Novi naslovi - studeni 2012.

Novi naslovi - studeni 2012.
Popis obuhvaća literaturu za djecu i mlade (književna djela i popularna znanost) i stručnu literaturu za odgojitelje, nastavnike i roditelje

 
SLIKOVNICE ZA NAJMLAĐE
 
Grimm, Jacob, 1785-1863
         Crvenkapica / [prepričali i ilustrirali] Kašmir Huseinović, Andrea Petrlik. - Zagreb : Dječja knjiga, 2012. - [8] str. : ilustr. ; 19x22 cm
Priča o Crvenkapici, doživjela je brojna izdanja i prerade. Slikovnica autorskog dvojca Kašmir - Huseinović  razveselit će najmlađe, jer su tekst i ilustracije duhovite i dopadljive, a Crvenkapica neustrašiva.
 
Grimm, Jacob, 1785-1863
         Zlatokosa i tri medvjeda / [prepričali i ilustrirali] Kašmir Huseinović, Andrea Petrlik. - Zagreb : Dječja knjiga, 2012. - [8] str. : ilustr. ; 19x22 cm
Velike i poznate bajke koje su diljem svijeta postali klasici već su svima toliko poznati, da neki autori imaju potrebu za malo izmijenjenim ili pak toliko izmijenjenim sadržajem da nastaju sasvim nove i moderne bajke, poput ove koja je obogaćena i crtežima Andree Petrlik.
 
   Mavretić, Željko, 1961-
         Što tko mora da bi bila dobra fora / Željko Mavretić ; ilustracije Mladen Bolfek. - Karlovac : Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić", 2012. - [10] str. : ilustr. ; 21 cm
"Kiša mora padati, vlada mora vladati, uho mora slušati, jezik mora kušati"....stihovi su to u rimi iz ove vesele, duhovite i zanimljive slikovnice za malene s velikim tiskanim slovima. Slikovnica odgovara na pitanje što tko mora raditi, a uvijek netko nešto mora i u tom je fora!
 
Mravunac, Larisa
         Dječak u zvjezdanim čizmama / Larisa Mravunac ; ilustrirala Sanja Rešček. - 2. izd. - Varaždin : "Katarina Zrinski", 2012. - [34] str. : ilustr. ; 29 cm. - (Biblioteka Cvrčak)
Vilima, razigranog i veselog dječaka, jedne noći probudi buka. Podno nogu dočekaju ga čarobne čizmice i odvedu ga na putovanje. Na kraju dođe do vala koji je stvarao buku odlučivši napustiti svoje jezero. Čarolija Vilimu  više ne pomaže.
Valjalo je skupiti hrabrosti i mudrosti i uvjeriti val da se vrati jezeru kako bi svi mogli ponovno zajedno živjeti: val, ribe, sunce, mjesec i Vilim. Vilimov hrabri pothvat prate razigrane i čudesne ilustracije. Već drugo izdanje u biblioteci.
 
Petrlik-Huseinović, Andrea, 1966-
         Ljubav / Andrea Petrlik Huseinović. - Zagreb : Kašmir promet, 2012. - [26] str. : ilustr. ; 25 cm
Nagrađivana autorica koja objavljuje svoje slikovnice i poznata je i izvan naše zemlje, sama kaže da je sretna što djeca iz različitih dijelova svijeta odrastaju uz njene ilustracije. "Ono što želim je da zauvijek mogu živjeti u svijetu koji ću nacrtati, svijetu bez nasilja, netolerancije, rata, gladi, tuge i samoće...svijetu punom sreće i ljubavi" - riječi su to autorice koje ujedno i dočaravaju ovu slikovnicu za najmlađe čija tema je ljubav.
   
Prosenjak, Božidar, 1948-
         Miš / Božidar Prosenjak ; ilustrator Aleksandar Marks. - 5. izd. - Varaždin : "Katarina Zrinski", 2012. - 17 str. : ilustr. ; 27 cm. - (Biblioteka Cvrčak)
Još jedno izdanje simpatične knjige za djecu predškolske i rane školske dobi, o neprihvaćenosti u društvu, te rješavanju tog problema na spontan i jednostavan način. Nekima je i lektirni naslov.
 
