Dječja knjižnica "M2"

Predstavljamo vam... William Gerald Golding
Ovoga tjedna predstavljamo britanskog autora sir Williama Geralda Goldinga (Newquay, 19. rujna 1911. - Perranarworthal, 19. lipnja 1993.). Sir Golding bio je britanski novelist i pjesnik koji se okušao i u pisanju drame. Iako autorom mnogih djela, ostati će najpoznatiji po svom romanu prvijencu „Gospodar muha“ (Lord of the Flies) objavljenom 1954.
Za Rites of Passage dobio je nagradu Booker 1980., dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1983., a za svoj rad i zasluge proglašen je vitezom 1988. Časopis Times je 2008. godine uvrstio Goldinga na popis „50 najvećih britanskih autora nakon 1945.“ na kojem je zauzeo visokotreće mjesto.

„Gospodar muha“ roman je koji nam donosi pomalo distopijsku i apokaliptičnu priču o skupini dječaka koji pokušavaju preživjeti na udaljenom nenaseljenom otoku i o njihovim pokušajima da organiziraju hijerarhiju i uspostave pravila preživljavanja. Individualci, grupni igrači, nasilnici i žrtve, razmišljanja o tome što je moralno, a što ne, što racionalno, a što iracionalno neki su od osnovnih misli koje otkrivamo prateći razvoj odnosa u zajednici. Osnovna tema „Gospodara muha“ pronalazi svoju ravnotežu (u prenesenom smislu) između želje za civilizacijskom harmonijom i one malo mračnije – želje za vlašću.
 
 


Tematski i alegorijski izazovan tekst doživio je dvije ekranizacije. 
Prva datira iz 1963. godine u režiji Petera Brooka.
Lord of the Flies (1963)

Druga ekranizacija iz 1990. godine u režiji Harryja Hooka postala je pravi filmski klasik i preporuka za sve ljubitelje distopijskih tema.
Vjerno prateći romaneskni predložak, donosi napete situacije vjerno ocrtavajući Goldingove likove i situacije u kojima ih zatičemo.
Lord od the Flies (1990)

 

 
I za kraj ovotjedne preporuke, prava poslastica! Poslušajte zvučnu knjigu, a pripovijeda je sam autor, uz besplatno razdoblje od 30 dana.