i toplinu zagrljaja pred spavanje.
 
Kunić, Leo, 1999-
         Utrka života / napisao i ilustrirao Leo Kunić. - Zagreb : Veble commerce, 2012. - [20] str. : ilustr. ; 30 cm. - (Moja prva knjiga)
Nagrađena slikovnica na državnom natječaju za učenike osnovnih škola u pisanju i ilustriranju vlastite priče "Moja prva knjiga"
Priča je to o bezgraničnoj roditeljskoj ljubavi, o ocu koji je silno želio pomoći teško bolesnoj kćeri. Bio je uporan i sposoban te je na velikoj utrci automobila osvojio prvu nagradu. Nagrada je bila novčana i on je svojoj kćeri sada mogao platiti skupu i složenu operaciju kako bi spasio njezin život. 
 
Martinčić, Ana, 2001-
         Pustolovina mačića Leopolda / autorica i ilustratorica Ana Martinčić. - Karlovac : Centar za neohumanističke studije, 2012. - [16] str. : ilustr. ; 31 cm. - (Moja prva knjiga)
Nagrađena slikovnica na državnom natječaju za učenike osnovnih škola u pisanju i ilustriranju vlastite priče "Moja prva knjiga".
Simpatična priča, veselo ilustrirana, o tvrdoglavom mačiću Leopoldu koji se bez dopuštenja roditelja uputio u svijet. Na početku mu je bilo zabavno, ali kad se spustila noć bio je vrlo uplašen. Shvatio je da se izgubio. Srećom, sreo je krijesnice koje su ga sretno vratile kući.
 
Merida Hrabra
         Merida Hrabra / uredila Tamara Tomić ; prijevod Mateo Čakanić. - Zagreb : Egmont, 2012. - 67 str. : ilustr. ; 30 cm. - (Disney)(Pixar)
Knjiga za najmlađe prema Pixarovoj animiranoj priči o borbenoj škotskoj princezi koja se odlučila suprotstaviti tradiciji (želi izbjeći udaju) i sama skrojiti vlastiti životni put. Njezin otpor uzrokovat će kaos i bijes u kraljevstvu te izazvati sukob sa kraljicom majkom. Merida će  pomoć zatražiti od ekscentrične stare vještice čija čarolija dodatno zakomplicira situaciju,... ali na kraju sve završava sretno, a odnosi između majke i kćerke se poprave. 
 
Rošin, Jerko, 1942-
         Morska pjena : pjesme s pučine i plaže --- / Jerko Rošin ; ilustrirao Stjepko Rošin. - Zagreb : Školska knjiga, 2012. - 71 str. : ilustr. ; 23 cm
Zbirka kratkih pjesama nanizanih poput sličica s pučine i plaže. U poletnom ritmu niže se rima do rime koja i nas uvlači u ljepotu krajolika morske pjene. Ima u njima zbilje i mašte, pouke i šale.
Potpuni doživljaj pjesmama daju duhovite i maštovite ilustracije Stjepka Rošina.
 
Tri nezaboravne bajke
         Tri nezaboravne bajke / uredila Tamara Tomić ; prijevod Mateo Čakanić. - Zagreb : Egmont, 2012. - 96 str. : ilustr. ; 29 cm. - (Disney)
Dumbo, Petar Pan i Robin Hood, priče su koje spadaju u klasike koji se uvijek rado i iznova čitaju. Ovo Egmontovo izdanje koje obiluje ilustracijama iz Disneyjeve produkcije, podsjetit će roditelje na djetinjstvo, a maleni će uživati u tri dugovječne priče koje govore o ljubavi, hrabrosti i prijateljstvu.
 
Tri zabave na dvoru
         Tri zabave na dvoru / uredila Andrea Široki ; prijevod Saša Drach. - Zagreb : Egmont, 2012. - 47 str. : ilustr. ; 24x25 cm. - (Disney. Princeza)
Tri nove priče o najpoznatijim princezama za najmlađe. Trnoružica, Pepeljuga i Ljepotica, svaka u svom domu, priređuju zabavu. Svaka to čini na svoj način, ali sve su dovoljno zanimljive da im se pridružite i vi. Uživajte i zabavite se!
 
