Čitajmo da bismo razumjeli temelje naše civilizacije

Izložba 21.04.2012. - 16.05.2012. Knjižnica Špansko-sjever
Dan hrvatske knjige (22. travanja) obilježava se od 1996. godine prema odluci Hrvatskog sabora, a povodom obilježavanja prvotiska Marulićeve Judite 1521.godine. Izdana u Veneciji. Jezična podloga je splitska čakavština i štokavski leksik te glagoljaška predaja, a epohalna važnost toga spjeva leži u spoznaji da je Marulić hrvatski jezik primjerio europskim pjesničkim standardima.
 
Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travanja) obilježava se od 1995. godine pod pokroviteljstvom UNESCA. Toga dana 1616. godine umro je Miguel Cervantes de Savedra autor romana Bistri vitez Don Quijote od Manche koji se smatra prvim modernim romanom svjetske književnosti. Istoga dana 1564. godine rođen je William Shakespeare engleski dramatičar i pjesnik.
Sama zamisao obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava zasniva se na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.


Prvo izdanje Marulićeve Judite objavljeno je u Mletcima 1521. godine:


Prvo izdanje Marulićeve Judite

Libar Marka Marula Splićanina u kom se uzdarži istorija svete udovice JUDIT u versih harvacki složena kako ona ubi vojvodu Oloferna po sridu vojske njegove i oslobodi puk israelski od velike pogibili puni je naslov djela.