Knjižnica širom otvorenih vrata
ODJEL ZA DJECU I MLADEŽ GRADSKE KNJIŽNICE
 
 Projekt Knjižnica širom otvorenih vrataKoje programe provodimo? 

KREATIVNE RADIONICE I KULTURNA DOGAĐANJA
Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice u okviru programa Kreativne  radionice i kulturna događanja  organizira IZLOŽBE djece, mladih i odraslih osoba s posebnim potrebama i njihovih stručnih voditelja te oni u njima sudjeluju kao autori izloženih radova, kao posjetitelji ili kao izvođači prigodnog programa na svečanosti otvaranja. Program se ostvaruje u suradnji s ustanovama i udrugama:
Centar za autizam
Centar za rehabilitaciju Zagreb –  Podružnica Sloboština
Klinika za dječje bolesti Zagreb
Psihijatrijska bolnica  za djecu i mladež,  Zagreb
Udruga sa socijalno humanitarnim ciljevima OZANA
                                            
IZRADA TAKTILNIH SLIKOVNICA
Što su to taktilne slikovnice? Naziv dolazi od taktilan (lat.), koji se odnosi na dodir, opip; opipljiv. Taktilna slikovnica otisnuta je na Braillovom pismu za slijepe i uvećanom crnom tisku. Ilustracije su reljefne, izvedene u različitim tehnikama  ( većinom kolaž različitih materijala), ilustracije su intenzivnih boja i kontrasta radi stimulacije ostatka vida. Slikovnica ima uvez koji omogućava horizontalno listanje.
Zašto su taktilne slikovnice važne?
  • Svako dijete , bez obzira na svoj invaliditet, ima pravo na svoju slikovnicu
  • Slijepo dijete osjetom dodira spoznaje svijet
  • Spoznaja svijeta dodirom – polagana i ograničavajuća
  • Taktilna slikovnica pomaže djetetu da spozna one pojmove koje su im zbog nedostatka vida  daleki, apstraktni i nedostupni
  • Različiti materijali potiču dijete na istraživanje i pregledavanje slika
  • Taktilne slikovnice pomažu osobama koje vide, da bolje shvate potrebe osoba oštećenog vida
28.9.2017. u Hrvatskoj knjižnici za slijepe promovirana je taktilna slikovnica "Priča o mrkom medvjedu". Promociji slikovnice prisustvovali su učenici Centra Vinko Bek i mališani Dječjeg vrtića Siget. Autorice slikovnice su Marija Šavorić ilustracije) i Hela Čičko (tekst). Slikovnica je nastala u okviru projekta Knjižnica širom otvorenih vrata u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice. Izrađena su tri primjerka ove slikovnice. Jedan primjerak darovan je Hrvatskoj knjižnici za slijepe, jedan Centru Vinko Bek, a treći je ostao u fondu Odjela za djecu i mladež.
 
     


Taktilna slikovnica Putovanje Mace Lile  sudjelovala je 2011. godine na  natječaju međunarodnog udruženja stručnjaka koji se bave djecom s oštećenjima vida  Typhlo & Tactus.   

Poklon Hrvatskoj knjižnici za slijepe i Centru za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek" 

Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa i početka Mjeseca hrvatske knjige u Hrvatskoj knjižnici za slijepe 15. listopada 2013. godine u 12 sati održala se mala svečanost na kojoj će Hela Čičko, koordinatorica Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice, Knjižnica grada Zagreba uručila na poklon po jedan primjerak taktilne slikovnice "Putovanje mace Lile" Hrvatskoj knjižnici za slijepe i Centru za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek". Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.Događanja
Arhiva događanja