Vilinske priče
         Vilinske priče / uredila Tamara Tomić ; preveo Saša Drach. - Zagreb : Egmont, 2012. - 154 str. : ilustr. ; 24x25 cm. - (Disney. Vile)
Ilustrirana zbirka sadrži devet priča o vilama. Tako će najmlađi čitatelji doznati kako su se vile provele na logorovanju i obranile od poplave, što se dogodilo sa Zvončicom kad je stigla u Vilinsku udolinu, te otkriti važnost prijateljstva i dobre zabave. 
 
Zaposleni Djed Mraz
         Zaposleni Djed Mraz / tekst priredio Filip Kozina ; ilustracija Duck Egg Blue. - Zagreb : Naša djeca, 2012. - [10] str. : ilustr. ; 20 cm Ilustrirana blagdanska priča za najmlađe.
Badnji je dan i Djed Mraz ima posla preko glave. Zamata posljednje poklone, ukrašava božićnu jelku, peče kolače a onda se oblači, sjeda u saonice i sa svojim sobovima raznosi poklone cijelu noć. Nakon uspješno obavljenog posla i Djed Mraz se poželi proveseliti...

Zubović, Sonja, 1962-
         Kako se gleda abeceda / Sonja Zubović. - 7. izd., 1. u ovoj biblioteci. - Zagreb : Alfa, 2012. - 32 str. : ilustr. ; 29 cm + 1 CD. - (Alfa lektira)
Novo izdanje slikovnice koja je već više od deset godina na popisu lektirnih naslova za đake prvake. Sadrži trideset vedrih, duhovitih priča o slovima abecede, popraćenih veselim ilustracijama razigranih mališana iz vrtića i đaka iz nekoliko zagrebačkih osnovnih škola. Velika tiskana slova, oprema knjige i ležeran pristup autorice, čine ovu netipičnu slovaricu privlačnim štivom za predškolce-početnike u čitanju. Zbog inventivnog pristupa knjiga je prikladna i za uporabu u osnovnoj školi kao neobavezan pomoćni priručnik.
   
 
KNJIGE ZA DJECU
 
Dickens, Charles, 1812-1870
         Život našega Gospodina : [povijest našega Spasitelja Isusa Krista] / Charles Dickens ; [prevela Zrinka Dragun] ; [autori  crteža Matej Kristan i Marko Stjepan Mirković]. - Zagreb : Ognjište, 2012. - 137 str. : ilustr. ; 19 cm. - (Knjižnica Mladi pustolovi ; knj. 4)
Djelo koje je engleski romanopisac Charles Dickens napisao isključivo za svoju djecu i čitao im naglas svakoga Božića, sadrži jednostavne pričice iz Isusova života i naučavanja. 
 Napisano je između 1846. i 1849. godine, a objavljeno tek 1934. godine, šezdeset i četiri godine nakon Dickensove smrti, s obzirom da je pisac strogo zabranio objavljivanje rukopisa za svoga života. 
Život našega Gospodina (u izvornom rukopisu naslov djela je Povijest našega Spasitelja Isusa Krista), piscu je bio neobično osoban, razotkriva njegovu čovječnost i duboku privrženost vjeri i kršćanstvu.
 
Rošin, Jerko, 1942-
         Čudnovate pjesmice "O moru i lavoru" / Jerko Rošin ; [ilustracije Stjepko Rošin]. - Split : Naklada Bošković, 2012. - 120 str. : ilustr. ; 17 cm + 1 CD: Čudnovate pjesmice "O moru i lavoru". - (Biblioteka Krijesnice ; 25)
Zbirka kratkih pjesmica za djecu o moru, dočarat će nam sunčano ljetovanje uz pjesmu cvrčaka i miris borova i ispuniti nas toplinom i vedrinom. To su stihovi za velike i male, za one otvorene duše i otvorenih očiju. Zanimljivim ilustracijama u kombiniranoj tehnici obogatio ih je Stjepko Rošin, a knjižicu prati i CD s pjesmicama o moru - autor stihova i glazbe je Jerko Rošin, a pjesme izvode "Zagrebački mališani" i Miroslav Škoro.
 
