Poetsko maštanje na svili / Đurđica Haladi

Izložba 02.09.2022. - 30.09.2022. Knjižnica Špansko-sjever Đurđica Haladi
Ovo je slikarstvo nastalo u samozataji. Malo je onih koji su znali za poveći broj slika na svili koje Đurđica Haladi radi gotovo svakodnevno.Dakle, radi se o umjetnosti koja nije bila praćena i koja je ovom izložbom ozbiljnije iskoračila u javni prostor.

Kada mi se pružila prilika da u ovom predgovoru posvjedočim legitimnost jednog izuzetno intezivnog slikarskog napora pobojao sam se, moram priznati, vlastita sentimentalnog pristupa Đurđićinim slikarijama na svili. I imam za takav osjećaj svojih razloga. Poznajem slikaricu podosta godina, a pozajem i njezine slike na svili. Ali sve je sada na ovoj izložbi otkriveno na nov način. Njezin izražaj u posljednjih desetak godina logično je evoluirao i to se pokazalo sada u zrelosti izvedbe. U njezinim ostvarenjima slike se pojavljuju u gotovo apstraktnoj šari. Nisu to transkripcije vidljivog. Slike izvedene specijalnom bojom za svilu čine slobodne kompozicije u odmjerenom i vrlo decentnom tonalitetu. Cjelokupna površina crteža na svili odlučno i odmjereno je obrađena i u čitavoj toj domišljatosti slike  prije svega pronalazimo predjele kojima progovara nadasve lirski doživljaj, zapravo njezina poetska razmišljanja na svili. Tako Đurđica Haladi, naime, svoj motiv koji vrlo često na slikanju na svili nastaje na razini slučajnosti, proživljava i transformira u svojevrsnu ornamentiku raznovrsnog cvjetnog ili nekog drugog oblika. Na slikama se pojavljuju i ekranizirani dijelovi pejzaža (voda, munja , nebo) izveden gotovo u vrlo zahtjevnoj akvariliziranoj tehnici koju obilježava lepršavost, razigranost, transparentnost, mekoća, fluidnost, svježina i jasnoća. Tehniku slikanja na svili Đurđica je do maksimuma iskoristila. Pomoću specijalne soli, temperature preko glačanja i pranja, dobiva nove zanimljive teksture, a vještine prekrivanja jedne boje drugom postiže čudesne efekte. Tako crteži na svili komponirani su na način jedne skladne kolorističke forme u polikromiji punoj najsuptilnijih prijelaza.

Dakako, moram još istaknuti da je Đurđica Haladi našla način da svojim slikama na svili odlučno krene na jednu autentičnu plovidbu i tako sve uvjerljivije ispituje svoj svakodnevni poetski dnevnik.
 
Drago Jančić
 
Đurđica Haladi rođena je u Javorju kod Zaprešića 1946.g. Članica je MH ogranak Zaprešić i Udruge likovnih stvaralaca Zaprešić. Likovnu radionicu oslikavanja svile završila je u POU Zagreb 2000.g. kod prof. Slavice Antolić. Prvu samostalnu izložbu imala je 2002.g u Muzeju Brdovec, a učestvovala je aktivno na pedesetak zajedničkih izložbi.

Izložba je dio projekta Knjižnica grada Zagreba 65 plus.

Grb grada Zagreba

  Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.