52. književni kulturni lift: Tanja Radović

Instalacija 09.02.2018. - 23.02.2018. Knjižnica Jelkovec Lift

Tanja Radović rođena je 1964. godine  u Karlovcu. Završila je kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radi u knjižnici. Na Hrvatskom radiju izvedene su joj vlastite radiofonske prilagodbe drama: ‘Pomaknute ljubavi’, ‘Kuća’, ‘Kompjutor’, ‘Zarobljeni u crtežu’, ‘Putovanje u Plavo’, ‘Sunčeve pjege’, ‘Plastične đurđice’, kao i kratke priče (emisija ‘Hrvatska proza’), radionapetice i radioigre.

SF priče ušle su joj u izbor najboljih na ISTRAKON-ovim natječajima za kratke SF i fantasy priče (2004, 2005. i 2008), kao i SFERAKON-ovom natječaju za zbirku hrvatske fantastike i SF-a (2007). Dobitnica je nagrade SFERA u kategoriji drame za knjigu ‘Ledeno doba’ (2009).
Studentsko kazalište Ivan Goran Kovačić iz Zagreba praizvelo joj je drame ‘Mačja glava’, ‘Kompjutor’, ‘Iznajmljivanje vremena’ (1999. – najbolja amaterska predstava u Hrvatskoj), ‘Zarobljeni u crtežu’, ‘Putovanje u Plavo’, u kojima je sudjelovala i kao glumica, koredateljica ili redateljica. Bavi se pjevanjem (KGZ bend, a nekad u Akademskom zboru Ivan Goran Kovačić).
Kao hrvatski predstavnik sudjelovala je u radu Međunarodne dramske kolonije Od teksta do predstave (Hrvatski centar ITI, Motovun, 2001.) s dramom ‘Gušterica’ . Član je uredništva časopisa za knjigu Tema (Zagreb, Centar za knjigu, 2004.).
Objavljene su joj dvije knjige drama – ‘Iznajmljivanje vremena’ (Zagreb, Meandar i SKUD Ivan Goran Kovačić, 2001) i ‘Ledeno doba’ – (Zagreb, Meandarmedia, i SKUD Ivan Goran Kovačić, 2009). Drama ‘Zarobljeni u crtežu’ (Entrapped in the Drawing) objavljena je u izboru iz suvremene hrvatske drame na engleskom jeziku ‘Different voices’ (izbor Boris Senker, Zagreb, Hrvatski centar ITI-UNESCO, 2003), a pojedine drame, kratke priče i SF-priče u raznim časopisima i zbornicima.
Ulomak iz njezinog zadnjeg romana ‘Pitanje Nade’ (Zagreb, Meandarmedia, 2015.) predstavljamo u liftu.

Više na linku.