Pišem ti priču
        - 2012. - 144 str.
    Priče u ovoj zbirci rezultat su druge radionice kratke priče koju vodi književnica Silvija Šesto i natječaja koji raspisuje kulturni klub O'grada i naklada Semafora. Djeca- autori (uglavnom polaznici nižih razreda osnovne škole) "ispričali" su svoje priče, neki su ih i ilustrirali, a osim kroz literarni tekst upoznajemo ih i kroz njihove biografije. Prema riječima priređivačice Silvije Šesto, "cilj je potaknuti istinsku kreativnost kod djece bez kompromisa u odnosu na školski prosjek ili očekivanja odraslih". 
 

KNJIGE ZA MLADEŽ
 
Babić Višnjić, Snježana, 1969. -
         Mali krapinski pračovjek Babu : (Srce od kamena) / Snježana Babić Višnjić ; [ilustracije Niko Barun]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2012. - 196 str. : ilustr. ; 19 cm. - (Biblioteka Snježana Babić Višnjić za mlade)
Mali Babu je pripadnik plemena neandertalaca koji svakodnevicu bilježi crtežima na zidovima pećine. Vrlo je radoznao i svako udaljavanje od plemena predstavlja izazov. Jednoga dana potraga za pripitomljenim vučićem odvodi Babua do sela neobično vitkih i svijetlih ljudi kakve još nikada nije vidio...
 
Kelly, Jacqueline
         Evolucija Calpurnije Tate / Jacqueline Kelly ; [prevela s engleskoga Petra Mrduljaš Doležal]. - Zagreb : Algoritam, 2012. - 241 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Arboretum : najljepši izdanci svjetske književnosti za mlade)
Calpurnija je vesela, znatiželjna i pametna jedanaestogodišnja djevojčica iz dobrostojeće teksaške obitelji. Voljela je promatrati prirodu i zapisivati svoja opažanja. Od brojne obitelji, najradije i najčešće se družila s djedom koji je poticao njene interese. No Calpurnija živi u vremenu (kraj 19/20st.) kada društvo ne prihvaća žene znanstvenice, već se od nje očekuje da preuzme tradicionalnu ulogu žene u južnjačkom kućanstvu. Rastrzana između očekivanja okoline i svojih nada i
 želja, osjeti se autsajderom. Kako prevladati jaz? Treba li slijediti svoje snove ili se prepustiti pritisku okoline?
 
Loevey, Tamara, 1972-
         Tisov brijeg / Tamara Lövey. - Zagreb : vlast. nakl., 2012. - 212 str. ; 21 cm
    Trinaestogodišnji dječak Arjan nakon razvoda roditelja, useljava u staru djedovu kuću, koja krije mnoge tajne. Uz pomoć  novih prijatelja koje ubrzo upoznaje Arjan odlučuje svoj sigurni virtualni svijet kompjuterskih igara zamjeniti stvarnom avanturom. U podrumu jedne napuštene kuće pronalaze kartu blaga. Trag ih vodi do Tisova brijega, ali tu tek počinje avantura koja će ih dovesti do velikog otkrića.
 
Plichota, Anne, 1968-
         Oksa Pollock : srce dvaju svjetova / Anne Plichota, Cendrine Wolf ; prevela s francuskoga Nataša Medved. - Zagreb : Lumen izdavaštvo, 2012. - 308 str. : ilustr. ; 24 cm.
Treći nastavak uzbudljivih i maštovitih Oksinih pustolovina. Zemlja se raspada! Bjesne potresi i poplave. Oksa i obitelj Pollock odlaze u potragu za Dverima koje će ih odvesti u Edefiju - to je jedini način za uspostavu mira. Oksa će pronaći Dveri, ali da bi mogla kroz njih proći mora platiti strašnu cijenu, a i imati dovoljno hrabrosti da zakorači u nepoznato.
 
