Dječja knjižnica "M2"

Harry Potter: Knjige koje su promijenile svijet

Harry Potter - knjiga o dječaku koji je začarao cijeli svijet 


Bili ljubitelji knjige ili ne, fantastike ili nekog drugog književnog žanra, ma bili mi svi bezjaci (nečarobnjačko stanovništvo) nema osobe koja nije čula za slavnoga čarobnjaka engleske spisateljice J.K.Rowling. 

Od otvaranja vrata u svijet čarobnjaštva prošlo je već dva desetljeća, a Harry Potter je i dalje ostao najpoznatiji književni junak žanra. Serijal od sedam knjiga trajno je promijenio dječje čitateljske navike i snažno utjecao na izdavačku industriju.  

Mlada samohrana majka koja je tada primala socijalnu pomoć, J.K.Rowling započela je priču početkom devedesetih, a izvornu knjigu ''Harry Potter i kamen mudraca'' napisala je 1995. na staromodnom pisaćem stroju. No, prije nego što je knjiga poslala slavna, odbilo ju je izdati čak 12 izdavačkih kuća. Sreća ju je konačno pronašla kada je direktor izdavačke kuće Bloomsbury dao svojoj trinaestogodišnjoj kćeri da pročita prvo poglavlje, i ona je, ''progutavši'' ga, odmah zatražila nastavak. Tada nitko nije mogao naslutiti da će ''Harry Potter i Kamen mudraca'' pokrenuti niz od sedam knjiga i osam filmova, gradnju tematskih parkova te reklamnih proizvoda koji su zaludili svijet te će time ući u sve kutke moderne kulture.  

U idućih dvadeset godina Harry Potter je srušio sve moguće rekorde i postao najprodavaniji književni serijal ikada napisan. ''Harry Potter i Darovi smrti'', sedma i posljednja knjiga, najbrže je rasprodana knjiga u povijesti. U prva 24 sata samo je u Britaniji prodana u 2,65 milijuna primjeraka. 

Osam snimljenih filmova na kino blagajnama diljem svijeta zaradilo je 6,5 milijardi dolara, a ukupan serijal knjiga o Harryju Potteru prodan je do danas u više od 500 milijuna primjeraka na 79 svjetskih jezika. 

Priča je to o dječaku bez roditelja koji na svoj 11. rođendan otkriva da je čarobnjak i da postoji skriveni svijet čarobnjaštva kojemu on pripada. Kreće u Školu vještičarenja i čarobnjaštva – Hogwarts, gdje upoznaje svoje vjerne prijatelje i doživljava brojne pustolovine, ali i prepreke s kojima se mora suočiti. Možemo reći kako je knjiga je pisana s elementima kriminalističkog žanra jer svake godine Harry i prijatelji suočavaju se s brojim opasnostima i izazovima, otkrivajući brojne tajne i zavjere koje se nalaze u školi, a i u cijelom čarobnjačkom svijetu. Na kraju posljednje knjige, Harry već ima 17 godina i svi koji su rasli s njime, mogli su se poistovjetiti s egzistencijalnim, emotivnim i ljubavnim problemima koji i njega muče.  

Možemo reći da je Harry Potter zasluženo jedna od najpoznatijih knjiga koje su promijenile svijet. 

Knjiga je to koja nas uči istinskim i najbitnijim čarolijama ovoga svijeta: ljubavi, prijateljstvu, toleranciji, prestanku predrasuda prema manjinskim skupinama, skromnosti i požrtvovnosti jednih za druge. 


U nastavku vam nudimo nekoliko zanimljivih stranica s Harry Potter sadržajima gdje možete provjeriti svoje znanje rješavanjem križaljke, zabaviti se pokušavaju pobjeći iz virtualne escape room u Harry Potter stilu te pridružiti se ostalim obožavateljima s kojima možete komunicirati, sudjelovati u online nastavi magijskih predmeta, zarađivati bodove za svoj dom i još mnogo drugih stvari. Bili ljubitelji knjige ili ne, fantastike ili nekog drugog književnog žanra, ma bili mi svi bezjaci (nečarobnjačko stanovništvo) nema osobe koja nije čula za slavnoga čarobnjaka engleske spisateljice J.K.Rowling. 


Harry Potter križaljka

Crossword Puzzle Maker

Hogwarts Digital Escape Room

Hogwarts is Here

Wizarding World

Ministarstvo Magije Hrvatska