Novi naslovi - svibanj 2013
 
Novi naslovi - svibanj 2013.
Popis obuhvaća literaturu za djecu i mlade (književna djela i popularna znanost) i stručnu literaturu za odgojitelje, nastavnike i roditelje

 
SLIKOVNICE ZA DJECU MLAĐEG UZRASTA

Berenstain, Stanley, 1923-2005
Medvjedići i problemi u školi / Stan i Jan Berenstain ; [s engleskoga prevela Lara Hölbling Matković]. - Zagreb : Algoritam, 2013. - [32] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Moja prva knjiga)
Problemske slikovnice sa članovima obitelji Medvjedić kao glavnim protagonistima karakteriziraju jednostavne priče, neposredno postavljanje diskutabilne situacije, te iznalaženja rješenja, dok su likovi dopadljivi što pridonosi poistovjećivanju i usvajanju poželjnog načina reagiranja u istim ili sličnim situacijama. U ovoj slikovnici autori se problemski odnose prema pretjeranom gledanju televizije.

Berenstain, Stanley, 1923-2005
Medvjedići i proste riječi / Stan i Jan Berenstain ; [s engleskoga prevela Lara Hölbling Matković]. - Zagreb : Algoritam, 2013. - [32] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Moja prva knjiga)
U seriji problemskih slikovnica s medvjedićima kao glavnim likovima u ovoj se tematizira društveno neprihvatljiva navika govorenja prostih riječi. Seka Medvjedić pogledala je sa svojom prijateljicom film u kojem se likovi svađaju i pritom izgovaraju neprimjerene riječi, koje se njima dvjema učine zabavnima. Uz simpatične likove i jednostavno priču, usvajanje pouke u toplom obiteljskom okruženju sugerira se u slikovnici kao prikladan način prenošenja poželjnog ponašanja.

Heine, Helme, 1941-
Nove pustolovine prijatelja / Helme Heine ; [prevela i uredila Dunja Flegar]. - Zagreb : Planet Zoe, 2013. - [96] str. : ilustr. ; 25 cm
Slikovnica donosi nove zgode tri pustolova iz zaselka Kukumijau. Njihovo prijateljstvo dolazi na kušnju kada Valdemaru u goste stiže Ovčica, a dnevnik miša Mauzera je zapravo pregled avantura kroz godinu. Treću cjelinu čini niz situacija predstavljenih u stihovima. Njemački književnik, autor teksta i ilustracija, dobitnik je brojnih nagrada, dok su njegovi likovi zaživjeli u televizijskim i filmskim ekranizacijama.

Janosch, 1931-
Dobar dan, Malo Prase : priča o tome kako se Mali Tigar jednoga dana više nije vratio kući / Janosch ; [prijevod s njemačkog Konstilija Nikolić Markota]. - [2. izd.]. - Zagreb : Hum naklada, 2012. - 47 str. : ilustr. ; 25 cm
Problemska slikovnica o prijateljstvu.
Malom Tigru i Malom Prasetu je baš bilo dobro kada su bili zajedno. Odlično su se zabavljali, igrali se i divljali po šumi. Mali Tigar potpuno je zaboravio kako je u šumu krenuo po gljive. A sutradan je zaboravio počistiti sobu, iskopati krompir u vrtu i još mnogo toga. Nije ni čudo, po njega je i opet došlo Malo Prase. Tako iz dana u dan. Mali Tigar je sve više zapostavljao kućne obaveze i svoga partnera Malog Medu s kojim je živio. Trebalo mu je prilično vremena da spozna svoju pogrešku i vrijednost pravog prijateljstva.

Janosch, 1931-
Ja ću te izliječiti, reče Medo : priča o tome kako je Mali Tigar jednom bio bolestan / Janosch ; [prijevod s njemačkog Konstilija Nikolić Markota]. - [2. izd.]. - Zagreb : Hum naklada, 2012. - 46 str. : ilustr. ; 25 cm
Mali Medo i Mali Tigar bili su pravi prijatelji. Kada se Mali Tigar razbolio Mali Medo je sve poduzeo kako bi ga izliječio.
Previjao mu je noge, leđa, prsa. Kuhao mu omiljena jela i obavijestio Tetu Gusku. Teta Guska je glas o tome pronijela dalje. Malom Tigru su godili gosti i sva pažnja koju je dobio. Čak mu je lijepo bilo i u bolnici za životinje. Ustanovili su što mu je. Ništa strašno! Jedna pruga je skliznula i trebalo ju je namjestiti. Operacija je prošla dobro. Kući je krenuo zdrav, uz bubnjeve i trublje. Baš je lijepo imati tako dobre prijatelje! Sve je onda lakše!