Stine, Robert Lawrence, 1943-
         Izazov / R. L. Stine ; [prevela s engleskoga Ivana Kolarić]. - Zagreb : Algoritam, 2012. - 135 str. ; 19 cm. - (Fear Street)
Još jedna priča smještena u Ulicu straha i vezana za tinejdžere škole u Shadysideu. Hoće li doista biti strašna? Popularni američki pisac za mlade u novom romanu piše o povodljivosti mladih, o bahatosti onih koji imaju novaca, prvim ljubavima, opasnim šalama, podvalama, lažima...  ali i o prijateljstvu.  
 Johanna bi dala sve od sebe da bude dio Dennisove grupe. Sve! Nije nikakvo čudo jer je Dennis bio najzgodniji dečko u školi. Ali, tako nedostižan. On i njegovo društvo, sve redom djeca bogataša. Ipak, počeo je primjećivati. No novo društvo ima čudan smisao za humor! Zašto Johanna pristaje na njihove opačine? Zašto je oduvijek željela biti uključena u njihovu grupu izazivanja? Ne zna ni sama!
U misiji Tvorova tekućina postaje zvijezda večeri. Koliku će cijenu platiti što je konačno bila u društvu najpopularnijih klinaca u Shadysideu? Dennis je nagovara na strašan izazov. Hoće li pristati? Samo... izazov je bio suludo težak...
 
Šesto, Silvija, 1962-
         Tinuninu : prva pomoć za djecu : obrana i zaštita od odraslih : knjiga samopomoći od kolijevke pa do roba / Silvija Šesto ; [ilustrirala Karla Mačkić]. - Zagreb : Naklada Semafora, 2012. - 175 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Zelena)
Zbirka raznolikih i nekonvencionalnih kratkih priča i igrokaza namijenjena mladima. Teme su univerzalne, ali suvremene i kroz njih autorica progovara o generacijskom nerazumijevanju, ambicijama roditelja, školskim i ljubavnim problemima i sl.
Tekstovi su na prvi pogled zabavni, ali čitajući ih otkrit ćemo i dublju razinu, a to je položaj djeteta u današnjem društvu, njihovi problemi i potrebe.
 
 Zubović, Sonja, 1962-
         Probuđena zvona / Sonja Zubović ; [ilustracije Tena Pezdevšek]. - Zagreb : Tekston, 2012. - 175 str. : ilustr. ; 19 cm
Roman za sve generacije sa snažnom ekološkom porukom. Izuzetno topla priča u kojoj se prožimaju elementi bajke i stvarnosti, zaodjeveni u ruho mašte, poetičnosti i teške, ali istinite zbilje. Usprkos tome što autorica obrađuje temu koja sve više pritišće suvremenog čovjeka i guši ljepotu Zemlje, roman odiše simfonijom vedrine, zajedništva i nade.
Patuljačka zvona zvone na uzbunu ne bi li na sve strane svijeta poslali poziv za pomoć. Za pomoć i za ozdravljenje planeta na kojem živimo. Zvonjava loše utječe na mnoge životinje i ptice, no to je jedini način da se nešto učini. Uslijed strašne zagađenosti šume su tužne, mreža kristala je napukla a kristali su presudni za ravnotežu cijelog planeta. Patuljci imaju plan spašavanja Zemlje. Uključeni su svi: ptice, gnomi, Undine, Silfe, ali i čovjek, baka Sofi sa svojim unucima. Enio i Luc priređuju koncert koji prerasta u glazbenu čaroliju, čaroliju koja se iz našeg, tako opipljivog svijeta pretače na sve druge
svjetove, vidljive ili one, oku skrivene a tako moguće.
 
