O Odjelu

 

prostor Odjela

Ovaj odjel s preko 53.000 jedinica audiovizualne i notne građe nudi članovima kompaktne zvučne ploče (CD), DVD, zvučne i videokasete, gramofonske ploče, note, glazbene časopise, knjige i priručnike.
AV građa se može posuditi na rok od 10 dana, a note i knjige na 21 dan i/ili koristiti u knjižnici.
Maksimalno je moguće posuditi 10 naslova, no u taj broj je uključena i posudba iz drugih odjela Gradske knjižnice. Zastupljena su sva područja glazbe, od narodne, umjetničke i jazz glazbe do pop i rock, dance glazbe i dr.

Glazbeni odjel povremeno priređuje koncerte ili glazbene promocije.

Početkom 2023. godine Glazbeni odjel navršio je šezdeset godina rada s korisnicima.

Fond odjela počeo se izgrađivati 1961. godine, a dvije godine kasnije, 3. siječnja 1963. pod tadašnjim nazivom Diskoteka budući odjel otvorio je svoja vrata korisnicima. U to vrijeme još smješten u Čitaonici Novinarskog doma na Rooseveltovom trgu, gdje je Gradska knjižnica tada bila smještena, otvorena je posudba gramofonskih ploča i tiskanih muzikalija. Tokom vremena dobio je i samostalan manji prostor, a preseljenjem knjižnice na Starčevićev trg dobiva i puno veći prostor koji mu je omogućio daljnji razvoj.

Prigodom 50-te obljetnice odjela napravljen je film o odjelu: 
Danas odjel nudi preko 53.000 jedinica glazbene građe, zvučnih i video zapisa na raznim medijima te note, časopise i knjige.
 
Glazbeni odjel unutar mreže Knjižnica grada Zagreba ima ulogu matičnog odjela. Aktivno sudjeluje u organiziranju i savjetovanju u razvoju drugih audiovizualnih zbirki, edukaciji djelatnika za rad u takvim zbirkama i odjelima. Na redovitim sastancima koordinira nabavu i obradu audiovizualne građe glazbenog sadržaja ostalim odjelima u mreži KGZ-a. Kreira i provodi razne oblike kulturnih, obrazovnih, edukativnih i ostalih aktivnosti (prigodni koncerti, promocije, tematske izložbe, radionice, suradnja s brojnim glazbenim ustanovama, dobrotvornim i profesionalnim udruženjima).
 

Podaci za 2023. godinu:

Fond: 53.171 jedinice zvučne, vizualne i notne građe, 4.240 sv. knjiga
Fond periodike: 216 časopisa
Članovi: 781 člana, 3.401 posjeta
Posudba: sveukupno 20.529 jedinice građe