Janosch, 1931-
Oh, kako je lijepa Panama : priča o tome kako Mali Medo i Mali Tigar putuju u Panamu / Janosch ; [prijevod s njemačkog Konstilija Nikolić Markota]. - 2. izd. - Zagreb : Hum naklada, 2012. - 46 str. : ilustr. ; 25 cm
Knjiga - slikovnica koja je nagrađena njemačkom nagradom za dječju knjigu. Mali Medo i njegov prijatelj Tigar, ovaj put su u potrazi za zemljom snova. Uputili su se za Panamu. Putem doživljavaju lijepe pustolovine i susreću i upoznaju mnogobrojne zanimljive likove, ali ... gdje je Panama? Na kraju puta spoznaju da je njihova obećana zemlja iz snova, baš kod kuće!

Joyce, William, 1957-
Mjesec-svat / William Joyce ; [preveo s engleskoga Vladimir Cvetković Sever]. - Zagreb : Algoritam, 2012. - [52] str. : ilustr. ; 26 cm. - (Čuvari djetinjstva)
Ako djecu more ružni snovi, ako se boje mraka, od pomoći bi mogao biti Mjesec - svat koji okuplja Čuvare djetinjstva: Djeda Mraza, Zubić Vilu, Uskršnjeg zeca i ostale. O njegovu životu na Mjesecu i nastojanjima da pomogne djeci na Zemlji govori autor koji se osim knjigama bavi i animiranim filmovima (Priča o igračkama, Roboti) i TVemisijama. "Mjesec-svat" prva je u serijalu od trinaest romana i slikovnica nazvanih Čuvari djetinjstva. Prema slikovnici snimljen je film "Pet legendi".

Konsuo Peček, Brigita, 1957-
Dječačić i anđelčić / Brigita Konsuo Peček ; oslikala Ivana Jovanović Trostmann. - Zagreb : Novena, 2012. - [28] str. : ilustr. ; 25 cm. - (Biblioteka Stella Maris)
Topla i maštovito ilustrirana priča o malom dječaku i njegovom pravom domu prije nego li je došao na svijet. On i njegov Anđelčić plovili su nebeskim prostranstvom i dječačić se sve snažnije primao za zlatnu nit koja će ga spustiti na Zemlju.
Kada se jednom spustio, dočekale su ga s velikom ljubavlju ruke roditelja.
Sva njegova zvjezdana sjećanja Anđelčić je pohranio u svoj zlatni kovčežić. Svake godine, na dječakov rođendan, spustio bi mu na čelo cjelov sjećanja.
Iz godine u godinu, malo po malo dječak je svoju nit prepleo u zlatne ljestve kojima će se jednog dana uspeti natrag svojim zvjezdanim prostranstvima i svom anđelu.

Marinković, Simeon, 1941-
Ana i Filip istražuju u šumi / Simeon Marinković ; [ilustracije] Dušan Pavlić. - Zagreb : Naklada Nika, 2013. - [28] str. : ilustr. ; 19 cm. - (Sve što Ana zna ---)
Jedna iz serije slikovnica "Ana i Filip istražuju". U ovoj slikovnici naši radoznali junaci istražuju šumu. Puni istraživačkog duha kreću u pustolovinu s vodičem. U ruksak su stavili sve ono što je potrebno pravim i ozbiljnim istraživačima.
Otkrili su sasvim novi svijet i mnogo naučili o prirodi, životinjama i biljkama.
Slikovnica na jednostavan, zanimljiv i pregledan način najmlađim čitateljima otkriva mnoge tajne šume.

Mačka i pas
Mačka i pas / tekst prevela Ksenija Plečko. - Zagreb : Lusio, 2011. - [22] str. : ilustr. ; 20 cm. - (Zašto te volim --- : moja prva priča o životu i ljubavi)
Pas i Mačka se ne mogu dogovoriti hoće li izaći van, na hladnu zimu. Pas je izašao a Mačka je ostala u toplome. Nije bila sretna te ga je otišla potražiti.
Priča za najmlađe o ljubavi i prijateljstvu.