 
STRIPOVI
 
Bednjanec, Ivica, 1934-2011
         Osmoškolci / Ivica Bednjanec ; [tekstualni prilozi Branka Hlevnjak ... et al.] ; [odabir stripova Ana Bednjanec, Ratko Dragaš]. - Zagreb : Stripforum, 2011. - 359 str. : ilustr. ; 29 cm. - (Biblioteka Ivica Bednjanec ; knj. 1)
Strip album sadrži 24 epizode  od ukupno 33 naslova stripa "Osmoškolci" koji je u obliku serijala izlazio od kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća u dječjem časopisu "Modra lasta". Svoju veliku popularnost među mladima strip zahvaljuje pričama o tinejdžerskoj svakodnevici-doživljajima grupe osmoškolaca u školskom i izvanškolskom okruženju.
Teme su bliske svakom školarcu a vezane su uz odrastanje i izazove koji se javljaju u ovom burnom periodu života. Tu su prve ljubavi, problemi s nastavnicima i roditeljima, doživljaji na ljetovanju, zabava, prijateljstvo, problematična ponašanja pojedinaca...
U knjizi su po prvi puta objavljene i 24 naslovnice (po jedna za svaki strip), a stripovi su u crno bijeloj verziji i nisu složeni kronološkim redom, već prema željama i sugestijama samog autora. U četiri prateća teksta naći ćemo kritički osvrt na strip i prikaz autorova stvaralaštva. 
 
Macan, Darko, 1966-
         Vremeplovci / Darko Macan. - Zagreb : Mentor, 2012. - 63 str. : ilustr. ; 30 cm. - (Biblioteka D ; knj. 7)
Teuta i Malduk, sestra i brat, putuju kroz vrijeme u petnaest izuzetno duhovitih i pustolovnih epizoda ovog znanstveno-fantastičnog stripa nagrađivanog hrvatskog autora. Patentni prolaz kroz povijest vodi ih u vrijeme samih začetaka ljudskog postojanja, razdoblje srednjovjekovne Hrvatske, ali i budućnost. Susrećući mnoge poznate osobe iz hrvatske i svjetske povijesti (Gaj Julije Cezar, kralj Zvonimir, Nikola Tesla) djeca uče o prošlosti, ali i kako bi mogao izgledati kraj svijeta.
 

POPULARNO ZNANSTVENE KNJIGE ZA DJECU I MLADEŽ
 
Dalmacija - hrvatska ruža svjetova
         Dalmacija - hrvatska ruža svjetova / priredili i uredili Marin Kuzmić i Ante Mekinić ; [autori Nikola Anić ... et al.]. - Split [i. e.] Stobreč : Croma, 2011. - 781 str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka Dva milenija Dalmacije ; knj. 1)
Knjiga predstavlja Dalmaciju kao jedinstvenu hrvatsku regiju, nedjeljivi dio Mediterana i europskog civilizacijskog i kulturnog prostora od vremena grčko-rimske civilizacije do danas, ali i kao dodirnu točku naroda i svjetova, kultura i civilizacija, vjerovanja i migracije koje su u valovima donosile utjecaje i uklapale ih u okvire zatečenog kulturnog i civilizacijskog Naslijeđa. Kroz nekoliko cjelina opisuje se njena povijest, znameniti ljudi, njena geografija, arheologija, festivali i dr. Knjiga
obuhvaća 800 stranica sa 260 autorskih tekstova i 1100 raznovrsnih ilustracija.
                                        