Škrinjarić, Sunčana, 1931-2004
         Nezadovoljna bubamara / Sunčana Škrinjarić ; oslikala Marsela Hajdinjak. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2012. - [20] str. : ilustr. ; 25 cm
Poznata priča o bubamari koja je silno željela da se razlikuje od drugih. Prožima je metafora vječnog nezadovoljstva i neprihvaćanja onoga što nam je dala majka priroda. Šalje nam snažnu poruku o tome kako je svako živo biće jedinstveno i neponovljivo, lijepo na svoj način. Priča je doživjela mnoge izvedbe kroz različite umjetničke izraze. U ovoj slikovnici resi je prekrasno, nadahnuto i maštovito ilustratorsko ruho.
 
Tri nezaboravne bajke
         Tri nezaboravne bajke / uredila Andrea Široki ; prijevod Ozren Doležal. - Zagreb : Egmont, 2012. - 95 str. : ilustr. ; 29 cm. - (Disney)
Još jedno izdanje nezaboravnih bajki u Egmontovom izdanju koje obiluje ilustracijama iz Disneyjeve produkcije, podsjetit  će roditelje na djetinjstvo, a maleni će uživati u tri dugovječne priče koje govore o ljubavi, hrabrosti i prijateljstvu. Zlatokosa, Bambi i Aladin, priče su koje spadaju u klasike koji se uvijek rado i iznova čitaju.
   
Tri praščića
         Tri praščića / [ilustrirala] Andrea Petrlik Huseinović. - Zagreb : Dječja knjiga, 2012. - [8] str. : ilustr. ; 19x22 cm
Poznata priča o tri praščića, njihovim kućama i vuku, dobila je nov, duhovit i zanimljiv završetak u ovoj slikovnici koju je likovno obogatila svojim crtežima Andrea Petrlik.

 
KNJIGE ZA DJECU
 
Faten, Ibrahim
         Vrijeme / Ibrahim Faten ; ilustrirao Mazen Al Kadiri. - Zagreb : Edicije Božičević, 2012. - [36] str. : ilustr. ; 15X31 cm
Misaona priča o drvetu koje se zvalo Vrijeme i djevojčici Aselmedi. Da su otkrivali osjećaje jedno drugome priča bi vjerojatno potekla drugačije. Ovako, svaki lik priča svoju priču o istoj priči.
Vrijeme govori koliko mu je značio svaki posjet djevojčice i koliko je čekao da započnu razgovor. Djevojčica Aselmeda otkriva zašto je šutjela i zašto se ljuljanjem očajnički htjela vinuti prema nebu. Pticama se povjerilo oboje, i  Vrijeme i Aselmed, pa su one odlučile nešto poduzeti. One nastavljaju priču, što uopće nije čudno jer ptice selice znaju mnoge priče, pa tako i ovu. Pričaju nam o njihovoj ljubavi, željama, strahovima, oprezu, uvlačeći i nas, čitatelje, u događanja. I mi smo važni jer je nama povjeren kraj priče. 
 
Knister, 1952-
         Čarobnica Lili i leteći zmaj / Knister ; s ilustracijama Birgit Rieger ; [s njemačkoga prevela Renata Jandrašek]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2012. - 187 str. : ilustr. ; 21 cm
Iza Lilinih leđa stvorio se čopor divljih majmuna. Odakle su se stvorili? Djevojčica je stajala razjapljenih usta. Počela je listati po neobičnoj knjizi koju je pronašla u sobi. Nikad je prije nije vidjela i bila je zaprepaštena otkrivši da je puna stvarnih čarobnjačkih trikova. Morala je odčarobirati tu divlju hordu majmuna... A da ih nahrani? Otišla je do hladnjaka i otvorila ga.
Kad ono... kaos! Usred njega plišani dinosaur. Pomaknuo se... Ima li što s tim Matej? Naravno da s tim nema ništa njezin mlađi brat. Dinosaur je uistinu živ. Zove se Hektor, čuvar je čarobnjačke knjige i traži čarobnicu. Objašnjava joj kako se koristi čarobnjačka knjiga, ali ne, ne pomaže. Pogrešnim čarobiranjem potopila je cijelu učionicu...
Tako započinje još jedna zanimljiva i napeta pustolovina djevojčice Lili koja postaje prava i uvježbana čarobnica. Naravno,  to je tajna koju joj je ostavila stara čarobnica Surulunda i koja se pobrinula da ona, Lili... ali, i to je tajna.
 