Medvjedić Winnie Pooh : velika potraga
Medvjedić Winnie Pooh : velika potraga : priča na CD-u s originalnim dijalozima i glazbom iz filma. - Zagreb : Egmont, 2012. - 49 str. : ilustr. ; 23 cm + 1 CD. - (Čitaj i slušaj ; 9)(Disney)
Najpoznatiji medvjedić na svijetu je šaljivi žuti medo Winnie zvani Pooh, koji jako voli med, dobar je prijatelj i uvijek pomaže drugima. Ovo je jedna od njegovih mnogobrojnih pustolovina u Stojutarskoj šumi, u kojoj maleni mogu uživati čitajući, ali i slušajućii CD koji se nalazi uz slikovnicu.

Oprosti i zaboravi
Oprosti i zaboravi / prijevod Ines Weismann. - [2. izd.]. - Zagreb : Egmont, 2013. - 27 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Pouke iz Stojutarske šume ; [8])(Disney. Medvjedić Winnie Pooh)
Tigar se neumjesno našalio i pomaknuo kazaljke zečeva sata unatrag. Svi planovi za taj dan, propali su, stoga je Zec bio jako ljut. Unatoč brojnim tigrovim isprikama i pokušajima ostao je nepokolebljiv i nije želio niti zaboraviti niti oprostiti prijateljevu neslanu šalu, sve dok mu život nije doveden u opasnost . . . Slikovnica za najmlađe o pravom prijateljstvu koje zna i za zaborav i za oprost.

Princeza i žabac : priča na CD-u s originalnim dijalozima i glazbom iz filma
Princeza i žabac : priča na CD-u s originalnim dijalozima i glazbom iz filma. - Zagreb : Egmont, 2012. - 49 str. : ilustr. ; 23 cm + 1 CD. - (Čitaj i slušaj ; 7)(Disney princeza)
Djevojka Tiana jedne večeri upoznaje neobično ragovorljivog žapca koji za sebe tvrdi da je...princ! Poznata priča o začaranom princu i princezi, u ovom izdanju obogaćena je Disneyjevim ilustracijama i pričom na CD-u, pa je djeca mogu slušati i u autu i u svakoj drugoj drugoj prigodi.

Uvijek govori istinu
Uvijek govori istinu / prijevod Ines Weismann. - [2. izd.]. - Zagreb : Egmont, 2013. - 27 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Pouke iz Stojutarske šume ; [7])(Disney. Medvjedić Winnie Pooh)
Mali klokan Roo nenamjerno je potrgao jako važan obiteljski stolac koji se prenosio s generacije na generaciju, a sada je pripao Sovcu. Kako Roo nije imao hrabrosti priznati prijatelju što je učinio, pokušao je prešutjeti nezgodu i popraviti načinjenu štetu, ali stvari su se samo još više zakomplicirale. Shvatio je i iz nastale nezgode naučio kako nikad nije kasno reći istinu, samo treba skupiti malo hrabrosti i odvažnosti.

Vjeruj u sebe
Vjeruj u sebe / prijevod Ines Weismann. - [2. izd.]. - Zagreb : Egmont, 2013. - 27 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Pouke iz Stojutarske šume ; [4])(Disney. Medvjedić Winnie Pooh)
Veselo društvo iz Stojutarske šume: Medo Winnie, Roo, Praščić, Tigar, Sivko i Zec krenuli su na izlet. Njihovo odredište bila je velika, krasna livada. Kako bi došli do livade morali su preći preko deblom premošćenog potoka. Svi su prešli na drugu obalu, jedino se praščić nije usudio. Međutim, njegovi prijatelji su ga uspjeli ohrabriti, podići mu samopuzdanje, tako da se i Praščić ubrzo našao s druge strane potoka pobijedivši svoj strah.

Vrlo zapetljana priča : Zlatokosa
Vrlo zapetljana priča : Zlatokosa : priča na CD-u s originalnim dijalozima i glazbom iz filma. - Zagreb : Egmont, 2012. - 49 str. : ilustr. ; 23 cm + 1 CD. - (Čitaj i slušaj ; 5)(Disney)
Vrlo zapetljana priča je zapravo priča o Zlatokosi, koju je otela i zatočila u kuli Majka Gothel, kako bi uz nju ostala vječno mlada. I tako bi i bilo da u šumu nije slučajno naišao Flin Fakin s kojim je Zlatokosa poželjela istražiti vanjski svijet...Uz slikovnicu se nalazi i priča na CD-u, s originalnim dijalozima i glazbom iz filma, koju djeca mogu slušati u raznim prigodama.