Divlja djeca Maksimira : knjiga o zagrebačkome Zoološkom vrtu
         Divlja djeca Maksimira : knjiga o zagrebačkome Zoološkom vrtu / [Zvonimir Milčec ... et al.]. - Zagreb : Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba, 2012. - 304 str. : ilustr. ; 26 cm
Ova opsežna, bogato ilustrirana monografija o zagrebačkom Zoološkom vrtu popunjava višedesetljetni nedostatak tiskanih izvora o ovoj značajnoj zagrebačkoj ustanovi. Literarne tekstove domaćih pisaca i fotografije te ostali sadržaj knjige odabrao je i osmislio uz pomoć djelatnika Vrta te koristeći se izvorima Arhiva grada Zagreba i Sveučilišne knjižnice, književnik i novinar Zvonimir Milčec. Bogatu povijest Vrta, danas premalog za 2.225 životinja, a prije 87 godina otvorenog s tri lisice i tri šumske sove, iščitavamo iz dobro poznatih Milčecovih tekstova, iz sjećanja osnivača Mije pl. Filipovića te iz sakupljenih novinskih isječaka koji nude kronologiju razvoja Vrta. Jedno poglavlje posvećeno je pitanjima proširenja, a jedno obljetnicama Vrta. U završnom dijelu navode se ulomci iz djela hrvatskih književnika koje je pri pisanju nadahnuo Zoološki vrt.
 
Juričić, Dinka
         Trebaš lovu? Zaradi je! : priručnik za razvijanje dječjeg poduzetništva / Dinka Juričić ; [ilustracije Darko Macan]. - Zagreb : Školska knjiga, 2012. - 107 str. : ilustr. ; 21 cm
U ovoj knjizi mladi čitaoci dobit će ideje kako zaraditi novac ne samo koristeći postojeće mogućnosti nego i stvarajući nove prilike za zaradu. Upoznat će se sa stavovima i načinom razmišljanja koji su preduvjeti za uspješno poduzetništvo, tj.  pretvaranje ideja u djela. Budući poduzetnici ovdje će naći smjernice za kreativno razmišljanje, postavljanje ciljeva i planiranje poslova. 
 Na konkretnom primjeru pokazuje se kako stvoriti poslovni plan koji obuhvaća podatke o poslu i uvjetima poslovanja, plan  ostvarivanja poslovne ideje i proračun. Posebno su izdvojeni savjeti o uspjehu, a mogu se i ispunjavati i upitnici te prema postignutim rezultatima vidjeti što još treba naučiti i koja ponašanja i navike treba promijeniti da bi se postigao uspjeh u onome što radimo.
 
MacCall, Gerrie, 1965-
         Bijesni divovi / [tekst Gerrie McCall i Lisa Regan] ; [prijevod Duško Čavić]. - Zagreb : Egmont, 2012. - 48 str. : ilustr. ; 26 cm. - (Mitska čudovišta ; 5)
Knjiga donosi prikaz dvadeset gigantskih čudovišnih stvorenja iz drevnih legendi, mitova i popularnih priča. Mape i ilustracije upoznaju nas sa podrijetlom i izgledom ovih zastrašujućih stvorenja - poput kiklopa, Gargantue, Gogmagoga, golema, trola ili pak Levitijana, a detaljnije znanje o njima dobijamo kroz navođenje zanimljivih činjenica o njihovim osobinama i događanjima u kojima su sudjelovali, te kroz sažetke priča i legendi u kojima se javljaju.
Postoje rječnik i kazalo te popisi knjiga i web stranica koji sadrže dodatne informacije.
 
MacCall, Gerrie, 1965-
         Poluljudi, poluzvijeri / [tekst Gerrie McCall i Lisa Regan] ; [prijevod Duško Čavić]. - Zagreb : Egmont, 2012. - 48 str. : ilustr. ; 26 cm. - (Mitska čudovišta ; 6)
Knjiga donosi prikaz dvadeset čudovišnih stvorenja-dijelom ljudi a dijelom zvijeri, koja se spominju u drevnim legendama, mitovima i popularnim pričama.
Mape i ilustracije upoznaju nas sa podrijetlom i izgledom ovih zastrašujućih stvorenja - poput ljudi-mrava, bauka,  Minotaura, vukodlaka ili pak čovjeka-sove, a detaljnije znanje o njima dobijamo kroz navođenje zanimljivih činjenica o njihovim osobinama i događanjima u kojima su sudjelovali, te kroz sažetke priča i legendi u kojima se javljaju.
Postoje rječnik i kazalo te popisi knjiga i web stranica koji sadrže dodatne informacije.
   