Kušan, Ivan, 1933-2012
         Lažeš Melita / Ivan Kušan ; [ilustrirao Ninoslav Kunc]. - Zagreb : Znanje, 2012. - 99 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Stribor)
Priča o plavoj, nestašnoj i jako maštovitoj djevojčici Meliti, sklonoj izmišljanju i pretjerivanju, njenoj obitelji i veselim doživljajima koji se umnogostručuju onoga dana kada majka zbog bolesti tete odlazi od kuće. Melitin brat Nenad i njihov tata ostaju sami na "milost i nemilost" Melite koja je vrlo ponosna na novu ulogu majke koju je preuzela. No, tu počinju zgode i nezgode, jer biti majkom nije baš lak zadatak.
Jasna priča, nenametljiva igra pedagogijom koju pisac znalački provlači kroz djelo i humor kojim djelo zrači samo su neka obilježja romana koji spada u jedno od ponajboljih, popularnih i rado čitanih Kušanovih djela.
Prema romanu snimljena je i istoimena TV serija.
   
Lovrak, Mato, 1899-1974
         Družba Pere Kvržice / Mato Lovrak ; [ilustracije Niko Barun]. - 2. izd. u ovoj biblioteci. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2012. - 148 str. : ilustr. ; 19 cm. - (Biblioteka Mato Lovrak za mlade)
Roman o izuzetnom pothvatu dječje družbe.
Roman je napisan u vremenu između dva svjetska rata. Pisac navodi da je djelo napisao pod bolnim dojmom propadanja mlinova vodenica  u kojima su seljaci jeftino mljeli svoje žito  na zadružnoj osnovi. Glavni junaci su seoska djeca koja se prihvate jedinstvenog posla: u tajnosti obnavljaju stari, zapušteni i oronuli zadružni mlin. Unatoč mnogim preprekama  družba ostaje složna u želji da postigne svoj cilj. Usporedbom djece i odraslih, naglašena je pozitivnost dječjih osjećaja zajedništva i dobra. Tu je i idealizirani lik učitelja koji podržava, razumije i usmjerava svoje učenike.
U drugom svjetskom ratu, zbog naprednih ideja koje je promicala, knjiga je bila stavljena na indeks i zabranjena.
   
Milne, Alan Alexander, 1882-1956
         Medo Winnie zvani Pooh / Alan Alexander Milne ; prevela Marina Leustek ; ilustrirao Ernest Howard Shepard ; [metodička obrada i rječnik Jadranka Županić]. - 5. izd., 1. izd. u ovoj biblioteci. - Varaždin : "Katarina Zrinski", 2012. – 144 str. : ilustr. ; 21 cm. - (ABC biblioteka. Metodički obrađena lektira)
Peto izdanje, a prvo u ovoj biblioteci, lektirnog naslova koje osim golog sadržaja posjeduje i popratne sadržaje koji olakšavaju čitanje i pisanje lektire, kao što su: Uvod u djelo, Kompozicija i jezik, Likovi, O djelu, Završna riječ te Bilješka o piscu. Christopher Robin je autorov sin koji je imao sreću da mu tata promatrajući ga u igri, napiše knjigu, koju eto, i mi možemo pročitati. Riječ je o oživljenim Christopherovim igračkama, koje su smještene u šumsko prebivalište. Svaka  životinja ima neku istaknutu osobinu, manu ili naviku, životinjsku ili ljudsku, ima prošlost, sadašnjost. Njihovi doživljaji
opisani su jednostavnim, duhovitim pričama koje su prožete pjesmicama. Svako je poglavlje cjelina za sebe, pa se može čitati i izdvojeno.
 