Zvončica : priča na CD-u s originalnim dijalozima i glazbom iz filma
Zvončica : priča na CD-u s originalnim dijalozima i glazbom iz filma. - Zagreb : Egmont, 2012. - 49 str. : ilustr. ; 23 cm + 1 CD. - (Čitaj i slušaj ; 8)(Disney vile)
U dalekoj zemlji Nigdjezemskoj vile pripremaju proslavu najljepšeg događaja u godini, a to je dolazak proljeća. No ovaj puta pridružuje im se i poznata spretna vila Zvončica. Bajka o Zvončici u ovom izdanju obogaćena je Disneyjevim ilustracijama i pričom na CD-u s originalnim dijalozima i glazbom iz filma. Čitajte i slušajte bajku!



KNJIGE ZA DJECU

Govedić, Nataša, 1969-
Mrežir : zemlja mačaka i zmajeva / Nataša Govedić ; ilustrirala Hana Lukas Midžić. - Zagreb : Algoritam, 2012. - [203] str. : ilustr. ; 19 cm + 1 CD. - (Biblioteka Arboretum : najljepši izdanci svjetske književnosti za mlade)
Roman započinje pričom o prijateljstvu triju posve različitih mačaka, a svakodnevnica njihove šume bit će prekinuta kad se u njoj pojave "stranci", korjeniti zmajevi, isprva kao jaja, potom kao bolesne bebe kojima treba pomoći. Iako neki smatraju da zmajevi predstavljaju opasnost za njihovu šumu, naći će se dovoljno odvažnih i hrabrih pojedinaca koji će te "drukčije" stanovnike uspjeti spasiti. Važno je naglasiti da je odluka upravo na mladuncima, djeci. U romanu se isprepliću važna i
teška pitanja, poput pitanja hrabrosti, odanosti, zajedništva, empatije i prije svega uvažavanja različitosti. Knjiga sadrži i CD s glazbom koja prati pojedine ilustracije te se tako tekst, slika i glazba skladno nadopunjuju.

Kušan, Ivan, 1933-2012
Domaća zadaća / Ivan Kušan ; ilustrirao Ninoslav Kunc. - Zagreb : Znanje, 2012. - 167 str. : iustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Stribor)
"Što se može dogoditi ako jednom ne napišeš domaću zadaću? Ništa! Tako ti misliš, ali vraga! Može se dogoditi strašan roman!" I doista, dogodio se roman prepun uzbudljivih događaja, zapleta i raspleta, veselja i tuge. Puno je toga pokrenula jedna nenapisana zadaća. A sve je počelo onoga dana kada je glavni junak, dječak Branko Beljan došao u školu bez napisanog sastavka na zadanu temu: "Zašto moramo obavljati svoje dužnosti?"

Nesboe, Jo, 1960-
Prdoprah doktora Proktora / Jo Nesbo ; prevela Bisera Fabrio ; [ilustracije Per Dybvig]. - Zagreb : Profil knjiga, 2013. - 217 str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Fokus ; 1)
Dok se Norveška priprema za proslavu Dana nezavisnosti, djevojčica Lisa upoznaje novog susjeda, sićušnog ali odvažnog dječaka Mrvu. Lisa i Mrva slobodno vrijeme provode kod ekscentričnog doktora Proktora testirajući njegove čudnovate prahove. Mrvina domišljatost pomoći će im da nasamare zle blizance Trulsa i Tryma i uveličaju državni praznik. Prvi roman za djecu poznatog pisca kriminalističkih romana donosi duhovitu i toplu priču o prijateljstvu i hrabrosti.

Sablić, Jagoda
Mali-veliki, veliki-mali / Jagoda Sablić. - Šibenik : Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić", 2012. - [40] str. : ilustr. ; 29 cm. - (Knjižnica Lastovanja)
Međunarodni dječji festival u Šibeniku, njeguje aktivnosti koje kod djece pobuđuju maštu i kreativnost. I ova slikovnica proizašla je iz jednog takvog projekta koji je nastao upravo u radioničkom programu MDF-a, tijekom kojeg je autorica Jagoda Sablić ispitivala djecu osnovnoškolske dobi, što žele biti kada odrastu. Njihovi odgovori poslužili su kao predložak
za ovu njezinu knjigu likovnih ilustracija u kojoj su obuhvaćena sva zanimanja o kojima maštaju današnja djeca. Na crtežima u kojima prevladavjau osnovne boje sva su lica nasmijana i ispunjena srećom, čime autorica sugerira jednakost i važnost svih profesija.