 
KNJIGE ZA RODITELJE, ODGOJITELJE I NASTAVNIKE   
  
Isaacs, David
         Izgrađivanje karaktera : vodič za roditelje i učitelje / David Isaacs ; [prijevod s engleskoga Marija Pavlin]. - Split : Verbum, 2012. - 351 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Posebna izdanja / Verbum ; 69)
David Isaacs, jedan je od najistaknutijih stručnjaka na području odgoja i obrazovanja. Ovim tekstom nudi nezaobilazno štivo za roditelje i učitelje o odgoju i cjelovitu razvoju djeteta. Temeljeći knjigu na uvidima razvojne psihologije i općeljudskim vrijednostima, autor pred čitatelja stavlja dvadeset i četiri ključne ljudske vrline čijim usvajanjem dijete sazrijeva i izgrađuje vlastitu osobnost. Odanost, velikodušnost, poslušnost, pravednost, odgovornost, jednostavnost, marljivost, iskrenost, odvažnost, optimističnost, domoljublje… samo su neke od široke lepeze vrlina za čije usvajanje i podučavanje autor daje naputke i tumačenje prožeto konkretnim životnim primjerima. Uzimajući u obzir fizički,     emocionalni, duhovni i mentalni razvoj te dajući jasno i zanimljivo objašnjenje svake vrline pojedinačno, autor iz kompleksna procesa odgoja izdvaja pozitivne i ključne elemente za izgrađivanje karaktera, stavljajući pritom naglasak na moralne krjeposti. Dajući načelne smjernice na temelju konkretnih primjera, on istodobno ostavlja dovoljno slobode za donošenje i primjenu vlastitih individualnih kriterija u odgoju i podučavanju djece, s obzirom na konkretnu djetetovu osobnost i životnu situaciju svake pojedine obitelji.
   
Lovrinčević, Nevena
         Zamke za roditelje : kako prepoznati i izbjeći najčešće roditeljske pogreške / Nevena Lovrinčević ; [ilustrator Dobrosav Bob Živković]. - Zagreb : Profil knjiga, 2012. - 92 str. : ilustr. ; 21 cm
Ne navikavaj ga naruke; Pusti ga da plače; Šiba je iz raja izašla; Ja ti želim najbolje - sve je to za tvoje dobro...moraš...;  Pusti ja ću... meni nije teško...; I to mi je hvala; - to su neka od desetak poglavlja u ovoj knjizi, koja predstavljaju odgojna stajališta kojih se roditelji drže u najboljoj namjeri, misleći da time svojoj djeci čine dobro.
Autorica, psihologinja, organizatorica Škole roditeljstva i voditeljica online savjetovališta, naziva takva stajališta zamkama za roditelje i objašnjava da je to zato što mogu stvoriti probleme u emocionalnom i socijalnom razvoju djece. Potom roditelje upućuje kako neka stajališta i pristupe promotriti iz nove perspektive i tako pronaći rješenja za različite situacije u kojima se mogu zateći. Autorica ističe da su za dobro roditeljstvo ključni bezuvjetna ljubav i prihvaćanje s jedne, te postavljanje granica s druge strane.
   
Ornik, Ardoja
         Nominativ u perfektu / Ardoja Ornik. - Zagreb : Element, 2012. - 150 str. ; 20 cm
Autorica, stručna suradnica - školska pedagoginja, u knjizi predstavlja prerađene i dopunjene verzije svojih tekstova objavljivanih u "Školskim novinama". U dvadesetak zanimljivih, upečatljivih priča, nalazimo lucidna promišljanja o pojavama i problemima s kojima se autorica susretala tijekom svoje pedagoške prakse u školi.  
                  
