Klara Kranjčec: Posveta prirodi

Izložba 25.03.2024. - 20.04.2024. Knjižnica Vrapče Klara Kranjčec
Klara Kranjčec
Prigodno postavljena početkom proljeća, izložba Posveta prirodi unosi biljni svijet u zatvoreni intimni prostor knjižnice. Prezentirani radovi nude svojevrstan uvid u širok spektar oblikovnih mogućnosti prešanog i suhog bilja kao umjetničkog materijala.  

Izložbu čini ukupno 19 radova postavljenih unutar tri tematske cjeline - Herbarij, Oshibana i Eksperiment. Herbarij je mikro zbirka 12 biljnih vrsta. Kompozicija pojedinog "herbarija" svoje ishodište nalazi u afirmaciji specifičnih karakteristika prikazane vrste. Oshibana, ujedno japanski naziv za stvaranje cjelovite slike od prešanog bilja, propituje odnos "stvarnog" i "mogućeg".
Svestrano i prilagodljivo prešano bilje upotrijebljeno je za stvaranje motiva životinja. Eksperiment se sastoji od radova izrađenih u tehnici prešanog bilja, kolaža te otiska cvijeća. Naglašavajući kompleksnost emocija koje cvijeće kao motiv evocira radovi su postavljeni u jukstapoziciji s odabranim pjesmama stranih i hrvatskih autora.
Izložba je upotpunjena tekstovima o povijesti i procesu prešanja biljaka. 

Klara Kranjčec diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2023. godine. Radi kao projektant-suradnik u arhitektonskom uredu u Zagrebu. Izradom radova od suhog i prešanog bilja kao hobijem počinje se baviti u proljeće 2020. godine. Biljni materijal za svoje radove prikuplja u obiteljskom vrtu. Posveta prirodi njena je prva samostalna izložba.