Uspenskij, Eduard Nikolajevič, 1937-
Stric Fjodor, pas i mačak / Eduard Uspenski ; [ilustracije Ivana Guljašević Kuman] ; [prevela s ruskoga Lucija Lokin]. - Zagreb : Algoritam, 2013. - 162 str. : ilustr. ; 19 cm. - (Arboretum electa : najljepši izdanci svjetske književnosti za mlade)
Dječak nazvan stric Fjodor dobar, ozbiljan i odgovoran doveden je pred neprihvatljiv čin kad je poželio kućnog ljubimca.
Roditelji su rekli odlučno ne! Sprijateljivši se s mačkom Mornarićem i psom Žućom odlučio je pobjeći od kuće i živjeti na selu sa svojim novim prijateljima.
Zajedno započinju novi život u kojem im se pridružuju i druge životinje, te žive u ljubavi, prijateljstvu i razumijevanju jedni za druge.



KNJIGE ZA MLADEŽ

Boie, Kirsten, 1950-

Skogland / Kirsten Boie ; [prevela s njemačkoga Nataša Medved]. - Zagreb : Algoritam, 2013. - 254 str. ; 24 cm. - (Biblioteka Arboretum : najljepši izdanci svjetske književnosti za mlade)
U pustolovnom romanu o Skoglandu, kraljevini u kojoj stanovnici južnog otoka žive na račun prirodnih bogatstava i teškog rada stanovnika sjevernog otoka, mladi se čitatelji upoznaju s politikom u njenom najružnijem obliku. Nakon nestanka princeze Malene koja je pobjegla od kuće poslije smrti oca, skoglandskog kralja, vicekralj i njegovi pomoćnici dovode na njeno mjesto djevojku koja joj je vrlo slična. Jarven je prevarom dovedena u udaljeno, romantično kraljevstvo misleći da ide na snimanje filma. Prolazeći kroz mnoštvo zavrzlama s pobunjenicima sa sjevera kraljevine, otkriva kakva je ona uistinu i zašto je tako slična nestaloj princezi.

Laća, Josip, 1946-
Grand hotel / Josip Laća ; ilustrirao Igor Bojan Vilagoš. - Zagreb : Alfa, 2012. - 153 str. : ilustr. ; 22 cm. - (Knjiga za mladež. Lektira)
Roman ovog suvremenog hrvatskog pisca, čiji je stvarateljski opus uglavnom usmjeren na djecu i mladež, obuhvaća niz zgoda mladića koji tijekom ljeta radi kao recepcionar u jednom jadranskom hotelu. Začinivši svoje uzbudljive zgode - između ostalog i potragu za kradljivcem, s ponešto ljubavne "esencije", sve to ispričano uvjerljivo u prvom licu jednine, ova se razigrana mladenačka iskustva doimaju kao svojevrsna autobiografska proza.

Pratchett, Terry, 1948-
Tiffany protiv vilinske kraljice : [priča sa Svijeta Diska] / Terry Pratchett ; prevela s engleskoga Milena Benini. - Zagreb : Lumen izdavaštvo, 2012. - 223 str. ; 24 cm
Na Kršu, zavičaju djevojčice Tiffany, počinju se događati čudne stvari. Pojavljuju se mali plavi ljudi u kiltovima, bezglavi jahač, čudovište u potoku. Sva ta čudna stvorenja vidi jedino Tiffany, što znači da ima nešto vještičje u sebi. Ionako je vjerovala da je njezina baka Cuka bila vještica. Kada njezin brat Bježiblag nestane, Tiffany udružuje snage s vilenjacima Nac Mac Feegleima kako bi ga spasila od zle vilinske kraljice.

Scott, Michael, književnik, 1959-
Nekromant / Michael Scott ; [prevela s engleskoga Petra Mrduljaš Doležal]. - Zagreb : Algoritam, 2012. - 290 str. ; 25 cm. - (Biblioteka Arboretum : najljepši izdanci svjetske književnosti za mlade)(Tajne besmrtnog Nicholasa Flamela ; knj. 4)
U četvrtom nastavku "Tajni besmrtnog Nicholasa Flamela" raspliće se nekoliko priča. Scatty i Ivana Orleanska su nestale, Flameli stare i gube snagu na očigled, Dee je iznevjerio Starije i sam je postao bjegunac, a Josh i Sophie više nisu sigurni kome mogu vjerovati jer svijet kakav su poznavali do tad – nestaje. Nicholas i Perenelle misle da je rješenje u Joshevu ovladavanju Vatrenom magijom, a Dee želi sve preokrenuti u svoju korist. I ova knjiga zadržava pažnju čitatelja do samog kraja, koji će se razriješiti u sljedećem nastavku...