Seme Stojnović, Inga, 1958-
         Djeca - čuvari djedovine : model vrtića s hrvatskim identitetom i njegovanjem interkulturalnosti : priručnik za odgojitelje,  učitelje, roditelje, manjine, iseljenike – građane svijeta / Inga Seme Stojnović, Tijana Vidović. - Zagreb : Golden marketing - Tehnička knjiga, 2012. - 147 str. : ilustr. ; 27 cm
Priručnik za odgojitelje donosi program vrtića s hrvatskim identitetom, temeljen na baštini i ljudskim vrijednostima, uz njegovanje interkulturalnosti. Sadrži praktične upute i primjere kako upoznati predškolce s vlastitom kulturnom baštinom, ujedno ih učeći poštivanju ljudi različitih kultura i zemalja i prihvaćanju različitosti.  U dodatku se daje pregled razvoja institucionalnog predškolskog odgoja u Republici Hrvatskoj. Postoji i popis literature.
Ovaj je priručnik plod petogodišnjeg rada na projektu Djeca-čuvari djedovine, koji je 2002. godine započet u Dječjem vrtiću „Šumska jagoda“ u Zagrebu.
   
Tankersley, Dawn
         Koraci prema kvalitetnoj praksi : [priručnik za profesionalni razvoj odgajatelja] / Dawn Tankersley, Sanja Brajković, Sanja Handžar ; [prijevod Aleksandra Fabrio i Helena Burić]. - Zagreb : Pučko otvoreno učilište "Korak po korak", 2012. - 100 str. : ilustr. ; 22x25 cm + 1 DVD. - (Kompetentni učitelji 21. stoljeća)
Ovaj priručnik je popratni materijal dokumentu „ISSA-ina definicija kvalitetne pedagoške prakse: Kompetentni odgajatelji 21. stoljeća“ kao i knjizi „Teorija u praksi“. Napravljen je kao pomoćni alat koji odgajateljima pomaže u njihovom profesionalnom razvoju i sadrži primjere različitih razina prakse-od neadekvatne tj. one koja nije usmjerena na dijete, do treće razine, odnosno visoke kvalitete poučavanja usmjerenog na dijete u područjima: interakcija; obitelj izajednica; inkluzija,različitosti i demokratske vrijednosti; praćenje, procjenjivanje i planiranje; strategije poučavanja; okruženje za učenje; profesionalni razvoj.
Prateći DVD sadrži video snimke rada odgajateljica i učiteljica iz naših vrtića i škola s djecom do desete godine života.
 
Tankersley, Dawn
         Koraci prema kvalitetnoj praksi : [priručnik za profesionalni razvoj učitelja razredne nastave] / Dawn Tankersley, Sanja Brajković, Sanja Handžar ; [prijevod Aleksandra Fabrio, Helena Burić, Nives Milinović]. - Zagreb : Pučko otvoreno učilište "Korak po korak", 2012. - 100 str. : ilustr. ; 22x25 cm + 1 DVD. - (Kompetentni učitelji 21. stoljeća)
Ovaj priručnik je popratni materijal dokumentu „ISSA-ina definicija kvalitetne pedagoške prakse: Kompetentni učiteljii 21.stoljeća“ kao i knjizi „Teorija u praksi“. Napravljen je kao pomoćni alat koji učiteljima pomaže u njihovom profesionalnom razvoju i sadrži primjere različitih razina prakse-od neadekvatne tj. one koja nije usmjerena na dijete, do treće razine, odnosno visoke kvalitete poučavanja usmjerenog na dijete u područjima: interakcija; obitelj izajednica; inkluzija,različitosti i demokratske vrijednosti; praćenje, procjenjivanje i planiranje; strategije poučavanja; okruženje za učenje; profesionalni  razvoj.
Prateći DVD sadrži video snimke rada odgajateljica i učiteljica iz naših vrtića i škola s djecom do desete godine života.