Holokaust - tragom sjećanja

Izložba 15.01.2020. - 15.02.2020. Knjižnica Staglišće Izlozi knjižnice
Holokaust je kao jedinstven zločin obilježio svjetsku povijest 20. stoljeća. Sustavno istrebljenje čitavih naroda provodilo se u logorima diljem Europe, čiji lokaliteti (više ili manje očuvani) danas služe kao mjesta sjećanja na milijune ubijenih. Poučavanje o holokaustu relevantno je i danas. Sve što je tom događaju prethodilo - propaganda, stereotipi i diskriminacija manjinskih grupa, i dan danas je prisutno u društvu u raznim oblicima. Stoga je važno razviti dublje razumijevanje psiholoških, političkih i društvenih čimbenika masovnog nasilja i holokausta kroz poučavanje mladih, kako se takvi događaji više ne bi ponovili. (autorice izložbe)

O autoricama:
Martina Barešić, magistra povijesti i edukacije povijesti, rođena u Novskoj, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na Odsjeku za povijest. Od 2017. godine zaposlena je u Javnoj ustanovi Spomen područje Jasenovac kao kustosica zbirke predmeta Memorijalnog muzeja. Kao autorica i suautorica sudjelovala je u organizaciji izložbi i vođenju radionica. Bavi se amaterskom fotografijom, smatrajući da fotografija može zabilježiti trenutak u sadašnjosti ili odvesti na put prošlosti. Sudjelovala je na nekoliko međunarodnih stručnih seminara i konferencija vezanih za holokaust i poučavanje o holokaustu (Yad Vashem, Auschwitz Memorial, Memorial de la Shoah, Wienere Wiesenthal Institut). 

Kristina Dilica, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, rođena u Zagrebu, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, kroatistiku i fonetiku. Zaposlena je u osnovnoj školi, autorica je osnovnoškolskih udžbenika i jedna od 500 nagrađenih najboljih odgojno-obrazovnih djelatnika u školstvu. Temom holokausta bavi se povezivanjem povijesti i književnosti, smatrajući da je kultura sjećanja i svjedočanstava važna tema u književnosti i medijskoj kulturi. Osim pisane riječi, fotografija je medij kojim se može predočiti i prošlost i sadašnjost. Sudjelovala je na nekoliko međunarodnih stručnih seminara i konferencija vezanih za holokaust i poučavanje o holokaustu (Yad Vashem, Auschwitz Memorial, Memorial de la Shoah).

Kristina i Martina upoznale su se u Izraelu na seminaru u Yad Vashemu. Osim zajedničke teme i mišljenja, stvorilo se prijateljstvo koje rezultira željom za poučavanjem mladih, s buđenjem svijesti o najvećim zločinima čovječanstva koji se ne smiju ponoviti. Rezultat zajedničkog rada je i ova izložba fotografija nastalih u Muzeju Auschwitz-Birkenau i Spomen područja Jasenovac. Zajedno osmišljavaju radionice i metode poučavanja, a ova je izložba prva u nizu suradnji na ovu temu o kojoj treba govoriti i o kojoj treba poučavati mlade generacije.

Nj. E. gospodin Ilan Mor, veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj, posjetio je izložbu u društvu jedne od autorica fotografija, Kristine Dilice.