POPULARNO ZNANSTVENE KNJIGE ZA DJECU I MLADEŽ

Collins, Sophie, 1959-

Moj pas : priručnik : sveobuhvatan vodič za zdravog, sretnog i dobro odgojenog psa / Sophie Collins ; [prijevod Tomislav Šostar]. - Zagreb : Znanje, 2012. - 191 str. : ilustr. ; 20 cm
Priručnik donosi mnogobrojne informacije o svemu onome što bi vlasnici pasa trebali znati o svojim ljubimcima - kako prema vlastitim potrebama i mogućnostima odabrati odgovarajuću pasminu psa te kako skrbiti o njegovoj prehrani i zdravlju u svim životnim dobima i stanjima. Suvremene spoznaje u poglavlju o razumijevanju karaktera i dresuri pasa nude načine za poticanje motivacije i spoznajnih sposobnosti pasa, za razliku od prijašnjih metoda dresure koje su se više oslanjale na kažnjavanje. Priručnik, uz mnogobrojne fotografije, sadrži i kontakte institucija poput udruga za zaštitu životinja, Hrvatskog kinološkog saveza i sl.

Davidson, Catherine
Moja mačka : priručnik : sveobuhvatan vodič za zdravu, sretnu i dobro odgojenu mačku / Catherine Davidson ; [prijevod Lidija Ečimović]. - Zagreb : Znanje, 2012. - 191 str. : ilustr. ; 20 cm
Priručnik za sve ljubitelje mačaka sadrži mnogo korisnih i stručnih informacija, od osnovnih – za one koji će mačku tek nabaviti, do specifičnih – kako razumjeti ponašanje mačaka, kako ih učinkovito njegovati, igrati se s njima ili ih podučavati, te kako im pružiti odgovarajuću zdravstvenu njegu, a sve to vezano uz potrebe koje mačke imaju u različitim životnim dobima. Priručnik je pregledan, sadrži mnogobrojne fotografije i korisne adrese u Hrvatskoj.

Zašto se pingvinima ne smrzavaju stopala? : i još 114 drugih pitanja i odgovora iz popularnog znanstvenog časopisa
Zašto se pingvinima ne smrzavaju stopala? : i još 114 drugih pitanja i odgovora iz popularnog znanstvenog časopisa / s engleskoga prevela Nataša Barta Paripović. - Zagreb : V.B.Z., 2013. - 219 str. ; 20 cm. - (Biblioteka Stručno popularna)
Ova zbirka popularno–znanstvenih pitanja i odgovora nastala je sabiranjem najboljih tekstova kolumne Posljednja riječ časopisa New Scientist. Neki od tekstova, već objavljeni u prethodnim zbirkama, sada su nadopunjeni novima. Knjiga je među čitateljstvom stekla veliku popularnost, a zanimljiva pitanja, postavljena od strane čitatelja, i još zanimljiviji odgovori koje nudi, od strane stručnjaka, pokrivaju široko područje tema s područja prirodnih i primijenjenih znanosti.



STRUČNA LITERATURA ZA RODITELJE, NASTAVNIKE I DOGAJATELJE

Bortins, Leigh A.
Klasika : poučavanje na temeljima klasičnog obrazovanja / Leigh A. Bortins ; s engleskoga prevela Suzana Szabo. - Zagreb : Profil knjiga, 2012. - 217 str. ; 21 cm
Američka pedagoginja i teoretičarka obrazovanja u priručniku opisuje vlastito iskustvo u obrazovanju svoje četvero djece kod kuće (američki obrazovni standardi to omogućuju). U uvjerenju da svako dijete zaslužuje klasično obrazovanje visoko postavljenih ciljeva stjecanja znanja koja će mu, razvijajući sposobnost kritičkog mišljenja, omogućiti da u svakoj životnoj
situaciji razlikuje dobro od lošeg, bitno od nebitnog, iznosi kritiku manjkavosti uvriježenih pedagoških praksi u današnjim obrazovnim sustavima, prije svega toleriranje i/ili poticanje površnosti. Predlaže model koji naziva klasičnim, u kojemu su osnove za učenje i poučavanje čitanja, pisanja, matematike, geografije, povijesti, prirodnih znanosti i umjetnosti. Tim modelom bi se, smatra autorica, u mlade ljude usadila mudrost i vrlina.