SMUK – festival mladih

Izložba 03.05.2019. - 17.05.2019. Knjižnica Sesvete Početak događanja: 10.5.2019. u 19 sati Galerija Oblok

Ovogodišnji festival SMUK, u organizaciji Narodnog sveučilišta Sesvete, predstavlja izložbu Prostori akademske slikarice Valentine Supanz Marinić.

Valentina Supanz Marinić rođena je 1986. godine u Zagrebu. Pohađala je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn. 2012. godine diplomirala je u klasi prof. Zlatka Kauzlarića – Atača.

Valentina Supanz svojim nas ciklusom uvlači u posve osobne životne prostore. Svaki od njih odraz je njezine trenutačne preokupacije, stanja, osjećaja i misli. Gotovo voajeristički svjedočimo tako osobnom bilježenju koje, sasvim svojstveno, dokumentira proces mlade slikarice u njezinim traganjima i svakodnevnim preispitivanjima. Ti su prostori svojevrsni unutarnji autoportreti koji zrcale ono ogoljelo i sasvim iskreno. Maštanje i želje materijalizirane na slikarskim platnima svojom naizgled dječjom iskrenošću predstavljaju autentičan odraz njezine osobnosti. Stalnim preklapanjem stvarnosti i nestvarnosti, snatrenja i konkretiziranog nastaju platna fantastičnih interijera i eksterijera u kojima realnost poprima elemente nadnaravnog. Jedinstvene kompozicije osobnog dnevnika u kojemu autorica budno sanja istovremeno je izlažu u njezinoj ranjivosti, ali i osnažuju u vlastitim prihvaćanjima. Unutarnje vizije autoričinih poriva, strahova i težnji prikazane su u dodiru realizma i nadrealizma kroz metafore, rebuse i aluzije na ono zbiljsko. Istovremenim poigravanjem, ali i suočavanjem, te na taj način nošenjem sa stvarnošću, Valentina znalački ponire u vlastite svjetove prostornih intima. U njima je nadnaravno prikazano posve uvjerljivo dozvoljavajući nam da povjerujemo u viđeno. Razotkrivamo, neposredno svjedočimo i upijamo neočekivane suprotnosti prostornih intima i ispovjednih naracija. Valentina hrabro izlaže ogledala vlastitih egzistencijalnih izazova i strahova u kojima, vođeni vještim i sigurnim slikarskim potezom, udomljavamo svoje poglede. Imaginacija Valentine Supanz i njezina izvedba inkorporacija u realnost, ove prostorne fragmente čini čarobnim svijetom osobnih dimenzija.