Čaroban svijet latica Marije Igaly

Izložba 09.02.2024. - 24.03.2024. Dječja knjižnica Marina Držića Galerija Vidrica
MARIJA IGALY rođena je 1936. u Zagrebu, u kojemu je provela najveći dio života i školovanja. Radni vijek provela je kao profesor defektolog - pedagog u Zavodu za odgoj gluhonijeme djece u Zagrebu. Početkom osamdesetih počinje se spontano likovno izražavati na originalan način stvarajući figurativne minijature od prešanih latica cvijeća, nakon čega održava i prve izložbe u novoj tehnici.
Tijekom osamdesetih postaje i članica likovne udruge „Grupa 69“, a potom i međunarodne udruge profesionalnih likovnih umjetnika (IAA AIAP UNESCO). Slijede priznanja i nagrade, među kojima se ističe jednomjesečno nagradno putovanje u Sjedinjene Američke Države, koje koristi za upoznavanje umjetnosti, kao i za prezentaciju vlastitog osebujnog likovnog stvaralaštva.
Marija Igaly svoju tehniku registrira 1999. godine i zaštićuje pod nazivom „toMAgo“, a taj tehnički, ali i likovni izum dobiva nagrade i na međunarodnim izložbama inovacija u Ženevi i Bruxellesu. Održala je gotovo dvjesto samostalnih i skupnih izložaba, u zemlji i inozemstvu, a posebna vrijednost njezina rada jesu likovne radionice na kojima svoju vještinu prenosi polaznicima svih uzrasta, od kojih su se neki već i sami autorski afirmirali.

Tehnika toMAgo zaštićeni je autorski postupak stvaranja likovnog djela od prirodnih elemenata, ponajprije cvjetnih latica. Autor svježu biljku rastavlja i preša, a prešane latice pretvara u likovni materijal polažući ga pincetom na podlogu od tkanine. Pritom se ne koristi ni ljepilom ni škarama, kao ni prethodnom skicom ili predloškom, a sliku na kraju prekriva stakalcem. Ljepota prirodne strukture biljke pobuđuje niz najrazličitijih asocijacija koje do samog završetka djela pružaju mogućnost brojnih kreativnih kombinacija i konačnih rezultata.
Suvremenom tiskarskom tehnologijom moguće je svaki, i najsitniji element sličice opažati i povećavati. Tako povećane minijature moguće je izlagati u velikim formatima.

http://tomago.net/wordpress/