Izložba ilustracija Tomislava Zlatića

Izložba 29.03.2024. - 18.04.2024. Knjižnica Voltino Odjel za djecu
https://www.behance.net/Tomislav-Zlati
Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. travnja prema odluci Ujedinjenih naroda iz 2007. godine. Cilj je skrenuti pozornost javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života. Autizam je neurorazvojni poremećaj koji značajno utječe na sposobnost komunikacije i socijalne interakcije, a karakterističan je i po stereotipnom i repetitivnom ponašanju. Prema postojećim podacima, prevalencija autizma u svijetu je 62 na 10 000 osoba, dok je u Hrvatskoj, prema zadnjem Zdravstveno-statističkom ljetopisu za 2017. prevalencija svega 6 na 10 000 osoba.

Izložba ilustracija Tomislava Zlatića iz slikovnica Plavi dan i Školice za Tratinčicu postavljena je s ciljem podizanja svijesti javnosti o poremećaju iz spektra autizma.

Tomislav Zlatić diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Do sada je objavio brojne ilustracije u slikovnicama, knjigama, magazinima za djecu i odrasle te je dobitnik nagrade Grigor Vitez. Izrađivao je animacije i stripove, a može ga se čitati na raznim jezicima. Većinu radova izrađuje digitalno, crtajući olovkom po ekranu. Surađivao je s brojnim hrvatskim autorima poput Silvije Šesto, Ane Đokić, Sanje Lovrenčić, Zorana Pongrašića, Sanje Pilić, ...

Dostupnost knjiga o autizmu te slikovnica s ilustracijama Tomislava Zlatića provjerite putem našeg online kataloga: https://bit.ly/3TzTFfx (o autizmu), bit.ly/3TVkmww (T. Zlatić)​ .