Holokaust - tragom sjećanja

Izložba 08.01.2020. - 31.01.2020. Knjižnica Vjekoslava Majera Kristina Dilica, Martina Barešić
Kristina Dilica
Izložba fotografija snimljenih u logorima Auschwitz-Birkenau i Jasenovac, autorica Martine Barešić i Kristine Dilice.

Martina Barešić, magistra povijesti i edukacije povijesti, rođena u Novskoj, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na Odsjeku za povijest.
Od 2017. godine zaposlena je u Javnoj ustanovi Spomen područje Jasenovac kao kustosica zbirke predmeta Memorijalnog muzeja. Kao autorica i suautorica sudjelovala je u organizaciji izložbi i vođenju radionica.
Bavi se amaterskom fotografijom smatrajući da fotografija može zabilježiti trenutak u sadašnjosti ili odvesti na put prošlosti.
 Sudjelovala je na nekoliko međunarodnih stručnih seminara i konferencija vezanih za holokaust i poučavanje o holokaustu (Yad Vashem, Auschwitz Memorial, Memorial de la Shoah, Wiener Wiesenthal Institut).
 
Kristina Dilica, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti, rođena u Zagrebu, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Kroatistiku i fonetiku.
Zaposlena je u osnovnoj školi, autorica je osnovnoškolskih udžbenika i jedna od 500 nagrađenih najboljih odgojno-obrazovnih djelatnika u školstvu.
 Temom holokausta želi povezati povijest i književnost jer smatra da je kultura sjećanja i svjedočanstava važna tema u književnosti i medijskoj kulturi. Uz pisanu riječ, fotografija je medij kojim se može predočiti i prošlost i sadašnjost.
Sudjelovala je na nekoliko međunarodnih stručnih seminara i konferencija vezanih za holokaust i poučavanje o holokaustu (Yad Vashem, Auschwitz Memorial, Memorial de la Shoah).
 
Kristina i Martina upoznale su se u Izraelu na seminaru u Yad Vashemu. Shvatile su da imaju puno zajedničkog i stvorilo se prijateljstvo koje rezultira željom za poučavanjem mladih i buđenjem svijesti o najvećim zločinima čovječanstva koji se ne smiju ponoviti.
Rezultat zajedničkog rada je i ova izložba fotografija nastalih u Muzeju Auscwitz-Birkenau i Spomen području Jasenovac.
Zajedno osmišljavaju radionice i metode poučavanja, a ova izložba je prva u nizu suradnji na ovu temu o kojoj treba govoriti i o kojoj treba poučavati mlade.