Lavići pozdravljaju svijet - izložba DV Ivane Brlić-Mažuranić (internacionalni projekt "Say hello to the world")

Izložba 15.04.2024. - 03.05.2024. Knjižnica Dubrava Odjel za djecu i mlade
DV Ivane Brlić-Mažuranić
Say hello to the world - Pozdrav svijetu međunarodni je interkulturni projekt u organizaciji Fini zavoda Radeče koji zainteresiranim vrtićima u svijetu pronalazi vrtić-partnera za komunikaciju putem zaštićene May Hello mrežne aplikacije. Vrtići se povezuju preko video-poziva u kojem djeca mogu sigurno međusobno komunicirati na različite načine. 
Projekt se temelji na spoznavanju vlastitog identiteta i kulturnog okruženja djeteta, upoznavanju drugih kultura, običaja i načina života djece. Djeca međusobno pokazuju kako se igraju, što znaju, gdje i kako žive, kojim jezikom govore, predstavljaju svoju obitelj i vrtić, promoviraju svoj grad i državu. Učeći o sebi i drugima, djeca se pozitivno afirmiraju, razvijaju toleranciju, komunikacijske i socijalne vještine. Projekt potiče i različite načine stvaralačkog izražavanja i komuniciranja na "sto jezika djece".

Cilj projekta je da, koristeći različite zanimljive aktivnosti, motivira djecu na suzbijanje stereotipa, predrasuda, netrepeljivosti prema onima koji misle, govore ili izgledaju drugačije, imaju različite sposobnosti ili ograničenja, dolaze iz drugačijeg kulturnog okruženja, dolaze iz kulturnog okruženja u korist poštivanja i uvažavanja drugih i drugačijih, kulturnog ophođenja, suradnje, nenasilja. S međunarodnim sudjelovanjem i povezivanjem, djeca osvješćuju kako mogu graditi mostove prijateljstva s djecom drugih zemalja na kreativan i zabava način. Uz razvoj interkulturnih kompetencija, projekt razvija i digitalnu kompetenciju jer djeca uče kako koristiti suvremene komunikacijske tehnologije (internet) na siguran i društveno prihvatljiv način.