Tomić, Sonja, 1947-
         Badnja večer / Sonja Tomić ; ilustracije Sonja Tomić. - Zagreb : Kršćanska sadašnjost, 2011. - 88 str. : ilustr. ; 22 cm
Tople priče smještene u mjesec prosinac koji je vrijeme Došašća. Vrijeme iščekivanja glavnog Božjeg dara, Isusova rođenja. Prva priča u zbirci nosi naslov "Mama s neba" u kojoj je Nikica, dijete bez roditelja, dobio najljepši mogući dar, majku i oca. Sveti Nikola mu je ispunio tu želju, svetac koji nam otvara vrata Došašća.
Dalje, u zbirci, nižu se priče o čudesnoj noći kada se rodio Spasitelj. O noći kada zvijezde sjaje posebnim sjajem i kada anđeli posjećuju Zemlju. Tada djeca s nestrpljenjem očekuju malog Isusa. Ne samo djeca, ljudi, već i životinje ( "Medin Badnjak", "Božić pauka Mreška", "Božić morske Zvijezde", "Kako je deva Eva zavarala kralja Heroda"). Događaju se tada čuda, svima koji otvore svoja srca i odluče gorjeti za drugoga ("Božić s Nebeskih Vrata"), čak bili kamen, siv i neugledan ("Kamendar"). Cijela priroda, svaki komad živog ili neživog ima svoje mjesto u Božjoj ljubavi.
Svih osamnaest priča, koliko se nalazi u zbirci, prožima dobrota i ljubav. Iz njih izvire potvrda da nismo nikada sami, ali i snažni poticaj da budemo na radost jedni drugima.
   
Wilde, Oscar, 1854-1900
         Sretni kraljević i druge pripovijesti / Oscar Wilde ; [preveo s engleskog Luko Paljetak] ; [ilustrirao Krešimir Zimonić]. - 2. izd. u ovoj biblioteci. - Zagreb : Znanje, 2007. - 75 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Stribor)
Zbirka priča "Sretni kraljević i druge bajke" napisana za djecu "od osam do osamdeset" godina, sadrži sljedeće naslove: Sretni kraljević, Slavuj i ruža, Sebični div, Vjerni prijatelj i Znamenita raketa. Prožete dubokim i toplim suosjećanjem, moralnim dvojbama likova, ukazuju na negativne ljudske osobine prikazujući nam velike životne istine. Ponekad nabijene ironijom i sarkazmom karakterističnima za engleski humor, bajke su ujedno i najuspješniji dio Wildeovog stvaralaštva te su rado čitane i danas.

                                               
KNJIGE ZA MLADEŽ
 
Čižmek Kovač, Maja, 1998-

         Tajna jedne tinejdžerice / Maja Čižmek Kovač. - Gračac : HKD Napredak, 2011. - 31 str. ; 20 cm
Ispovijest jedne tinejdžerice. Ona vjeruje u anđele, koji su joj dali snagu da živi! Priča je to o životu i odrastanju bez oca, o sudbini i životu koji nije uvijek ružičast i koji nas iskušava te nam donosi bol i tugu, ali nakon takvih teških proživljavanja, kasnije bivamo jači, bistriji i smireniji.
 
Gavran, Miro, 1961-
         Zaljubljen do ušiju / Miro Gavran ; [ilustracije Niko Barun]. - 9. izd. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2012. - 144 str. : ilustr. ; 19 cm. - (Biblioteka Miro Gavran za mlade)
Da je ljubav najljepša stvar koja nam se može dogoditi to svi znamo, ali isto tako ona koji puta može biti i "slijepa", može uzrokovati niz nevolja i može biti čak i opasna, u što se uvjerio dječak Mario, koji je glavni lik ovog romana. Dodatna zanimljivost knjige je mogućnost mladim čitateljima zaljubljenima, te onima koji to nisu ili samo misle da jesu) da provjere svoj stupanj zaljubljenosti u "Testu dubine ljubavnog jada" koji se nalazi na kraju knjige.
 
