Zelena knjižnica za zeleni Zagreb
Program Zelena knjižnica u Knjižnici Savica provodimo od siječnja 2016. godine sa svim dobnim skupinama korisnika, u sklopu redovnih i povremenih aktivnosti, u prostoru knjižnice, kao i na javnim površinama u naselju.

Ključni kotačić za njegovo pokretanje bilo je osnivanje Tranzicijske grupa Savica (TranS) krajem 2015. godine, kada je mala skupina stanovnika naselja prepoznala knjižnicu kao mjesto u lokalnoj zajednici gdje će se sastati i osmisliti aktivnosti kojima će poboljšati ekološku, socijalnu i kulturnu kvalitetu života u svojoj lokalnoj sredini. Takve tranzicijske grupe dio su svjetskoga pokreta čiji aktivisti volonteri žele senzibilizirati javnost za mogućnosti tranzicije iz neodrživoga u održivi razvoj života na lokalnoj razini te potaknuti sugrađane na aktivizam u zajednici. Budući da su se brojni sadržaji koje je TranS kanio ostvariti u naselju poklapali s našim profesionalnim nastojanjima, ali i osobnim afinitetima, odlučili smo njihov naum podržati osiguravanjem stalnog termina za susrete te knjižničnim programima i aktivnostima.

Istodobno, u Savici se, kao i u susjednom naselju Borovje, provodi projekt Grada Zagreba Gradski vrtovi, kojim je građanima omogućeno besplatno korištenje dodijeljenom parcelom, zbog čega su mnogim našim korisnicima koji ondje imaju vrt potrebna znanja i vještine iz područja vrtlarstva.
Također, kvartovska osnovna škola s kojom knjižnica ima dugogodišnju uspješnu suradnju, uključena je u međunarodni ekološki projekt, ima vrlo aktivnu Ekogrupu te je iskazala interes za zajedničkim razvojem zelenih sadržaja.

U suradnji s Udrugom ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) osmislili smo i održali šest predavanja/radionica. Tri su bile namijenjene djeci i mladima (Cvijeta Biščević: Radionica kompostiranja u stanu; Mateja Medić: Porijeklo naše hrane i radionica izrade zelenih sokova; Mateja Medić: Recikliranje najlonskih vrećica – izrada uporabnih predmeta), a tri odraslim korisnicima (Matko Šišak: Uvod u permakulturu – dizajniranje održive budućnosti; Cvijeta Biščević: Urbana permakultura – jestivi gradovi; Sendy Osmičević: Radionica kućnog sjemenarstva).
Na Odjelu za djecu i mlade, u postojeće redovne aktivnosti ugradili smo ekološke sadržaje pa se, primjerice, na Pričaonici namijenjenoj djeci predškolske dobi čitaju priče s ekološkim temama i kreativni se radovi izrađuju od recikliranih materijala. Osmislili smo i novu radionicu, Piramidu zdrave prehrane, koja sadržava niz raznovrsnih edukativno-zabavnih aktivnosti, a provodi se s učenicima trećih razreda osnovne škole.

U suradnji s TranS-om organizirali smo tijekom 2016. godine dva cjelodnevna događanja na kvartovskim javnim površinama: Bum tres TranS – Savica cvjeta održalo se 30. travnja, a Bum tres TranS – Savica čita 17. rujna. Takvim zelenim akcijama, održanim na javnim površinama, knjižnica dopire i do onih korisnika koji nisu njezini članovi, jača svoju ulogu u zajednici te povećava svoj ugled i vidljivost.

U akciji Bum tres TranS – Savica cvjeta, koja je započela upravo u knjižnici predavanjem o urbanoj permakulturi, osim stanovnika naselja sudjelovali su i brojni drugi sugrađani svih životnih dobi. U sklopu akcije, pod vodstvom studenata Akademije likovnih umjetnosti, obojeno je desetak kvartovskih žardinijera u koje je potom posađeno jestivo i ukrasno bilje, predstavljena je ekološki proizvedena hrana malih obiteljskih gospodarstava, održana je radionica kuhanja i urbanog vrtlarenja, besplatna razmjena obuće, odjeće, knjiga i igračaka, besplatan servis bicikala te veliki street art/graffiti jam na kojem se okupilo dvadesetak likovnih umjetnika koji su muralima i grafitima oslikali kvartovske zidove i garaže, pri čemu je akademski slikar Lav Paripović izradio i mural na pročelju Osnovne škole Jure Kaštelana. Na jednom od platoa u naselju održan je tijekom toga dana i 11. međunarodni PROljetni parkour jam, međunarodni susret parkuraša.

