Odgojno - obrazovne aktivnosti

Kutić priča i slikovnica
Kutić priča i slikovnica nastoji knjigu približiti najmlađima. Provodi se multimedijski. Uz literarni tekst prisutna je i likovna i scenska igra.
 
Projekti za poticanje čitanja
Lektira na drugačiji način
Za djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole

Cilj ove aktivnosti je obraditi pojedine lektirne naslove na djeci zanimljiv način, služeći se književnim tekstom, glazbom, vježbom maštanja i opuštanja, igrom i kreativnim dječjim izrazom.
 


Nacionalni kviz za poticanje čitanja
"Za svijet dostojan djeteta”
U sklopu Mjeseca hrvatske knjige Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice zajedno s Hrvatskim centrom za dječju knjigu već godinama osmišljava i sastavlja upitnik nacionalnog kviza za poticanje čitanja.
2007. godine u kvizu pod nazivom "Za svijet dostojan djeteta”, sudjelovao je veliki broj djece iz narodnih i školskih knjižnica diljem Hrvatske.
 

 

Putovanje otkrića "Brodom u Knjigolandiju"
NAMIJENJEN: učenicima mlađe školske dobi
TEMELJNA IDEJA: tokom kreativne igre putovanja učenici otkrivaju skriveno blago nepoznate zemlje Knjigolandije (nauče kako se služiti knjigom i knjižnicom)
MATERIJAL I POMAGALA: gusarski brod, starinska škrinja, gusarske karte i odora
TOK DOGAĐANJA: djeca se s kapetanom broda (knjižničarem) ukrcavaju na jedrenjak, putuju, silaze s broda, traže skriveno blago prema gusarskoj karti i rješavaju zadatke. Putovanje završava upisivanjem u brodski dnevnik i
otvaranjem brodske škrinje sa slatkim sadržajem

 
Klub mladih knjižničara
Klub mladih knjižničara sistematski upoznaje sudionike s knjižnicom i njenom djelatnošću te mogućnosti korištenja njenih usluga. U goste poziva autore dječjih knjiga.
 
Natjecanja u znanju
Svrha ove aktivnosti je stjecanje znanja o služenju knjigom i poticanje na upoznavanje s vrijednim književnim djelima.
 
Ekološke aktivnosti
Ekološke aktivnosti (praktične radionice i tribine) potiču kod djece razvoj eko-kulture i širenje svijesti o opasnostima suvremenog načina života
 
Etnološke akcije
Etnološke aktivnosti (praktične radionice i predavanja) upoznaju djecu s materijalnom i duhovnom kulturom našeg i drugih naroda. Pratimo običaje vezane uz protok godišnjih doba, Uskrs, Božić, Valentinovo, Poklade, svetkovinu sv. Jurja i sl.
Festival lutaka HINA MATSURI
Društvo hrvatskih haiku pjesnika u zajedništvu s Odjelom za djecu i mladež Gradske knjižnice a pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Japana, već deset godina nizom aktivnosti obilježava Festival lutaka (Festival djevojčica) HINA MATSURI, u sklopu kojega se održava i Festival dječje haiku poezije – KODOMO NO HAIKU MATSURI.
Tom prilikom izlažu se skupocjene porculanske lutke koje predstavljaju japanskoga cara i caricu i njihovu svitu, haiga radovi (ilustrirani haiku stihovi) učenika zagrebačkih osnovnih škola i origami – likovi izrađeni tehnikom presavijanja papira.
Festival se sastoji iz nekoliko dijelova. Na otvorenju Festivala obično gostuje akademik, prof. Vladimir Devide, japanolog. Upriličuju se likovne i origami radionice,
te radionice haiku karata koje vode eminentni umjetnici
i stručnjaci.
Na zatvaranju Festivala dodjeljuju se nagrade najuspješnijim sudionicima i izvode nagrađene haiku recitacije.
 
 
Svijet u Zagrebu
Već nekoliko godina u Gradskoj knjižnici u suradnji s veleposlanstvima stranih zemalja teče ciklus multimedijskih izložbi i događanja pod nazivom "Svijet u Zagrebu"
Dio aktivnosti odvija se i u Odjelu za djecu i mladež.
 
Knjižnica u gostima
Da bi se približili potencijalnim korisnicima ponekad izlazimo iz svog prostora kako bi programe izveli na drugim mjestima kao što su Botanički vrt, Sajam knjiga "Interliber" i slično.