Jelačić-Bužimski, Dubravko, 1948-
         Sportski život letećeg Martina / Dubravko Jelačić-Bužimski ; [ilustracije Niko Barun]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2012. - 273 str. : ilustr. ; 19  cm. - (Biblioteka Dubravko Jelačić Bužimski za mlade)
Svaki dječak ili djevojčica barem su jedan put u životu poželjeli  biti najbolji u nečemu... pa da makar na tren  postanu slavni barem u svom razredu ili školi, a možda i šire. Tako i ova priča o dječaku Martinu, njegovom djedu i djevojci Veroniki govori o slavi, odnosno o neobičnim sposobnostima običnog petnaestogodišnjeg dječaka Martina i svim nevoljama vezanim uz to.. A sva tajna je u tome da ako u nešto čvrsto vjeruješ - možda ti se i ostvari. U knjizi ima elemenata i pustolovnog i    kriminalističkog, ali i ljubavnog te znanstvenofantastičnog, a svi ti žanrovi su tako dobro ispremiješani i začinjeni humorom, da zajedno čine izrazito zanimljiv i rado čitan roman za mladež. U romanu se osim osnovne priče otkriva i grad Zagreb, sa svojim gradskim četvrtima, ulicama i trgovima, sa svojim parkovima i stadionima. Tko imalo poznaje taj lijepi grad moći će s lakoćom otkriti kuda se kreću Martin i svi oni koji su upleteni u radnju ovog romana.
   
Stine, Robert Lawrence, 1943-
         Klub jeze / R. L. Stine ; [prevela s engleskoga Ivana Kolarić]. - Zagreb : Algoritam, 2012. - 127 str. ; 19 cm. - (Fear Street)
Šestero prijatelja, članova Kluba jeze, sastajalo se svakog tjedna u kući nekog od njih kako bi razmjenjivali priče i plašili jedni druge.Talia je bila najbolja spisateljica u grupi. Uistinu je pisala strašne priče dok su njezine šale odjednom postale pregrube, čak i za Klub jeze. A onda su se njezine priče počele ostvarivati. Je li to bila slučajnost?  Neee... njezini prijatelji postali su njezine žrtve. Je li Talia poludjela ili je i ona postala žrtva?
 

IGROKAZI
 
Kireta-Bebić, Sanja, 1962-
         Svakog dana nešto novo / Sanja Kireta Bebić ; [ilustracije Ivica Antolčić]. - Rijeka : Venerus, 2011. - 91 str. : ilustr., note ; 21 cm. - (Biblioteka Koraci djetinjstva)
Treća zbirka igrokaza i pjesama autorice Sanje Kireta Bebić. Ovaj put autorica se okušala u vjerskim temama, pa kroz dijalošku formu piše o proslavi Božića, Cvjetnoj nedjelji, sv. Nikoli i sl. Osim vjerskih tema obrađuje i teme iz svakodnevnog života, životinje, biljke, članove obitelji, sportove i sl. Odgojno su osobito vrijedni sadržaji s voćem i povrćem, jer promiču zdravu prehranu. Zanimljivost ovih igrokaza je i u tome što mnogi zahtijevaju sudjelovanje publike. Knjigu je likovno oplemenio nagrađivani ilustrator Ivica Antolčić.
 

POPULARNO ZNANSTVENE KNJIGE ZA DJECU I MLADEŽ
 
Alderton, David, 1956-

         Enciklopedija životinja / David Alderton ; [prijevod Nevenka Fabijanić]. - Rijeka : Naklada Uliks, 2012. - 448 str. : ilustr. ; 31 cm
U knjizi je predstavljeno oko 400  životinja (kukaca i drugih beskralježnjaka, riba, vodozemaca, gmazova, ptica i sisavaca) sa svih kontinenata i iz svih klimatskih područja. Životinje nisu grupirane na temelju uobičajenih imena jer je to nepouzdano ( u mnogim slučajevima vrsta može postojati pod različitim nazivima) već su grupirane prema redu kojemu pripadaju, a zatim prema porodici gdje svaku porodicu predstavljaju primjerci ključnih vrsta. Članak o svakoj životinji sadrži tablicu s     podacima o znanstvenom imenu, redu i porodici, karakteristikama, staništima, prehrani i razmnožavanju; tablicu s opisanim i ilustriranim obilježjima odnosno izgledom životinje te informativnu kartu s označenim područjima obitavanja te životinje.      
    