Angažiravši nekoliko korisnika knjižnice, organizirali smo snimanje tog događanja te je tako nastao i kratki dokumentarni film: https://www.youtube.com/watch?v=BqtQkzf20wc.

Akcijom Bum tres TranS – Savica čita u još užem smislu spojili smo knjižničarstvo i ekologiju. Njome smo željeli naglasiti važnost čitanja tijekom čitava života. Bila je namijenjena svim dobnim skupinama, a programske sadržaje volonterski su održali pojedinci i udruge koji se bave promicanjem knjiga i čitanja: Nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja Čitaj mi, Udruga Urban Pet, Udruga Smiješak za sve, Hrvatsko čitateljsko društvo, Denis Kovač, Centar za stručnu psihološku pomoć djeci i roditeljima Pričaj mi, Tanja Tolić i Najbolje knjige te Društvo za znanstvenu fantastiku SFera.

U sklopu tog događaja održan je sajam rukotvorina kvartovskih kreativaca i Udruge Ozana i ekoplac Udruge Vestigium, na kojemu su svoje proizvode predstavila mala obiteljska gospodarstva. Bila je postavljena i izložba fotografija platforme Zelenica, a povodom Shakespeareove 400. obljetnice, glumac Roko Sikavica interpretirao je tekstove iz Hamleta i Rikarda lll. Knjižnica Savica predstavila je svoju Pričaonicu te zbirku problemskih slikovnica, a Dječja knjižnica Marina Držića svoj Knjigotron, čitateljski klub za mlade. Odrasli posjetitelji sudjelovali su u nagradnom književnom kvizu Brojevi, mjesta, ljubavnici, u radionici pisanja bez (auto)cenzure Coprničje pero te u književnoj večeri sa spisateljicom Marinom Vujčić, održanoj u našoj knjižnici.
Tijekom organizacije obaju tih događanja, knjižnica je bila mjesto susreta, sastanaka i dogovora. Koordinirali smo aktivnosti svih sudionika, ali smo i sami preuzeli mnoge obveze što se tiče priprema i provedbe akcija, od pisanja objava za medije i kontaktiranja s njima, do ishođenja potrebnih dozvola, izrade plakata, letaka i akreditacijskih iskaznica.
 
Na osnovi našega programa Zelena knjižnica razvijen je istoimeni projekt na razini čitave mreže Knjižnica grada Zagreba, a provodi se od siječnja 2017. godine. Zeleni programski sadržaji sada se ostvaruju u dvadeset naših knjižnica kroz edukativna predavanja i radionice, projekcije dokumentarnih filmova, akcije na javnim površinama, uređenje knjižničnoga prostora i knjižničnoga okoliša te tematske izložbe. Od 2018. godine projekt se naziva Zelena knjižnica za zeleni Zagreb.
 
Teme kojima se u sklopu projekta bavimo u Knjižnicama grada Zagreba jesu: urbana permakultura, nove tehnologije u funkciji zaštite okoliša i štednje energije, pravilno postupanje s otpadom, gradski vrtovi, vrtovi na balkonima i na krovovima zgrada, zaštita bilja prirodnim sredstvima te kompostiranje u stanu.
 
Nadamo se da ćemo provedbom projekta pridonijeti razvoju zagrebačke urbane permakulture te potaknuti sugrađane na aktivizam u zajednici. Nadamo se također da ćemo poboljšati zelenu pismenost svojih sugrađana, koja podrazumijeva informiranost o održivom razvoju društva i nužnosti zaštite okoliša, sposobnost kritičkoga mišljenja o ekološkim temama te stjecanje znanja i vještina potrebnih za poboljšanje kvalitete vlastitoga života i života čitave zajednice.