Knjižnica Jelkovec

O Knjižnici

U novosagrađenom zagrebačkom naselju Novi Jelkovec svečano je 7. prosinca 2012. godine otvorena nova knjižnica. Svečanim otvorenjem obilježena je i 105. godišnjica djelovanja Gradske knjižnice, najstarije narodne knjižnice u Zagrebu.
Sve je započelo 2003. godine kada je donesen detaljni plan uređenja stambenog naselja Sopnica-Jelkovec. Preliminarni prijedlog projekta knjižnice donesen je 2006., kada su započeli radovi na izgradnji naselja. Primopredaja prostora obavljena je 2011. godine kada su završeni građevinski radovi.
Knjižnica Jelkovec je prva zgrada u Zagrebu koja je izgrađena za narodnu knjižnicu, smještena je u novoplaniranom naselju u izgradnji. Nalazi se u središtu naselja, uz školu, kulturni centar, sportsku dvoranu, bazen i opremljena je suvremenom knjižničnom i informatičkom opremom.
Objekt ima četiri etaže: u podzemnoj se nalazi spremište za knjige i multimedijalna dvorana, u prizemlju je prijemni informacijski pult, na prvom katu Odjel za djecu i mlade, a na drugom katu Odjel za odrasle korisnike.
U mreži Knjižnica grada Zagreba Knjižnica Jelkovec je ogranak Knjižnice Sesvete.

Prostor: 900 m2

Inicijalni knjižni fond formirao se od 2010. godine pa do otvorenja Knjižnice: iz donacija građana, poklona i otkupa Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, poklona i otkupa Ministarstva kulture, a najveći dio fonda nastao je od prekobrojnih primjeraka iz cjelokupne mreže Knjižnica grada Zagreba. Kada je 10. prosinca 2012. Knjižnica otvorena za korisnike, dočekalo ih je 17 000 knjiga, od čega na Odjelu za djecu i mlade 4000 svezaka, a na Odjelu za odrasle 13 000 svezaka, te 700 jedinica AVM-građe koja je raspoređena na oba odjela.

Fond knjižne i druge građe (1.1. 2024.) :
Fond knjižne građe: 23 287
Fond neknjižne građe: 1781 jedinica
Nabavlja se 6 naslova periodike (Jutarnji list, Večernji list, Sportske novosti, 24sata, Glorija i Globus).
 Izvor : Klak Mršić, I. Otvorena Knjižnica Jelkovec u mreži Knjižnica grada Zagreba. // Hrvatsko knjižničarsko društvo. 58(2013).