Ilustrirani engleski rječnik za osnovnu školu
         Ilustrirani engleski rječnik za osnovnu školu / [urednica Aleksandra Stella Škec] ; [s njemačkog prevela Amela Mušija]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2012. - 173 str. : ilustr. ; 24 cm
Rječnik za osnovnoškolce sadrži oko tisuću engleskih riječi prevedenih na hrvatski jezik.
Na osamnaest velikih oslikanih stranica prikazane su razne situacije ili teme (aktivnosti, tijelo, odjeća, škola, kupovina...) i najvažnije engleske riječi i fraze s njima u vezi. Slijedi englesko - hrvatski rječnik gdje se uz svaku englesku riječ nalazi sličica koja označava tu riječ i kratka rečenica koja ilustrira upotrebu te riječi. Na pojedinim su stranicama informativni prozorčići koji obavještavaju o jezičnim ili kulturnim osobitostima. Tu su još hrvatsko - engleski rječnik te zabavni zadaci za vježbu.
 
Velika ilustrirana dječja enciklopedija : [s internetskim poveznicama]
         Velika ilustrirana dječja enciklopedija : [s internetskim poveznicama] / [urednica Lidija Zozoli] ; [preveli i priredili Tamara Slišković ... et al.]. - Novo izd. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2012. - 600 str. : ilustr. ; 28 cm
Knjiga sadrži oko 400 glavnih pojmova odnosno članaka koji se odnose na znanost i tehnologiju, zemlju i svemir, biljke i životinje, zemljopis i povijest, kulturu i umjetnost, zabavu i sport, te ljudsko tijelo. Svaki glavni pojam obrađen je na jednoj ili nekoliko stranica, a objašnjenja pojmova praćena su fotografijama, crtežima, preglednim prikazima, presjecima i rekonstrukcijama, te digitalno oblikovanim zemljovidima. Pojmovi su složeni abecednim redom.
Knjiga sadrži  još i poveznice na sigurne i korisne internetske stranice  na engleskom jeziku.
Postoji abecedno kazalo.
 

KNJIGE ZA RODITELJE, ODGOJITELJE I NASTAVNIKE
 
Janković, Josip, psiholog, 1943-
         Plodovi roditeljskih poruka / Josip Janković. - Zagreb : Et cetera, 2012. - 200 str., [1] presavijeni list s tablom ; 21 cm
Autor se u ovoj knjizi bavi s roditeljstvom i djecom. Naglasak je stavljen na utjecaj ranih roditeljskih poruka (verbalnih i neverbalnih) na razvoj djeteta, njegovu osobnost, ponašanje i psihičko funkcioniranje. Prikazom rezultata znanstvenih istraživanja koja je autor sa suradnicima proveo u Hrvatskoj tijekom više godina, usmjerenih na djecu od dvanaest do četrnaest godina, srednjoškolce i odrasle u vrijeme stupanja u brak, nudi se nepoznata ili nedovoljno poznata slika o utjecaju roditelja i drugih odraslih na izgradnju novih naraštaja. Nadalje, autor potvrđuje svoje osnovne teze da nema
zločeste djece i da su za poremećaje u ponašanju odgovore odrasle osobe, a ne djeca.
   
Lantieri, Linda
         Vježbe za razvoj emocionalne inteligencije / Linda Lantieri ; Uvod  i praktični dio Daniel Goleman ; [prijevod Nikolina Palašić]. - Split : Harfa, 2012. - 166 str. ; 23 cm
Autori, od kojih je jedan stručnjakinja na polju socijalnog i emocionalnog razvoja, rješavanja sukoba i djelovanja u kriznim trenucima, a drugi psiholog, u knjizi predstavljaju vježbe i aktivnosti koje roditelji mogu izvoditi sa svojom djecom radi  oslobađanja od stresa i jačanja koncentracije. To su vježbe disanja i opuštanja i vježbe koncentracije a navode se i dodatne aktivnosti poput čitanja djeci, razgovora s djecom i vođenja dnevnika. Nakon detaljnih uputa o načinu provođenja  svake vježbe i aktivnosti ponaosob, daju se i sugestije na koji ih se način može uključiti u obiteljsku svakodnevicu. Vježbe su podijeljene po uzrastu djece: za djecu od 5 do 7 godina; za djecu od 8 do 11 godina; za djecu od 12 godina naviše.