Priča o jeseni

Izložba 03.10.2012. - 16.11.2012. Gradska knjižnica - Odjel za djecu i mladež
Izložba likovnih radova pacijenata Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež organizirana je u okviru projekta Knjižnica širom otvorenih vrata. Stručno vodstvo izložbe čine Vesna Horvat, radna terapeutkinja, Ines Zorko i Ivana Periš Živković, dipl. učiteljice bolničkog odjela OŠ Jabukovac te Branimir Budak, volonter udruge "Philip" (kreativna terapija i pomaganje bolesnoj djeci u bolnicama Republike Hrvatske).




 Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež – suradnik u projektu „Knjižnica širom otvorenih vrata“
Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež ­ (jedina u Hrvatskoj), smještena je u jednom od najljepših dijelova grada Zagreba, u blizini centra i neposrednoj blizini Britanskog trga.
Bolnica ima bog­ato iskustvo i tradiciju u provođenju zdravstvene zaštite psihičkog zdravlja djece i mladeži i istinski je prihvaćena kako od djece i njihovih roditelja, tako i od svih stručnih krugova.
Bolnica je kroz  tradiciju uspješnog djelovanja usmjerila  svoju pažnju  i na one aktivnosti koje djecu potiču i hrabre u danima provedenim na Bolničkom odjelu.
U sklopu odjela organiziraju se:
- nastava za osnovnu školu (dipl. učiteljice Ines Zorko i Ivana Periš Živković, iz Bolničkog odjela Osnovne škole  Jabukovac)  tako da naši mali pacijenti za vrijeme boravka na odjelu ne zaostaju u obrazovanju;
- kreativne radionice pod stručnim vodstvom Vesne Horvat, radnog terapeuta bolnice i volontera Tomislava Bačića, Tina Krvavice, Ivana Divića te Branimira Budaka iz Udruge „Philip“ (nevladina, socijalna-humanitarna udruga  za kreativnu terapiju i  pomaganje bolesnoj djeci u bolnicama Republike Hrvatske) kao i  klaunovima iz udruge „CRVENI NOSEVI – KLAUNOVI DOKTORI“ („Red Noses International“);
- tematske lutkarske predstave (dva puta godišnje)  i izložbe dječjih radova (kontinuirano, kroz cijelu školsku godinu) svjedoče o intenzivnom  uključivanju djece i mladih u proces kreativnog  stvaralaštva tokom kojeg mogu izraziti svoje osjećaje, a radovima ispuniti i oplemeniti bolnički prostor.
Mnogo se truda ulaže i posvećuje, kako bismo se svi, osoblje bolnice, pacijenti i njihovi roditelji  osjećali  dobrodošli!
Do sada su u okviru kreativnih radionica nastali mnogi  lijepi radovi, tako da nam je neobično drago što imamo priliku radove naših pacijenata izlagati u javnosti, u  Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice Knjižnica grada Zagreba, a u okviru projekta „Knjižnica širom otvorenih vrata“
Svaki rad ima svoju priču, te smo sigurni da će Vam se svidjeti! 
                                               
Vesna Horvat, radna terapeutkinja