Knjižnica u pokretu

Kampanja Glas ZA županijski bibliobus


U 40 godina djelovanja Bibliobusna služba pokazala se neophodnom, posebno u prigradskim i novoizgrađenim naseljima. Međutim, iako zahtjevi za otvaranje novih stajališta stalno pristižu, zbog starosti bibliobusa (21 godina) koji obilazi stajališta
u Zagrebačkoj županiji prijeti opasnost da se i postojeća stajališta zatvore.

S ciljem nabave novog bibliobusa, kojim bi pružale bolju, kvalitetniju, učinkovitiju i obuhvatniju uslugu stanovnicima Zagrebačke županije, Knjižnice grada Zagreba pokrenule su kampanju pod motom I ja imam pravo na knjižnicu: glas ZA županijski bibliobus.

Novi bibliobus bi osigurao ravnomjeran razvoj knjižnične djelatnosti na području Zagrebačke županije te širenje knjižnične usluge uz maksimalnu racionalizaciju kadrovskih i materijalnih resursa. Naime, u Zagrebačkoj županiji još uvijek jedan grad i čak 21 općina nemaju knjižnicu, premda je to propisano Zakonom o knjižnicama iz 1997. godine. Budući da od ukupno 34 jedinice lokalne samouprave u Zagrebačkoj županiji samo njih 12 ili 35 % imaju narodne knjižnice, Bibliobusna služba Knjižnica grada Zagreba je, kako bi ublažila postojeću situaciju i omogućila korištenje knjižnične usluge stanovnicima na područjima bez knjižnice, kao i u udaljenijim Kampanja Glas ZA županijski bibliobus Kampanja za novu Gradsku knjižnicu i slabije prometno povezanim naseljima gradova i općina koji imaju knjižnicu, uspostavila 29 stajališta u tri grada i 12 općina Zagrebačke županije.

Nabavom županijskog bibliobusa omogućilo bi se povećanje broja stajališta u gradovima i općinama Zagrebačke županije, čime bi se stanovništvu osiguralo temeljno pravo na knjigu i informacije, kao i pristup suvremenoj informacijskoj tehnologiji, u cilju poticanja kreativnosti i čitalačkih navika kod djece i mladeži te cjeloživotnog učenja svih dobnih skupina.

Unapređenjem i proširenjem mreže bibliobusnih stajališta izravno bi se doprinijelo i ciljevima Strategije razvoja Urbane aglomeracije Zagreb, s obzirom na to da Zagrebačka županija sa 61 % površine i 256689 stanovnika ulazi u Urbanu aglomeraciju Zagreb.

Knjižnica u pokretu: promotivni film i publikacija posvećeni 40. obljetnici Bibliobusne službe (1976. - 2016.)