Nordijsko hodanje

Predavanje 21.04.2023. | petak Knjižnica Prečko Početak događanja: 18:00 Kristian Serdar
Šetnja je jedna od najprirodnijih aktivnosti koje radimo svaki dan. Međutim, najčešće to radimo na nekoordiniran i brzoplet način, razmišljajući o nečem drugom, na milost i nemilost frenetičnih ritmova i tisuća obveza našeg svakodnevnog života. Tijela s jedne, a uma s druge strane. Svjesno kretanje, aktiviranje cijelog tijela, osnova je nordijskog hodanja, sporta koji posljednjih godina obuzima svijet. Izvorno razvijeno kao oblik treninga za nordijske skijaše kako bi održali formu izvan sezone, nordijsko hodanje zahtijeva posebno dizajnirane štapove za hodanje koje ruke koriste kako bi se podudarale s prirodnim koracima za hodanje. Vrlo jednostavna aktivnost, nadohvat ruke svima, ali s vrlo preciznim pravilima. Ispravni pokreti moraju pratiti svaki korak, morate nastaviti davati potisak štapovima, izmjenjujući suprotne ruke i noge - stopalo koje se oslanja na tlo mora biti suprotno od ruke koja gura štap. 
Treba naglasiti da se ovdje ne radi o jednostavnom pomicanju ruku za postavljanje štapova za nordijsko hodanje, već oni moraju podržavati dio naše težine. Ispravno izvedena tehnika nordijskog hodanja podrazumijeva angažiranje i jačanje mišića trupa i gornjeg dijela tijela, uključujući ruke, područje prsa, ramena i leđa. Usvajanjem skladnog ritma svi mišići rade, um se postupno oslobađa misli, disanje postaje sve reguliranije. 

Izvor: Cvijet života - Škola potpunog balansa

Poznato je, da je sve manje ljudi sretno i zadovoljno sa svojim zdravstvenim ali i tjelesnim stanjem. Svakodnevni stres i emotivna previranja su gotovo kod svake osobe aktualna tema. Na žalost, svakim danom je sve turbulentnije i nitko ne zna gdje je tome kraj.

Hoćemo li se doista prepustiti hiru svih tih negativnosti ili ćemo se ipak odlučiti tražiti izlaz i rješenje?

Ako želite sebe, svoje tijelo, zdravlje i emocije vratiti u potpuni balans te postati sretni i zadovoljni sa svojim životom, ovo je predavanje za Vas. Ovdje ćete naučiti kako s ljubavlju prema sebi i svojem tijelu riješiti sve boljke koje Vas muče na vrlo jednostavan, bezbolan i posve prirodan način.